Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 16 начина да култивирате истинско щастие в живота си

16 начина да култивирате истинско щастие в живота си

16 начина да култивирате истинско щастие в живота си - изображение

Щастието е плод на уравнение, в което от облекчаващите стреса дейности вадим самия стрес. Пионерът в положителната психология Мартин Селигман изследва „автентичното щастие“, повлияно от всичко, което инстинктивно знаете, че е полезно за душевния ви мир – здрави взаимоотношения, предизвикателна работа и смисъл в живота.

Д-р Майкъл Фриш (професор в Университета Бейлор и също един от основоположниците в областта на позитивната психология) намира 16 различни области на живота, които допринасят за щастието на личността. Подобрението във всяка една от тях може да доведе до повишаване на цялостното ниво на удовлетвореност. Интересно е да се отбележи, че голяма част от нещата, носещи щастие са такива, които понижават стреса, например упражненията и креативните дейности, поддържането на приятелства, въвеждане на ред в дома или насладата от успешния труд.

Представяме на вниманието ви списък на 16 различни области, които могат да проправят път на щастието и да облекчат стреса в живота ви.

Здраве

Очевидно е – поддържайки здравето, поддържате щастието. Здравните проблеми могат да доведат до допълнителен стрес и да ви затруднят при извършването на дейности, които носят щастие и облекчаване на стреса.

Самочувствие

Усещането за това кой сте, не е просто чувство, за което се тревожат децата. Важно е да харесвате човека, който сте. Ниската самооценка изглежда засяга негативно много повече области в живота, отколкото очаквате.

Цели, ценности и духовен живот

Това са три наистина различни неща, но съставят важна категория, включваща положителния фокус върху нещо, което е по-голямо от сегашното ви състояние. Това са всички фактори, внасящи смисъл в живота ви и са тясно свързани с личното ви щастие.

Пари

Вярно е, че след определен момент наличието на повече пари не довежда до повече щастие. Но също така е факт, че твърде малко пари могат да донесат значително повишаване на стресовите нива, възпрепятствайки достигането до удовлетвореността. Да имате достатъчно средства, за да живеете комфортно все пак е важно.

Работа

Трудовата дейност, която ви задоволява е идеална предпоставка за благополучие. Работата, която няма да ви направи нещастни, е задължителна във формулата на щастието.

Игра

Свободно време и забавления – всичко това е важно за щастието. Не е необходимо да играете през цялото време, но наистина имате нужда от (поне малко) забавление в живота си.

Обучение

Придобиването на нови умения като възрастен включва удовлетворение и може да донесе много полезни ресурси в живота ви. Те могат да понижат нивата на стрес и както вече знаете, да повишат тези на усещането за благополучие.

Творчество

Същите фактори са включени и в изразяването, чрез творчество. В действителност художествената дейност и упражняването на креативност са доказано полезни за личното благоденствие, като влияят много добре и на хора, които не се определят като творци.

Помощ

Оказва се, че човешките същества наистина обичат да бъдат полезни на другите. Намирането на начин да упражнявате своя алтруизъм може да ви държи щастливи и по-слабо стресирани.

Любов

Безсмислено е да ви го казваме – животът е страхотен, когато сте обичате и сте обичани.

Приятели

Поддържането на подкрепяща мрежа, дори да е малък кръг от близки, може да ви помогне да се почувствате по-доволни от живота си и да си осигурите отличен буфер срещу стреса.

Деца

Децата внасят смисъл в живота, както и много усмивки и смях.

Роднини

Освен ако семейството ви не е от драматизиращия тип, пребиваването в близост до него може да ви донесе успокоение и забавление, като поддържа дори смисъла в живота ви. Важно е да намерите начин да сведете напрежението в общуването с близките си до минимум, за да избягвате типичните фамилни драми.

Дом

Поддържането на къщата/апартамента, е поддържане на убежище от стреса, това място е важно и с него трябва да се отнасяте като към такова.

Съседите

Да живеете, поддържайки положителни и близки отношения с поне един съсед може да допринесе за щастието, да намали стреса и да осигури подкрепа в напрегнати ситуации.

Общност

Включването в общност, независимо физическа (като областта, в която живееш) или приятелска (на споделени духовни възгледи) дава пространство за изграждане на общи цели и борби, както и за пълнота.

Позитивната психология препоръчва да свалите нивата на стреса, за да повишите тези на щастието. Предлагаме ви да опитате чрез някоя от 16-те области, които ви предложихме и да спорелите личния си опит.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: natablicy.pl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаСпортБотаникаЛеченияТестове