Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Топ 10 съвета за по-добра невербална комуникация—част 1

Топ 10 съвета за по-добра невербална комуникация—част 1

Топ 10 съвета за по-добра невербална комуникация—част 1 - изображение

Добрите умения за комуникация могат да помогнат както в личния, така и в професионалния живот. Докато словесните и писмените комуникационни умения са важни, изследванията показват, че невербалното поведение съставлява голям процент от ежедневната ни междуличностна комуникация.

Как може да подобрите своите невербални комуникационни умения? Следните съвети могат да ви помогнат да се научите да разчитате невербалните сигнали на останалите и да подобрите способността си да общувате ефективно.

Като обръщате по-голямо внимание на неизказаното поведение на околните, ще подобрите способността си да общувате невербално.

Обръщайте внимание на невербалните сигнали

Хората могат да обменят информация по много начини, така че обръщайте внимание на неща като очен контакт, жестове, поза, движения на тялото и тон на гласа. Всички тези сигнали могат да предават важна информация, която не се поставя в думи.

Внимавайте за несъответстващи поведения

Ако думите на някого не съвпадат с невербалното му поведение, трябва да обърнете специално внимание. Например, някой може да ви казва, че е щастлив, докато се мръщи и гледа към земята.

Изследванията показват, че когато думите не съвпадат с невербалните сигнали, хората са склонни да игнорират казаното и да се фокусират върху неизказаните изрази на настроения, мисли и емоции. Така че, когато някой изрича едно, но езикът на тялото му предполага друго, трябва да обърнем повече внимание на тези фини невербални сигнали.

Концентрирайте се върху тона на гласа си, когато говорите

Тонът на гласа ви може да предаде изобилие от информация, варираща от ентусиазъм до безразличие и гняв. Обърнете внимание как тонът на гласа ви влияе върху това как другите отговарят отсреща и опитайте да го използвате, за да подчертаете идеите, които желаете да изложите. Например, ако искате да покажете истински интерес към нещо, изразявайте ентусиазма си с помощта на по-оживен тон на гласа.

Използвайте добър очен контакт

Липсата на очен контакт може да изглежда като че ли избягвате или се опитвате да скриете нещо. От друга страна, прекаленият контакт може да е конфронтиращ или смущаващ.

Контактът с очите е важна част от комуникацията, но трябва да се знае, че добър такъв не означава да се взирате неподвижно в очите на някого. Колко точно е правилното количество очен контакт? Някои експерти по комуникация препоръчват интервали от четири до пет секунди.

Задавайте въпроси, относно невербалните сигнали

Ако сте объркани от невербалните сигнали на друг човек, не се страхувайте да зададете въпроси. Добра идея е да повторите интерпретацията на казаното и да поискате изясняване. Пример за това може да бъде, "Значи това, което казвате, е, че …"

Понякога задаването на такива въпроси може да даде голяма яснота за ситуацията. Например, човек може да издава определени невербални сигнали, просто защото има нещо друго в съзнанието си. Когато попитате за намерението му, може да получите по-добра представа за това, което наистина се опитва да каже.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: tutorialspoint.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноСоциални грижиНовиниТестовеБотаникаЛечения