Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 23 трика, печелещи ви предимство в социални ситуации

23 трика, печелещи ви предимство в социални ситуации

23 трика, печелещи ви предимство в социални ситуации - изображение

Социалните ситуации са сред най-важните във вашия живот. Те са ключът към откриване на добра, работа, благотворен приятелски кръг и дори подходяща половинка. Липсата на социална адекватност може да задържи човек далеч от целите, които си е поставил и да ограничи личното му щастие изключително много. Обществото е изградило множество социални правила, които да регулират поведението на членовете му и ако личността отхвърли идеята за социална приемливост, може да понесе доста негативи. Следването сляпо на социални норми може и да е полезно, но невинаги осигурява нужните предимства, ето защо на вниманието ви представяме 23 психологически трика, с които ще спечелите предимство в различни социални ситуации.

1. Потърсете комфорт във всяко взаимодействие

Човешкият мозък е невероятно сложен инструмент. Той дели действията на такива, които носят удоволствие и други, носещи неприятни усещания. Хората мислят, че го контролират, но всъщност той диктува действията им. В повечето социални взаимодействия е трудно да се почувстват комфортно, защото са сред непознати и мозъкът се старае да ги предпази от излагане пред другите. Това, за съжаление, пречи да сме отворени и контактни с нови хора.
Ето това е мощта на усещането за комфорт. Управлявайки мозъка, така че да му е удобно всъщност ви дава предимство, защото увеличава шанса хората да ви харесат, да проявят интерес към вас, като имат досег до истинската ви личност, освободена от неудобството.


2. Обърнете внимание на краката на хората, докато ги приближавате

Да прекъснете някого, докато говори е едно от най-досадните неща, които престъпват нормите за поведение в социална ситуация. Когато се обръщате към група хора, потънали в разговор е добре да отделите внимание на телата им. При условие, че обърнат само торсовете си към вас, това означава, че те са центрирани в по-важен за тях разговор и нямат желание да ги прекъсвате.
Ако обърнат както торса си, така и краката, към вас значи сте добре дошли. Това е изключително важно, защото може да ви постави в зона на разбиране, относно важността на разговора и желанието на околните за общуване.


3. Ако се налага да разисквате спорна тема, застанете до събеседника, а не срещу него

Всички сме били в ситуации, в които разговорът е започнал да навлиза в спорна тема. Ако не сте фенове на драматизирането, най-доброто, което можете да сторите е да положите старание да избегнете ескалацията на подобни сцени. Може дори да имате най-добрия аргумент в света, но обикновено хората се дразнят, когато ги уличават в грешки.
Опитите да омекотите аргументите си по спорни теми, възможно е да бъдете подпомогнат от това да не сте заели позиция, създаваща напрежение. По-заплашително е да сте срещу събеседника и да сте на по-висока позиция от него. Напрежението тушират седенето на една и съща страна и еднаква височина.


4. Когато искате услуга, кажете "имам нужда от вашата помощ"

Признайте си го. Всички обичат околните да правят неща за тях. Дали защото мъничко ги мързи, или защото наистина имат нужда от помощ, за да изпълнят някоя важна задача, все пак им харесва.
Социално приемливото поведение изключва манипулативност. Което налага при нужда от помощ човек да си признава. В повечето случай хората ще приемат молбата и ще й откликнат. Това се случва, защото не харесват усещането за вина, докато отказват. А и им харесва да се чувстват благородството, излъчено от подпомагащите действия, които извършват.


5. Искате хората да се чувстват добре? Дайте им потвърждение, че слушате, повтаряйки последното, което са изрекли

Всички обичат потвържденията. Повечето човешки действия са резултат от желанието за валидиране. И това води до най-добрия начин хората да ви харесат — дайте им това, от което се нуждаят. Пример е как при разговор, в който събеседникът казва нещо наистина важно за живота си вие отразявате казаното от него. Това изисква да перифразирате последните му думи и ви прави по-добър слушател и по–желан събеседник. Дава ви също възможност да изясните дали сте разбрал казаното. Третото (най-важно) нещо е, че подобно действие кара събеседника да се чувства център на вниманието и му носи доволство.


6. Ако искате да получите положителен отговор от някого, кимнете докато говорите

Имайте предвид, че това е мощен и малко манипулативен метод за въздействие, за който може да се каже, че подмамва събеседника. Преди да го използвате трябва да съзнавате, че може би се разграничава от етичните ви убеждения. Постигането на положителни отговори обикновено желан резултат. Независимо дали става дума за сключване на сделка или покана за парти, хората винаги искат околните да се съгласят. Кимане, докато се опитвате да предадете своето послание, е мощен начин да получите желаното потвърждение. Хората принципно харесват имитирането, така че е много вероятно да отразят вашето кимане. Като движението предава на мозъка, че е наложително да изрази и гласово съгласието.

Отдаването на внимание у другите може да се потвърди


7. Искате да проверите дали някой ви слуша? Скръстете ръце

Обикновено, докато човек обяснява нещо, което счита за важно, се увлича и не обръща особено внимание на реакциите на слушателите. Така нерядко се оказва, че те са се отклонили от темата. Вместо да се чудите какво точно се случва и да губите време в изясняване дали околните са разсеяни и дори незаинтересувани относно темата, скръстете ръце. Ако другият ви наблюдава, то мимиката му ще се промени, реагирайки на физическото ви състояние.


8. Имате проблем с помненето на имена? Повторете това на събеседника по време на разговора

Много хора имат съществен проблем с помненето на нови имена. Обикновено дори не слушат другия, докато се представя, защото мислят как самите те ще го направят. Обикновено най-ефективната тактика е някой приятел да ви представи, с цел да чуете името от някого, комуто неизбежно обръщате внимание. Ако и това не помогне (нека сме честни, случва се, дори тази тактика да не проработи) се появява неудобството. За да се преодолее то може просто да се използва техниката на повторението. Пример — „Здравей, аз съм Алекс“, „Радвам се да се запознаем Алекс. И така от къде познаваш Георги?“ Колкото повече пъти използвате обръщението по име, докато говорите, толкова по-вероятно е да запомните името.


9. Когато задавате въпрос и отговорът не е достатъчно подробен, просто изчакайте

Често срещана е ситуацията, в която не познавате достатъчно събеседника и отговорът на ваш въпрос не е достатъчно ясен. Ако липсата на яснота ви дразни, то може просто да изчакате. Останете безмълвни и поддържайте контакт с очите. Ако напрежението се нагнетява прекалено, просто повдигнете вежди. Това оказва малък натиск, но съобщава, че проявявате интерес и намеква, че сте човек, обикновено достигащ желаното.

Създавайте емоции


10. Хората обикновено се фокусират върху емоциите, а не върху темата

Това е много полезно при публично говорене, но също и в изграждането на връзка с нови познати. Най-вероятно структурата на запознанството ви е до болка позната. Вие знаете какво могат да кажат другите, те също. Но повторението на ритуала не е истински проблем. Дори, говорейки за най-скучната тема в света можете да доведете до емоции. Уверете се в това. Опитът говори, че триадата емоции, които са полезни, се състои във вълнение, смях (всеки обича да се смее) и интрига (оставете малка загадка, така че другият да инвестира енергия, за да чуе повече). Не се отдръпвайте нарочно, но избягвайте вербални водопади.
Има много техники, които да доведат скучен разговор до вълнуващ и интригуващ такъв, ето и няколко от тях:

Правете паузи — много често, когато човек иска да запази вниманието на околните, има склонност да говори с изключителна бързина, но това всъщност е израз на нервността. Добре поставените паузи могат да създадат леко напрежение, което дава тежест на думите ви.

Контролирайте тона си — никой не намира монотонното мърморене за вълнуващо. Преобразувайте тона на гласа си от дълбоко декларативни изказвания, до високи разклонения, когато искате да ги оставяте да познават.

Така че, ако искате да сте запомнящи се, фокусирайте се върху емоцията зад думите. Хората могат да забравят това, което казвате, но никога няма да забравят как се чувстват от казаното.


11. Доверието е по-важно от знанието

Двама младежи влизат в кабинет за интервю, кандидатствайки за една и съща работна позиция. Първият има докторска степен, както и две магистърски. А вторият е едва бакалавър. Но първият е срамежлив, не говори много, езикът на тялото му е обърнат навътре. Вторият е с изправена поза, гледа директно в очите интервюиращите, показва голям интерес към работата и отговорностите си, излъчва увереност. Не е нужно да ви казваме кой е получил работата.


12. Не се страхувайте от провала

Никой не става експерт по нищо за ден. Учебният процес във всичко, което правите, се ускорява, като накарате мозъка си да мисли каквото вие желаете. С прости думи — вие сте това, което вярвате, че сте:
- Вие сте уверени, ако вярвате, че сте уверени;
- Вие сте привлекателни, ако вярвате, че сте привлекателни;
- Вие сте екстроверт, ако вярвате, че сте екстроверт.


13. Осъзнайте позицията на силата

Това е подобно на предишната точка, но по-конкретно от мантрата или вярата. Отидете до огледалото, поставете ръце на бедрата си, изпъчете гърди, дръпнете рамене назад, изправете глава и залепете най-голямата усмивка на лицето си. Дори съзнателно да въвеждате състояние, което не ви е присъщо, мозъкът ви не може да направи разлика и ще освободи ендорфини, съответстващи на телесния израз. Може да ви се вижда странно, но важното е, че работи.

Създайте впечатление за увереност


14. Ако искате да сте убедителен, опитайте да намалите употребата на думите "мисля" и "вярвам"

Очевидно тези думи не вдъхват доверие в околните, относно вашата увереност. Те възпрепятстват другия да ви възприеме сериозно. Може би вместо „вярвам“ и „мисля“ е разумно да използвате „знам“.


15. Чистата и организирана среда влияе върху настроението, производителността и възприятието какви сте

Колко пъти сте се събуждали без никаква мотивация? Колко пъти сте започнали да работите върху нещо, без да можете да се фокусирате и да откриете вдъхновение? Следващият път, когато се случи, огледайте се. Чиста и организирана ли е вашата среда? Ако не, то е разумно да отделите няколко минути, за да почистите и поставите всичко на мястото му. Ще се почувствате освежени и преродени, а производителността ви ще се покачи незабавно. Защо мислите, че големите компании обръщат толкова внимание на добрата работна среда за своите служители.


16. Искате да видите как са се оформили микрогрупите?

Обърнете внимание на засичащите се погледи, докато всички се смеят на някоя шега. Хората инстинктивно се споглеждат с най-близкия в групата.


17. Показвайте вълнение към хората, с които искате да общувате

Помнете и прилагайте това — възбудата е заразна. Хората обичат вълнението. То е бягство от скучния им живот.


18. Искате да изградите отношение и да спечелите уважение — следете езика на тялото

Това е доста често срещана тема сред експертите по езиците на тялото и работи добре, ако искате да спечелите уважение от човек, който има висока стойност за вас.
Пример:
Вие сте в социална ситуация, в която сте в досег с човек, имащ по-висока стойност сред останалите в групата. Той е център на вниманието и се радва на уважението на останалите. Как вие да се сравните с неговата стойност? Като се сприятелите с него.
Ако искате уважението и вниманието му, най-добре ще е да приближите към него, с невербален израз, съответстващ на неговия и да съобразите комуникационните си средства със ситуацията. Ако той има отворен език на тялото и говори с възбуда и радост, не отивайте при него с кръстосани ръце и отрицателно отношение към думите му. Приближете се със същата откритост, която виждате.


19. Когато някой ви обиди или го игнорирайте, или се подиграйте с него. Не губете характер и контролирайте личните си граници

Чепати хора има навсякъде. Колкото повече внимание им се обръща, толкова по-силни стават те. Никога не губете своя темперамент и не ги оставяйте да прекрачват границите, които сте поставили.


20. Стойте изправен и поддържайте очен контакт

Ходете изправен, като роден лидер, това влияе подсъзнателно на доверието и кара другите да изпитват уважение автоматично.
Извадете ръце от джобовете си. Ако не знаете какво да правите с тях, се погрижете да почиват спокойно, отколкото да стоят скрити. Погрижете се при здрависване ръцете ви да са топли и сухи, това автоматично ви прави желателен събеседник.
Може би сте чували това много пъти, но все пак и ние ще го кажем - не губете очен контакт. Загубата му се равнява на загуба на доверие. Един от работещите трикове се състои в това на първа среща да се съсредоточите в очите, докато се усмихвате. Да не отклоните поглед от другиго, когато погледите ви се засекат показва увереност и настоятелност. Не забравяйте, че естественият поглед периодично се премества. Втренчването изнервя хората.


21. Ефектът на Бенджамин Франклин

Ако човек веднъж е направил услуга, то е по-вероятно да го стори и повторно. По същия начин човек, който веднъж е навредил другиму, е по-склонен да повтори, отколкото жертвата да си отмъсти.
В социални ситуации може да използвате това, като накарате някой да направи нещо малко за вас, а след това да поискате това, което е истинската ви цел. Така голям процент от хората ще кажат „да“, поради когнитивния дисонанс мозъкът им ще рационализира, това че те трябва да ви харесват достатъчно, за да ви направят услуга.

 Физически контакт с околните


22. Не се страхувайте от физически досег с друг човек

Докосването до нечие рамо или коляно създава емоционална и физическа връзка. Особено в миг на радост смях и вълнение, докосването подсилва тези черти. Разбира се, разумно е да съобразите подхода си спрямо ситуацията, но е важно да помните, че физическият контакт има силно влияние.


23. Ако работите в бар или обслужвате клиенти от всякакъв вид ...

Поставете огледало зад себе си. Когато разгневен клиент се доближи до вас, ще се види в огледалото и най-вероятно ще се успокои. Никой не желае да разрушава хубавия образ за себе си в собственото си съзнание.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: highexistence.com
Снимки: teamlewis.com; imagefully.com; news.com.au; contentchecked.com; healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияНовиниСоциални грижиСнимкиЛюбопитноИсторияТестовеБотаникаЛечения