Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Токсичните приятели — как да ги открием и какво да правим след това

Токсичните приятели — как да ги открием и какво да правим след това

Токсичните приятели — как да ги открием и какво да правим след това - изображение

Уж всички приятели са завинаги...

Но дали наистина е добра идея да поддържате всички приятелства вечно? Дали част от хората, които пазите така не са токсични приятели? И ако е така какво следва да направите после?

Интернет доведе до лепене на етикети на околните. Рязко много хора станаха токсични, нарцисисти или енергийни вампири, като всички отдават изцяло вината за съсипаното отношение с тях.

Но нека изясним нещата — да, някои отношения са нездравословни и е важно да научите какви са признаците за това. Но също така е важно да си зададете добри въпроси, например, дали вашият приятел наистина е "токсичен"? Дали просто преживява труден момент, или голяма промяна в живота си (което значи, че не личността, а обстоятелствата са довели до негативна промяна)? Възможно ли е всъщност да сте се отегчили и да търсите „токсичността им“, за да избегнете приемането им?

Нека разгледаме знаците за нездравословна връзка

Те основно се състоят в неща, доказващи липса на истинско приятелство и изглеждат като нездравословен съюз с човек в близкото ви обкръжение. Може да включват следното:

• Жертва сте на постоянни критики и принизяване;
• Близкият ви не зачита личните ви граници;
• Не зачита уговорките ви и ви лъже;
• Даването и вземането на енергия и добра воля е неравномерно;
• Не споделя личните ви ценности, а по-скоро предизвиква чувство на неудобство;
• Изпитвате задръжки да се отпуснете и да сте себе си в неговата компания;
• Постоянно сте изтощени и нещастни в негово присъствие.

Да прецените тези неща може да отнеме време. Като цяло да разберете дали някой ви е „приятел“ не става бързо. Приятелството изисква някакъв период от време, за да осъзнаете, че споделяте с другия взаимни ценности, хобита и интереси. А може би бързо сте изградили отношение, основано на негативни признаци, непоносимостта си към шефа или приемането на алкохол?

Кога е моментът просто да прекратите еднин контакт

Злоупотребата в различни форми — физическо насилие, вербална злоупотреба, емоционално насилие и финансово насилие — са основателни причини да се скъса някое взаимоотношение.
Ако някой ви нарани, дори на шега или твърдейки, че няма да се повтори, то вие трябва да се погрижите първо за себе си.
Словесната и емоционална злоупотреба може да е по-трудна за идентифициране. Кога да сложите границата? С вербалната злоупотреба, трябва да бъдете сигурни, че нямате истински проблем със собственото си прекалено реагиране и всъщност карате хората да ви критикуват. Това може да е навик, добит в ранна възраст, ако сте израснали с критичен родител.
Финансовата злоупотреба може да познаете лесно, защото тя неизменно е свързана с кражба или манипулация, за да се добият средства. Проблемът е, че това може да се нарежда бавно и с течение на времето, което го прави доста по-объркващо.
За да оцените вероятността някое от тези неща да ви се случва, може да говорите с някого, комуто да се доверите.

Какъв разговор върши работа

Как да скрепим по-здраво приятелство, в което вече има напрежение

Зарязването на някой, само защото вече не се чувствате свързани с него, не е нито справедливо, нито мъдро.
Подобно действие означава, че просто сте пропуснали възможността да се научите да практикувате комуникация с възрастни хора, които поставят граници. Най-вероятно всяко ваше приятелство рано или късно ще води до подобни мигове, докато не научите способа за подобна комуникация.
Част от вас ще решат да прекратят преструвките, че всичко е наред и ще опитат да се справят възможно най-честно, чрез комуникация. Намерете миг насаме и говорете, като внимавате да запазите израза си чист от обвинения. Просто споделете наблюденията си (за предпочитане подкрепени с фактите, които са ги предизвикали) и как се чувствате. Бъдете отворени към факта, че е възможно да грешите — може би не знаете цялата история за случващото се с човека и обстоятелствата, променящи поведението му, докато е с вас.

Какво не трябва да правите, докато прекратявате едно приятелско отношение
• Не вкарвайте трети лица в дискусията (това е между вас и другия);
• Не клюкарствайте зад гърба, вместо да говорите директно с него;
• Не се обръщайте към човека, с когото ще прекратявате взаимоотношението, публично и не намесвайте други хора;
• Не предполагайте, че това е изцяло по негова вина — връзките се състоят от двама души.

Бъдете честни със себе си и поемете отговорност за начина, по който може би сте допринесли за напрежението. Какви очаквания сте имали за другия човек, в началото на отношенията? Дали тези очаквания са справедливи? И как започнаха взаимоотношенията? Може би сте ги започнали, докато ви е било скучно, а те са били единствените интересни хора наоколо? А ако са се старали да не са „токсични“ за вас?

Нима понякога е по-добре да оставим приятелството

Ние всички растем и се променяме през целия си живот,  а очакването да останем птиятели с всички не е реалистичнонито и здравословно. Щом вече не споделяте интересите или мисленето си с някого, е добре да бъдете честни със себе си и с него, че вашето приятелство е страхотно, но е изживяло времето си.
Ако обаче постоянно се налага да разтрогвате приятелски отношения и не можете да спрете да се хвърляте през глава в интензивни и вредни дружби, помислете над възможността да потърсите терапевт. Може в ума ви да присъства модел от детството, поради който не успявате да разграничите доверието от другите чувства. Ако страдате от страх от интимност или ниска самооценка, това може да доведе до правене на разрушителни избори. Терапевтът е способен да стигне до корена на модела и да подпомогне премахването му.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: realbusiness.co.uk; theunlost.com;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитно