Начало Психология Социална психология Аз Топ 3 заблуди относно техниките за управление на стреса

Топ 3 заблуди относно техниките за управление на стреса

Топ 3 заблуди относно техниките за управление на стреса - изображение

Стресът е универсално преживяване — неизбежна част от това да бъдем човешки същества — но прекалено многото неуправляван стрес може да нанесе тежък удар върху здравето и благосъстоянието ни. Нивата на стрес се покачват през последните години и прилагането на ефективен метод за неговото управление се превръща в задължително условие за повечето хора. Бидейки интелигентни и здравословни, мнозина от нас знаят все повече за стреса и как да го управляват ефективно. Въпреки това някои погрешни схващания за това състояние и управлението му продължават да съществуват, което оказва отрицателно въздействие върху способността ни да го облекчаваме. По-долу са изброени някои от най-често срещаните и най-вредни заблуди, свързани със стреса, които сме чували.

Заблуда №1: Управлението на стреса е свързано изцяло с неговото премахване от живота ни

Много, ако не и повечето от хората, с които сме разговаряли за стреса, са склонни да мислят, че управлението му е равносилно на това да премахнем всичко в живота си, което ни носи стрес. Да, това е важен аспект от управлението на стреса, но не, това не е всичко, до което се отнася. Истината е, че не би било нито възможно, нито желателно да премахнем всичкия стрес от живота си.

В известна степен ние се нуждаем от някакъв стрес, за да функционираме оптимално; нуждаем се от предизвикателства, за да растем. Също така, има подтип на стреса (известен като еустрес), който всъщност е полезен за нашето здраве и жизненост, при условие че не изпитваме прекомерни дози от него. И накрая, не би било възможно да отстраним всичкия стрес — вероятно ще си създадем повече стрес, ако се опитаме да го постигнем!

Защо това погрешно схващане е вредно: Ако смятаме, че премахването на стреса е крайната цел, то ще пропуснем ползите от другите форми на неговото управление.

От друга страна, ако работим по постигането на невъзможна цел, то можем единствено да се стресираме още повече.

По-добър подход: По-здравословно е да приемем, че стресът е част от живота, а след това да работим по премахването на онова, което можем, и разработването на стратегии за управление на стресовите фактори, които не можем да елиминираме от живота си.

Заблуда №2: Ако мислим правилно, никога не би трябвало да чувстваме стрес

Много хора вярват, че правилният начин на мислене е единствената разлика между стресирания и спокойния човек. Има доста книги и експерти, които подкрепят тази идея. Не ни разбирайте погрешно — промяната в отношението може да направи много значителна разлика в нивата на стрес. Въпреки това твърде многото стрес оказва влияние, дори и да се преживява като "предизвикателство", а не като нещо "застрашаващо"; дори ако се изправяме срещу него и го преодоляваме; дори ако имаме най-правилния начин на мислене в света и приемаме ситуацията като позитивна. Ако нашата ситуация изисква отговор и е необходимо усилие за поддържане на емоционалното равновесие (ако сме наясно, че сме изправени пред предизвикателство), стресът все още оказва влияние, макар и не непременно в същата степен.

Защо това погрешно схващане е вредно: Някой може погрешно да вярва, че ако просто промени начина си на мислене, никое от предизвикателствата, с които се сблъсква, не може да му окаже влияние, следователно да не се старае достатъчно да остане позитивен - това убеждение може да доведе до отрицателна самооценка. По този начин той може да не успее да разпознае и управлява ефектите от стреса, на който е подложен (докато вредата не бъде нанесена), когато не се чувства "стресиран".

По-добър подход: Препоръчително е да продължаваме да поддържаме позитивна нагласа и мислене за живота, базирано на силните ни страни, но не трябва да забравяме, че дори твърде много от полезния за нас вид стрес може да окаже физическо влияние. Важно е да се грижим за тялото си, когато сме изправени пред предизвикателства в живота — дори и да не се чувстваме стресирани.

Заблуда №3: Просто трябва да научите правилните техники и вашият стрес ще изчезне

Техники за управление на стреса като упражнения, медитация и позитивно мислене могат да го минимизират и да изградят устойчивост към него. Въпреки това нито една от тях не може напълно да елиминира стреса, през който можеби преминавате в живота си.

Защо това погрешно схващане е вредно: Ако очакваме, която и да е техника за управление на стреса да елиминира всичкия стрес или дори да работи добре при всякакви обстоятелства, можем да решим, че техниката просто не работи за нас и да се откажем. Бихме могли да помислим също така, че има нещо "сбъркано" в нас, затова, че все още се чувстваме стресирани, и да се обезсърчим — а това да ни стресира още повече.

По-добър подход: Имайте предвид, че стресът като цяло не може да бъде елиминиран дори с най-добрите техники — и това е ок. (Спомнете си какво говорихме по-рано, за това, че е нужна определена доза стрес в живота ни, за да останем здрави и щастливи.) Имайте предвид, че управлението на стреса се отнася до поддържането на равновесие — да се справяме с онова, което се случва, да правим онова, което трябва, и да сме в мир с всичко това. Стресорите могат временно да ни извадят от равновесие, но техниките за облекчаване на стреса служат, за да ни помогнат да се почувстваме спокойни и балансирани.

Ключовото нещо, което трябва да запомним е, че понякога се изисква малко работа, за да се върнем в равновесие след ударите, които ни е нанесло нещо голямо като край на връзката, загуба на работа, сериозно заболяване или смърт в семейство. Някои стресори са неизбежни и техниките за управление на стреса не могат да ги възпрепятстват, но могат да ни помогнат да се справим по-добре с тях.

Важно е да отбележим, че тези техники могат да бъдат чудесно ефективни, но те трябва да бъдат практикувани, за да бъдат полезни — не можем да отидем веднъж на медитация, например, а след това да се възползваме от позитивите до края на живота си, без действително редовно да практикуваме медитация. Същото се отнася за упражненията, визуализацията, дихателните практики и други ефективни методи. Те могат да доведат до устойчивост към стреса, но не и да блокират изцяло всичките му негативни въздействия. (Все пак, тези методи носят достатъчно ползи, че наистина да си струва да ги практикуваме редовно, доколкото ни е възможно.) Правилните техники могат да помогнат, но те не премахват стреса изцяло и трябва да се практикуват редовно.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: longevitylive.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаНовиниЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноБотаникаЛеченияСнимкиСпортТестове