Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 30 стъпки към щастието, за което всички мечтаем

30 стъпки към щастието, за което всички мечтаем

30 стъпки към щастието, за което всички мечтаем - изображение

Съществува силен елемент на избор в нашето ниво на щастие. Наистина решаваме да бъдем щастливи, но това е само за начало. След това сме изправени пред предизвикателството да култивираме щастието като следваме активно практиките, които го пораждат.

Това, което ни помага да поддържаме чувството на удовлетворение, позитивна нагласа и радост от живота, е всъщност напълно идентично с това, което подобрява нашите взаимоотношения.

Създайте си навик да оценявате нивото си на щастие по скалата от 0 до 10 и в моментите, в които резултатите не ви удовлетворяват, просто наблегнете на следните няколко практики:

Благодарност

Психолозите отново подчертават ползите от благодарността – не забравяйте да изпитвате такава ежедневно - за всяко хубаво нещо, което ви се случва през деня. Култивирайте отношение на благодарност: в края на всеки ден кажете на глас или да напишете в дневника си всичко, за което сте благодарни.

Физически упражнения

Карането на колело, разходките, плуването и абсолютно всички видове спорт имат силата да направят чудеса – повишават настроението, предизвикват положителни емоции, създават чувство на еуфория. Опитайте и ще се уверите сами.

Семейство

Без значение колко заети сте и колко пълен е графикът ви, всекидневно планирайте време, което да прекарвате със семейството си.

Приятели

Опитайте да си създадете силна мрежа за поддръжка. Ако вашите кръвни роднини не са на разположение по каквито и да било причини, създайте си семейство по избор. Нека около вас винаги да има хора, на които можете да се доверите и които да ви дадат подкрепата и помощта си, когато имате нужда. Приятелите са един от основните източници на щастие.

Подкрепа

Позволете на хората, които ви обичат, да ви помагат. Не се опитвайте да се справяте с всичко сами. Споделяйте проблемите си и позволявайте на близките си да ви помагат и да бъдат до вас в трудни периоди. Отвръщайте им със същото, защото взаимозависимостта е здравословна зависимост.

Не оставяйте проблемите си неразрешени

Разрешете всички проблеми и конфликтни ситуации от миналото. Не им позволявайте да се превръщат в пречка да вървите напред и да бъдете щастливи.

Прощавайте

Излекувайте всичките си връзки. Освободете сърцето си от обидата и болката, като простите на тези, които са ви наранили.

Простете и на себе си за онези неща, които не ви дават мира и заради които се чувствате виновни. Постепенно, освобождавайки се от всичко, което ви тежи, ще осъзнаете че всяко неприятно чувство, което трупаме в себе си, ни кара да се чувстваме нещастни и неудовлетворени. Простете, дори когато не сте готови за това.

Бъдете тук и сега

За да овладеете изкуството да бъдете тук и сега, започнете да медитирате. Медитацията ще ви научи да присъствате в момента, не в миналото или в бъдещето, и да практикувате осъзнаване без осъждане. Воденето на дневник също може да ви помогне да овладеете тази мощна практика за фокусиране на ума.

Обръщайте внимание на нуждите си

Бъдете винаги наясно от какво се нуждаете и се старайте да задоволявате потребностите си.

Забавление и игри

Редовно отделяйте време за забавление и игри, така ще се чувствате отново деца, а радостта, с която ще ви даряват тези моменти, е наистина несравнима. 

Щедрост

Всички се чувстваме добре, когато даваме. Занимавайте се с благотворителност, правете добри дела, подарявайте – не само материални неща, подарявайте похвали, внимание, изслушване…

Развивайте силните си страни

Не спирайте да развивате потенциала си, но също така – не спирайте да цените силните си качества и да се гордеете с тях.

Рискувайте

Поемането на рискове ви помага да се развивате. Щастливите хора не се задоволяват с комфорта и сигурността. Те са готови да изпитат разочарование, неуспех, неодобрение, неудобство и дори унижение, за да растат и да постигат мечтите си.

Променете представата си за успеха

Повечето хора са на мнение, че успехът означава високи доходи, власт и влияние, но всъщност истинският успех се състои в това да имаме качествени връзки, с хората, на които държим. Качествените връзки означават взаимоотношения, изпълнени с любов, уважение и доверие.

Самосъхранение

Проявявайте здравословен егоизъм и състрадание към себе си.

Опитайте да се справите с тревожността

Престанете да се притеснявате, както за работата, така и за личния си живот. Тревогата е в бъдещето. Тези страшни неща, за които постоянно се притеснявате, може никога да не се случат. Бъдете в този момент, живейте с дълбокото доверие, че каквото и да се случи, вие ще бъдете в състояние да се справите с него.

Доброта

Правете добрини – на другите, но и на себе си.

Не се страхувайте да опитвате нови неща

Това ще ви помогне да се почувствате по-дълбоко в настоящия момент, но също и да гледате напред и да търсите други нови неща, които да ви връщат тръпката от живота.

Радост

Открийте всички онези неща, които ви носят радост и удоволствие, и се постарайте да напълните ежедневието си с тях.

Присъствие

Във всеки един момент показвайте, че сте тук в този миг – когато животът се случва.

Ценности и цели

Определете кои са вашите ценности и цели и работете според тях.

Тяло

Слушайте посланията, идващи от тялото ви, то винаги предупреждава дали има нужда от почивка, например. Когато усетите умората, отделете време за релаксация. Когато сте объркани и не знаете накъде да поемете, това е сигурен знак, че се нуждаете от тишина и покой, за да прегледате живота си и да решите накъде да поемете.

Почтеност

Бъдете почтени и искрени в отношенията си с другите, но бъдете такива и със себе си. Така никога няма да се налага да се притеснявате дали сте постъпили правилно, дали сте казали истината, дали правите компромис със своите ценности, само за да угодите на другите.

Ентусиазъм и вдъхновение

Не спирайте да търсите нещата, които ви вдъхновяват, защото именно те поддържат страстта ви към живота. Ако обичате да танцувате, танцувайте, ако обичате да пеете, пейте, правете всичко, което храни душата ви.

Духовност

Поставяйте акцента върху духовното, а не върху материалното.

Красота

Стремете се красотата винаги да присъства в ежедневието ви.

Бъдете гъвкави и не спирайте да растете

Подобно отношение към живота ще ви насърчава да не спирате да се развивате, да търсите приключения и да си поставяте нови цели.

Оптимизъм

Ако е необходимо, превръщайте всяка песимистична мисъл в оптимистична. Изберете съзнателно и последователно да промените мисленето си.

Внимание

Каквото и да правите, посвещавайте му цялото си внимание.

Цел

Не минавайте през живота безцелно, това ще лиши от смисъл дните ви и ще създаде чувство за неудовлетворение и празнота. Дайте си сметка кои са най-ценните неща за вас, определете целите си – само така животът ви ще бъде източник на радост и удоволствие.

Сред посочените практики за щастие има такива, които използвате и които отдавна са станали част от начина ви на живот, но и такива, които се нуждаят от внимание. Съсредоточете усилията си в слабите области, но често преглеждайте и останалите. Това е единственият начин съзнателно да се придържате към избора си да бъдете щастливи.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: littlevigo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи