Начало Психология Социална психология Аз 10 изненадващи факта за вашия характер

10 изненадващи факта за вашия характер

10 изненадващи факта за вашия характер - изображение


Характерът – това сме ние самите. Всеки аспект от нашия живот се влияе от него - от избора на професия до хората, които привличаме. Но знаем ли достатъчно за характера?

Вижте 10 смайващи факта:

Редът на раждане оказва влияние върху личността

Може би и преди сте чували теорията за това, че първородните деца например, често израстват отговорни или властни хора. Последно родените пък често са описвани като импулсивни или безотговорни. Няколко скорошни проучвания показаха, че редът на раждане, както и размерът на семейството, действително се отразяват на характера – дори на хората, които избираме за свои партньори и приятели. Нещо повече, оказва се, че инстинктивно първородните предпочитат да общуват с други първородни, а последно родените – със себеподобни и т.н.

Характерът почти не се променя през целия живот

Колкото и старание да положите, колкото и принципи на позитивната психология да следвате, истината е, че характерът ви ще остане с вас до самия ви край.

Според психолога Пол Коста през годините се променят само ролите, които изпълняваме, навиците ни, въпросите, които са най-важни за нас, жизнената ни сила, но не и характерът.

Някои черти на характера са свързани с различни заболявания

В поредица от изследвания учени са проследили възможна връзка между особености на характера и заболявания и са открили, че такава има. Например - невротичните черти се свързват с 5 конкретни болести – астма, артрит, главоболие, язва и сърдечносъдови проблеми. Друго изследване пък е открило странна зависимост между свенливостта и продължителността на живота – свенливите живеят по-кратко.

И животните имат характер

Уникален характер, лични предпочитания, поведение и особености, които остават почти непроменени през живота, имат и животните от буквално всеки вид на земята. Хората с домашни любимци могат да потвърдят това.

5 са основните черти на характера

Психолозите са изолирали и определили през годините над 4 хиляди уникални черти на човешкия характер. Нова теория обаче ни убеждава в това, че той се базира на 5 основни променливи величини:

1. Екстровертност;

2. Любезност;

3. Съвест;

4. Невротичност;

5. Откритост.

При всеки човек всяка от тези величини е с различно ниво и в най-различни комбинации. Например ниската екстровертност ни прави по-срамежливи, а високата степен на любезност – по-общителни и способни да изграждаме здрави взаимоотношения.

Именно характерът определя нашите лични предпочитания

Личностните характеристики влияят буквално върху всички избори и решения, които вземаме всекидневно. И въпреки че човек вярва, че премисля добре всичко, всяка своя стъпка, всяка промяна, която инициира, всяка позиция, която заема, и така нататък, изследвания показват, че дори нашите политически предпочитания са вродени.

Резултатите от проучване на Университета в Торонто показват, че хората, които определят себе си като консерватори, имат значително по-високи нива от личностната характеристика „подреденост”, докато либералите от друга страна притежават по-силна емпатия.

Точна представа за характера ви може да бъде създадена дори само от вашия профил във Фейсбук

Разпространено схващане е, че когато се отнася до онлайн идентичност, повечето хора представят идеализирана версия на себе си, което до голяма степен се дължи на възможността да избирате каква информация ще разкриете за себе си. Задълбочено изследване обаче показа, че профилите във Фейсбук доста успешно разкриват вашата истинска личност – колкото и корекции да нанасяте.
В рамките на едно от проучванията американски изследователи са проучили профилите на 236 студенти, които междувременно попълнили и подробни въпросници, чиято цел била да бъдат измерени 5-те основни личностни променливи. В края на изследването независими наблюдатели оценили личността на доброволците само на база профилите им във Фейсбук. Оказало се, че съвпаденията между двете оценки били изключително точни.

Редица фактори провокират разстройствата на личността

Според статистически данни около 15 на сто от населението на САЩ показва симптоми на поне едно личностно разстройство (като хистрионично или обсесивно-компулсивно). Изследователите са успели да изолират основни фактори, от които зависи дали ще развием подобно разстройство. Те са:

- гените;

- високата чувствителност;

- отношенията с връстниците;

- понесената вербална агресия;

- детските травми.

Кардиналните характеристики на личността са редки

Според психолога Гордън Олпърт кардиналните характеристики са чертите, доминиращи в живота ни до степен, в която останалите могат да ни разпознаят и идентифицират на базата на тези черти. Много термини показват как някои черти на характера се свързват и дори добиват име на истинска или измислена личност или група. Подобни термини са например „фройдистки”, йезуитски, Дон Жуан и т.н.

При по-голямата част от хората личността се състои от първични и вторични характеристики. Първата група определя основата на нашия характер, а втората – нашите предпочитания, нашето поведение и отношение към различни сфери на живота.

Изборът на домашен любимец също разкрива интересни подробности за характера ви

Котки или кучета предпочитате? Изследване с участието на 4500 души в САЩ, показва, че този въпрос може да разкрие важни детайли за вашия характер. Проучването показва, че любителите на кучета се определят като по-екстровертни и по-склонни да угаждат на другите. Хората, които обичат котките, се описват като по-интровертни и любопитни към живота. Според психолога Сам Гослинг от Тексаския университет резултатите от това изследване са стъпка в посока създаване на модерна терапия с животни – на хора с проблеми като посттравматично разстройство и депресия например, може да бъде предложено да се грижат за животно, подходящо за техния характер, което да помогне за възстановяването им.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: verywell.com
Снимка: lifeinsurance-newcastle.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияТестовеИсторияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаРецептиЛичности