Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Когато детето се превърне в домашен насилник: Съвети за справяне – част 1

Когато детето се превърне в домашен насилник: Съвети за справяне – част 1

Когато детето се превърне в домашен насилник: Съвети за справяне – част 1 - изображение

Родителите - точно като всеки друг - могат да бъдат малтретирани - от дете или тийнейджър.

Според психолозите подрастващите, подобно на възрастните, са също толкова способни да причиняват емоционално, словесно и физическо насилие, но поведението им често остава неразбрано или се пренебрегва заради възрастта им. Тя обаче не е индикация за способността на човек да упражнява насилие и да вреди на живота на друг човек - дори и на родителите си. Тийнейджърите могат да тормозят и злоупотребяват с родителите по всяко време и никой да не разбере за това, ако родителят не сподели.

Родител, който е малтретиран от собственото си дете, независимо дали е тийнейджър или е по-малко дете, може да почувства срам. Като майка или баща може да си мислите: "Това не е толкова голям проблем и не бива да се срамувам, само защото детето ми крещи или ме удря”.

Но тийнейджърите, които злоупотребяват - удрят, крещят, заплашват - трябва колкото е възможно по-скоро да научат, че поведението им води до последствия, и само защото жертвата на тормоза им е техен родител, не извинява престъпното им поведение.

Ако сте в подобна ситуация, следните съвети могат да ви бъдат от полза:

Вашата безопасност е важна

Лесно е да повярвате, че жертването на себе си, за да защитите детето си, е "правилното" нещо, което всеки родител трябва да направи. Но вашата безопасност е също толкова важна и не може да бъде пожертвана, за да защити вашето дете. Ако сте сериозно ранени или в резултат на злополука попаднете в болница, няма да имате възможност да се грижите за детето си.

Създайте план за безопасност и да, обадете се на полицията, ако е необходимо. Това не означава, че не обичате детето си. Всички искаме да защитим децата си, но тази защита не може да бъде на цената на личната безопасност. Всеки има право да се чувства физически и емоционално защитен.

Не сте сами с това

Въпреки че почти не се говори за проблема със злоупотребата с родители, той съществува и е все по-разпространен. Разчитайте на вътрешната си сила и мъдрост, които ще ви подскажат най-доброто решение за вашето семейство. Обмислете всички налични ресурси, включващи:

- терапия или консултиране;

- оценка и медикаменти, ако е уместно;

- тест за алкохол и наркотици.

Ако вашият тийнейджър е готов да признае, че е отговорен за упражняването на насилие, и прояви желание да направи необходимите стъпки за възстановяване на доверието и безопасността в дома:

- съдействайте и помагайте да се научи да управлява гнева си;

- разговаряйте с него и му помагайте да изразява емоциите си.

Разчитайте на себе си и на приятелите си

Въпреки че може да искате да запазите този проблем за себе си, това е най-лошото нещо, което можете да направите. Трябва да разчитате не само на себе си, но и на вашите приятели, семейството и собствената си мрежа за поддръжка (близък кръг от хора със сходни на вашите интереси, проблеми и т.н). Въпреки че не всеки може да разбере или да оцени сериозността на този проблем, някой от вашите приятели или близки непременно ще е в състояние да го направи и да застане до вас.

Направете нещо, каквото и да е. Мобилизирането на цялата вътрешна сила, с която разполагате, ще ви помогне да предприемете мерки, които ще ви изведат от тази ситуация. Потърсете информация за злоупотребата с родителите, консултирайте се с терапевти, включете се в група за подкрепа и в никакъв случай не се изолирайте и не се затваряйте в проблема. Просто направете нещо, което да ви освободи от усещането за безпомощност, което завладява човек, станал жертва на емоционално или физическо насилие.

Към втора част >>>

Прочетете още: Тихо страдание: Когато деца малтретират родителите си – емоционално и физически

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psychcentral.com, wehavekids.com
Снимка: medrussia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиПсихологияЛайфстайлИнтервютаАнкетиЛюбопитноСнимкиБотаникаЛечения