Начало Психология Социална психология Аз 5 причини, поради които умните хора са по-малко агресивни

5 причини, поради които умните хора са по-малко агресивни

5 причини, поради които умните хора са по-малко агресивни - изображение

Интелектът дава усещане за превъзходство, но това далеч не води до вдигане на ръка срещу по-слабите. Добре развитият ум намалява агресивните прояви срещу хора и животни, въпреки че отстоява принципите си.

Незнанието включва инстинктите ни

Неизвестността предизвиква страх, който от своя страна ни кара да сме агресивни. Ненужната агресия показва, че се чувстваме неудобно и неподготвени за ситуацията. Че сме изплашени и не можем да намерим решение, което изключва насилие.

Високата интелигентност и знанията осигуряват сигурността ни

Колкото по-сигурен е един човек в средата, действията си и резултатите, толкова по-спокоен е. Емоционалната стабилност намалява изключително много вероятността от агресивни действия.

Колкото по-умен е човек толкова по-умерен е

Будизмът проповядва, че личността не трябва да се отдава неконтролируемо на крайности и изследванията го потвърждават.
Добре запознатите с проблема хора, са склонни да оглеждат всички доводи при обсъждането му. Вероятността, обмисляйки рязко да се окажат изпаднали във вихъра на негативната емоция, предизвикваща ярост (и насилие) е доста ниска.

Умните хора са креативни.Те рядко оставят емоцията им да руши, вместо да гради

Съзидателността е характерна за изкуството и науките. По нея оприличават човешките същества на божествата. Колкото повече човекът владее и развива вътрешния си потенциал, толкова повече ще излиза изпод пръстите му. Обикновеното, безцелно унищожаване е изява на нерешени вътрешни конфликти и страхове (популярно наречени комплекси).

Ако имаш по-добро решение, защо се нуждаеш от насилие?

Забелязали ли сте как компетентните хора имат много варианти за решаване на един и същ проблем? Това е, защото ако се постараят, могат да го видят през много гледни точки.
Насилието, освен деструктивно за другата страна, е ощетяващо морално за насилника. Получава се подсъзнателен антагонизъм, който отнема време и енергия при решаването си.
Това не превръща умниците в убедени пацифисти, а в практици, които нямат желание да се затормозяват с допълнителни морални проблеми. Те просто избират някое от наличните решения, изключващи насилие.

Емоционалната интелигентност ни прави по-умели с чувствата.

Емоционалната интелигентност, която развиваме през целия си живот, ни дава умението да открием и боравим много по-качествено с желателните и нежелателни емоционални състояния. Тъй като насилствените и агресивни прояви са социално неприемливи, навличат морални дилеми и вътрешни конфликти, емоционално интелигентните хора постепенно ги тушират. Това осигурява по-висок процент съответствие на вътрешни убеждения и фактически действия, което повишава самочувствието на личността. Самооценката се повишава, а с нея и усещането за радост.

Цивилизованото общество предполага, че актовете на насилие са ограничени до оптималния минимум. От деца ни учат как агресивните прояви са неприемливи, не само защото са опасни за жертвите им, а и защото ощетяват силно самите агресори. Те не правят никого по-щастлив, напротив — носят подсъзнателни конфликти.


Автор: Станислава Тонева
Снимка: flickr.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАнкетиВидеоТестовеСоциални грижиСнимкиИнтервютаСпортАлт. медицина