Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 2

16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 2

16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 2 - изображение

Областта на психологията включва изучаването на ума и поведението, както и връзката между тях. Тя има за цел да разбере както индивидуалното, така и социалното поведение. Докато някои поведенчески модели и заключенията около тях изглеждат очевидни, други са доста изумителни.

Хората не могат да извършват няколко задачи едновременно

Когато сме на интервю за работа, често се определяме като трудолюбиви и способни да вършим множество задачи едновременно (мултитаскинг). Но истината е, че хората всъщност не могат да изпълняват няколко задачи по едно и също време. Да, така е. Можете да спорите до утре за собствените си умения. Но научните изследвания доказват, че във всеки един момент мозъкът може да се съсредоточи само върху едно нещо. Можем да правим различни неща физически едновременно, но психически ние се фокусираме само върху едно действие в даден момент. Следователно, когато човек слуша музика по време на работа, мозъкът всъщност се фокусира върху работата и пренебрегва слуховите стимули. Всеки път, когато човек премине към нова дейност, тя е единствения фокус на мозъка, което прави невъзможно едновременно да се мисли за две или повече неща едновременно - по този начин мултитаскингът е невъзможен.

Късите редове в текста са предпочитани, но по-дългите се четат по-бързо

Това може да звучи объркващо отначало, но ако засечете времето, докато четете параграф, който е разпънат по дължината дадена страница, и сравните резултата с времето за четене на параграф в колонен формат, ще забележите, че първият всъщност се чете по-бързо, въпреки обратното предположение. Този дисонанс не е нищо друго, освен резултат от визуална илюзия. Неправилно свързваме краткото оформление с кратко време за четене и всъщност не забелязваме действителното време, което ни отнема това.

Повече възможности, повече проблеми

Когато сте изправени пред избора между различните варианти на даден продукт, например различни видове конфитюри, човек вярва, че може да вземе по-добро решение, ако му се представят разнообразни възможности за избор. Но когато срещнем множество възможности за избор, увеличените възможности ни правят колебливи и не можем да вземем твърдо решение. От друга страна, ако изборът на човек е ограничен до малък брой варианти, той взема решения и избира един от тях значително по-бързо. Това се случва, защото нашият мозък може да съхранява много малко информация в краткосрочната ни памет за целите на обработката. В даден момент мозъкът може да съхранява само 5 - 9 набора информация в краткосрочната памет, което се нарича още феномен 7 плюс-минус 2. Следователно, ние не можем да обработим няколкото опции в повече.

Забавеното удовлетворение се равнява на повече успехи

Когато сме изправени пред дадена награда, ние не обмисляме два пъти, преди да я вземем (когато се предлагат безплатни сладки, никой не отказва да си вземе). Това се нарича незабавно удовлетворение. Последните проучвания обаче показват, че лицата, които са в състояние да забавят желанието си за удовлетворение (хора, които могат да контролират импулса си да си вземат бонбон), имат по-добри резултати в училище, постигат по-добри оценки, по-добри са в работата си и са по-успешни индивиди. За тези от вас, които нямат този самоконтрол - не се притеснявайте, тъй като изследователите се опитват да намерят начини да предизвикат способност за забавено удовлетворение.

Ефектът на третата личност

Този ефект се проявява в нашето убеждение, че докато рекламата оказва значително влияние върху останалите, тя няма никакъв ефект върху нас. Това обаче не е вярно, тъй като тя влияе еднакво на настроенията, желанията и нагласите на всички зрители, но в различна степен. Ако обратното беше логично, то рекламите биха били премахнати напълно, тъй като ако всеки вярва, че е имунизиран по отношение на търговските стратегии, то не би останал никой, който действително да се влияе от тях, поради което продажбите биха намалели драстично, правейки рекламата безполезна, което всъщност не е така.

Възприемането на нещата не е същото като виждането им

Според изследвания, направени в Кеймбриджския университет, редът на буквите в дадена дума няма значение, стига първата и последната да са правилните, за да може мозъкът ни да разпознава и разбира думите. Например, изречението "Това е нпълно гршено, но можете да го проетчете", може да бъде прочетено и разбрано без никакви затруднения, въпреки ужасните правописни грешки. Това е така, защото мозъкът не чете всяка буква, а цели думи наведнъж, което ви позволява да разпознавате думите, дори и да са сгрешени. По същия начин, друга разнообразна информация се възприема и обработва от мозъка, въпреки че е разбъркана визуално. Чудите се защо учителката от началното обръща толкова много внимание на правописа, нали?

Феноменът на масовата мисъл.

Този ефект обяснява защо две глави не мислят по-добре от една. Всъщност групите от хора обикновено са склонни да вземат лоши решения, основаващи се на явлението хиперемоционализъм (повишени емоции). Масите лесно се полюшват от доминиращите външни сили. Най-често срещаният пример за това е възходът на Адолф Хитлер в политическите редици на Германия.

Повече конкуренция, по-малко мотивация

Проучванията показват, че когато индивидът е изправен пред многобройни конкуренти, мотивацията да се конкурира с другите намалява с увеличаването на броя на конкуренцията. При наблюдение на група ученици, които извършват стандартизирани тестове, резултатите са по-високи при онези от тях, които са били в стая с по-малко деца. Това се дължи на факта, че сме по-мотивирани да се борим с по-малък брой конкуренти, защото има по-голям шанс да спечелим, а шансовете ни намаляват с увеличаването нс броя на конкурентите.

Тези удивителни факти представят истинските мистични начини, по които умът работи и възприема различни стимули - само някои от всички психологически мистерии, които учените са успели да разкрият, но все още има много дълъг път до разгадаването на човешкия ум.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com

Снимка: youqueen.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитно