Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Тихо страдание: Когато деца малтретират родителите си – емоционално и физически

Тихо страдание: Когато деца малтретират родителите си – емоционално и физически

Тихо страдание: Когато деца малтретират  родителите си – емоционално и физически  - изображение

Детските или юношески прояви на насилие към родителите могат да оставят след себе си чувство на срам, неудобство, гняв, ужас, несигурност е безизходица. Наричаме тези емоции парализиращи, защото са толкова интензивни, че напълно заглушават логиката и разума, затваряйки ни в безнадеждност и несигурност за посоката, която трябва да поемем.

Ако сте в подобна ситуация, ако нямате смелост да се изправите пред истината, че сте тормозени от детето си и търсите информация за този тип домашно насилие – защото то е такова, независимо от възрастта на насилника, тази статия ще ви бъде полезна.

Признаците на насилие към родителя:

На първо място е добре да знаете, че насилието над родители може да се прояви в различни форми - физическо, емоционално, вербално, финансово.

Насилието над родители е форма на домашно насилие и се счита за сериозен проблем, който води до физическа вреда, депресия, увреждане на собствеността, загуба на работа и разпадане на семейството.

Обикновено то се извършва от дете в тийнейджърска възраст, което показва следното поведение спрямо вас и членовете на вашето семейство:

- Заплахи и/или физическо насилие, включително удряне, ритане, бутане.

- Постоянен отказ да направи това, което му е казано (да си легне, да се прибере вкъщи, да почиства след себе си, да посещава редовно училище, университет, работа) или да помага в домакинството, да участва в семейни дейности.

- Кражба на пари или имущество, злоупотреба с кредитните карти на родителите, продажба на телефони, компютри.

- Умишлено увреждане на имущество.

- Заплахи или действително насилие над домашни любимци или другите деца в семейството като начин на сплашване.

- Емоционално изнудване.

- Злоупотреба с наркотици/алкохол в дома.

- Умишлено злоупотреба с наркотици пред семейството/приятелите.

- Друга незаконна дейност.

Много родители приемат някои от тези признаци като "нормално" тийнейджърско поведение и не предприемат никакви мерки за справяне с проблема, докато се уморят и обезверят до такава степен, че напълно изгубят надежда и контрол над ситуацията.

Често детето, което злоупотребява с родителите си, го прави умишлено и за удоволствие, тъй като способността за съпричастност и състрадание в тийнейджърска възраст все още не е добре развита, а от друга страна проблемите с гнева, психологическите смущения и хормоните се явяват като огромно изпитание. Разбира се не всички тийнейджъри злоупотребяват с родителите си, но за съжаление броят им се увеличава все повече.

Много са причините за разрастващия се проблем – една от тях е, че в съвременния свят децата добре познават правата си, а от друга страна липсата на авторитет на родителите. Те се нуждаят от механизми за справяне с децата си, но рядко търсят и получават разбиране и помощ, а неразрешеният проблем с насилието вреди не само на потърпевшите, но и на самите деца-насилници.

Училищата често трайно изключват тийнейджърите с поведенчески проблеми и тъй като няма почти никаква подкрепа за тези деца или техните родители, те бързо се обръщат към наркотици или престъпления.

Насилието над родители не е ограничено до определени социални групи или семейства с един родител, или случаи, в които бабата и дядото основно полагат грижи за детето. Обикновено майката (или родителят, който е по-ангажиран с отглеждането и възпитанието на детето) е най-засегната, но страдат и всички останали членове на семейството.

Запомнете: направете всичко възможно, за да разберете на какво се дължат проявите на насилие и се опитайте да помогнете, но в никакъв случай не извинявайте и не пренебрегвайте това поведение.

Каква е причината тийнейджърите да злоупотребяват с родителите си?

Много хора смятат, че злоупотребата с родителите е резултат от лошо възпитание и отглеждане, от пренебрегване – емоционално и физическо. Статистиката обаче показва, че и деца, които не са преживявали нито един от посочените проблеми, малтретират родителите си.

Сред причините за това могат да бъдат психични нарушения, които пречат на детето да контролира емоциите си, а също и домашно насилие вкъщи – проявено към самото дете или между други членове на семейството. Някои деца се държат грубо поради лоши умения за справяне. Други са по-съзнателни и се наслаждават на силата си и възможността да ударят родителя си.

Специалистите също така са на мнение, че един от най-силните фактори за насилствени прояви на деца към родители е фактът, че като общество не учим достатъчно децата си на уважение, любов и грижа.

Предпоставки за разпространението на този проблем са и сцените на насилие във филмите, по телевизията, музиката, които валидират агресивните прояви като нормални; важна роля изпълняват и средата, липсата на адекватни ролеви модели, лошите взаимоотношения с родителите или пълната им липса, стресът…

Прочетете още: Когато детето се превърне в домашен насилник: Съвети за справяне – част 1 и част 2

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psychcentral.com, wehavekids.com
Снимка: medservices.info

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниИнтервютаЛюбопитноАнкетиБотаникаЛечения