Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 10 от най-добрите безплатни мобилни приложения за психично здраве - част 2

10 от най-добрите безплатни мобилни приложения за психично здраве - част 2

10 от най-добрите безплатни мобилни приложения за психично здраве - част 2 - изображение

В рамките на няколко минути можете да намерите и изтеглите безброй приложения, които включват доказани техники (като когнитивна поведенческа терапия) при състояния като депресия, тревожност, хранителни разстройства, биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и др.

Макар че голяма част от тези приложения не са проучени от специалисти, експерти в областта на здравеопазването прогнозират, че те ще играят важна роля в бъдещето на грижите за психичното здраве, защото предоставят иновативни решения за самоуправление на психичните разстройства.

Ако ви липсват време или ресурси, или просто искате допълнителна помощ в грижите за психичното си здраве, разгледайте едно от тези високо оценени от специалистите безплатни приложения:

Calm

Определяно като едно от най-добрите налични приложения за психично здраве, Calm е перфектният инструмент за начинаещи, но включва и стотици програми за напреднали потребители, според които то намалява стреса и тревожността, подобрява съня и продуктивността. Предлага техники за медитация, дихателни програми, релаксираща музика. Препоръчва се от психолози, терапевти и специалисти по психично здраве.

Self-Help for Anxiety Management (SAM)

SAM е приятелско приложение, което предлага различни техники за самопомощ, които искат да се справят с тревожността. Разработено е от университетски екип от психолози, компютърни специалисти и студенти. С помощта на приложението можете да проследявате тревожните мисли и поведенито си и да научите 25 различни техники за самопомощ.

MY3

MY3 е насочено към хора, които страдат от депресия, и представлява полезен наръчник, който обучава потребителите да разпознават мислите за самоубийство и да различават други предупредителни знаци. MY3 предлага опция за избор на трима души, с които да се свържете при необходимост и с които ви е комфортно да споделите проблемите си. Една от най-полезните опции в това приложение е възможността да създадете свой собствен план за безопасност, съдържащ предупредителни знаци, стратегии за справяне и мрежа за поддръжка.

UCSF PRIME

Пациентите с шизофрения са склонни към социална изолация, дори когато тяхното състояние е лекувано. Приложението PRIME, създадено от професора по психиатрия Даниел Шлосър, свързва хора, страдащи от заболяването, а освен това дава възможност на потребителите да си поставят цели, свързани със здравето и социалните контакти, и да отбелязват постиженията си.

CBT* Thought Record Diary

В основата на когнитивно-поведенческата терапия e промяна на емоциите чрез идентифициране на отрицателни и изкривени модели на мислене. Можете да използвате CBT Thought Record Diary, за да документирате негативните емоции, да анализирате недостатъците в мисленето си и да преоценявате мислите си. Това е чудесно приложение за постепенна промяна на подхода ви към ситуации, предизвикващи безпокойство, и към вашите модели на мислене в бъдещи ситуации.

*CBT - Когнитивно-поведенческа терапия

Важно! Според много специалисти приложенията за психично здраве представляват уникална възможност за грижа за психичното здраве, но въпреки това спорът относно ефикасността им все още не е разрешен. 

В статия, публикувана в списание „Evidence Based Mental Health”, екип от университета в Ливърпул посочва, че много приложения за психично здраве и онлайн програми нямат "основна доказателствена база, липса на научна достоверност и ограничена клинична ефективност". Според учените приложенията трябва да са "добре информирани, научно обосновани, проверени от експерти и основани на доказателства". По тази причина екипът ни ви съветва, преди да се доверите на конкретно приложение, да обсъдите неговата ефикасност и безопасност с вашия терапевт.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psycom.net
Снимка: lds.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиЗаведенияЛеченияИнтервюта