Начало Психология Поведенческа психология Патология Симптоми на аутизъм

Симптоми на аутизъм

Симптоми на аутизъм - изображение

Аутизмът е едно от разстройствата в аутистичния спектър, които в миналото сме наричали нарушение на развитието. Не е необичайно да бъде бъркан с други състояния, затрудняващи развитието, като синдрома на Аспергер или умствена изостаналост. Много възрастни хора с аутизъм все още живеят с диагноза, гласяща, че имат умствена изостаналост (поради липсата на информация за състоянието на територията на страната ни, преди навлизането на века).

Тежестта на симптомите варира значително, но има някои основни в различните области.

Социални взаимодействия и взаимоотношения.

Симптомите могат да включват:
- Значителни проблеми в развитието на невербалната комуникация (очен контакт, лицеизраз, поза на тялото);
- липса на приятели на същата възраст;
- липса на интерес за споделяне на преживявания, удоволствия, забавление, с околните;
- липса на емпатия, затруднения за разбиране на чувствата на другиго, липса на усещане за съчувствие на болка или скръб.

Вербална и невербална комуникация:

- Забавяне или липса на говор. Според статистиката около 40% от хората с аутизъм не говорят;
- проблеми със започването на словесен контакт. Дори и друго лице да започне разговор, част от хората с аутизъм изпитват съществени затруднения да го продължат;
- ехолалия — стереотипно повторение на последната дума или фраза, казана от събеседника;
- трудно разбиране на „смислови игри“, невъзможност за разбиране на хумор, сравнения или сарказъм. Те тълкуват думите, но не винаги успяват да разберат смисъла им.

Ограничаване на интересите и дейностите:

- Необичайно фокусиране върху части, без внимание към цялото. По-малките деца играят изключително с една част на играчката, вместо с цялата;
- силна загриженост по определени теми. Безпокойство за точно определен предмет или действие и тревожност при необичайни промени, свързани с темата;
- необходимост от повтаряне на действията. Хранене в точно определен ред, с все същите ястия или неизменно минаване по маршрут за пътуване;
- стереотипни движения. Например люлеене на тялото или потропване с крак с цел успокоение;

Симптоми в детска възраст:

Най-често наблюдението над децата в ранна детска възраст се отдава на близки и роднини и те могат да видят особеностите им. До третата година симптомите са много трудни за идентифициране, ако са в лека форма, ето защо диагностицирането се забавя. Родителите често се притесняват от именуването на проблема и отричат съществуването на особеностите.
Част от децата проговарят във възрастта, обичайна за речевото развитие, но впоследствие губят говора. Чуването също е проблематично, умът понякога не идентифицира всички звуци — детето може да не чуе думите на близките, но да обърне голямо внимание на фонов шум или необичайни резки звуци.

С ранно откриване на аутизма и работа по детското поведение, голям процент от малчуганите подобряват способността си за комуникация.

Симптоми през юношеските години:

През тийнейджърските години моделите на поведение често се променят. Придобиват се умения, но все пак има изоставане в способността да се комуникира и взаимодейства с околните. Пробуждащата се сексуалност може да затрудни тийнейджъра. Специалистите са открили повишаване на шансовете за развитие на проблеми свързани с депресия, тревожност и епилепсия, в тази възраст.

Симптоми в зряла възраст

Най-леките степени на аутизъм не възпрепятстват самостоятелния и независим начин на живот. Способностите за водене на самостоятелен живот са свързани с интелигентността и способностите за общуване. Над 33% от диагностицираните постигат поне частична независимост.

Някои възрастни се нуждаят от повече помощ, най-вече тези, които са с увредени нива на интелект и не могат да говорят. Част от тях могат да извършват труд, съобразен с капацитет им. В западна Европа нашумяха предавания за аутисти, които са постигнали изключителен професионализъм в работата си, но все още имат затруднения в някои аспекти на живота, за тях спокойно може да се каже, че притежават интелигентност, над средната.

Други симптоми

Много хора с аутизъм имат симптоми, подобни на дефицит на вниманието и хиперактивност. Но тези симптоми (най-вече проблемите със социалните взаимоотношения) са по-тежки за хората с аутизъм.
Факт е, че около 10% от живеещите с аутизъм, имат някаква дарба или умение, като запаметяване на списъци, числа и дати, рисуване, или музикални умения. За съжаление при около 40% до 70% от тях се наблюдават проблеми със съня.

Почти половината деца с нарушения в аутистичния спектър са склонни да се „скитат“, разхождат и измъкват от надзора на възрастния, които се грижи за тях. Проучванията показват, че интервенциите за оценка на поведението, като приложен поведенчески анализ могат да намалят боря на подобни случаи.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: webmd.com
Снимка:bbci.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиВидеоИсторияЛайфстайлСоциални грижиИнтервютаОрганизацииСпортСнимкиЛечения