Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 6 доказани ползи от гнева

6 доказани ползи от гнева

6 доказани ползи от гнева  - изображение

Всеки може да се ядоса - лесно е, но да се ядосаш на подходящия човек
и в подходящата степен, и в подходящото време, и по подходящата причина, и по подходящия начин - това не е по силите на всеки, и не е лесно.
- Аристотел

Съществуват безброй начини да не се подчиняваме на бушуващия в нас гняв. Той не само ни кара да се чувстваме слаби, но е и причина да вършим глупави и опасни неща, за които обикновено съжаляваме по-късно. Ето защо цивилизованите хора използват всякакви трикове да го подтиснат и да го скрият. Именно заради лошите последствия от гневните си изблици ние приемаме яростта като чудовище, на което в никакъв случай не трябва да се дава свобода, но подобно на всички емоции, и гневът има своите положителни страни.

Вижте ги:

Гневът може да е мотивираща сила

Много изследвания в областта показват, че гневът може да ни мотивира да се придвижим бързо към осъществяването на своите цели, особено при наличие на проблеми и трудности. Когато приемаме нещо като полезно, ние сме склонни да го искаме много повече, когато сме гневни. Конструктивният гняв е в състояние да ни накара да се чувстваме силни и непобедими и да ни даде необходимия стимул да не се отказваме от преследването на целта си, а да направим всичко възможно, за да я постигнем.

Гневът повишава нивото на оптимизъм

Въпреки че това звучи странно, гневът много прилича на щастието, когато се отнася до способността да виждаш алтернативите.

Гневът може да подобри връзките ни

Разгневяването е напълно естествена реакция в ситуации, в които с нас са се отнесли лошо. Гневът ни е начин да покажем, че към нас е проявено несправедливо отношение. Обществото обаче казва, че гневът е опасен и трябва да се потисне и скрие. Но как се отразява това на връзките? Може да ви звучи невероятно, но изследванията показват, че потиснатият гняв в интимните отношения може да бъде фатален за тях. Проблемът е в това, че ако не изразите гнева си, вашият партньор остава в неведение, че прави нещата погрешно. Така той продължава да подклажда гнева ви, а с това вреди на връзката ви. Правилно изразеният гняв, ако той е оправдан и насочен към разрешаване на проблема, може да бъде полезен и да заздрави връзката.

Гневът помага да се опознаем по-добре

Данни от изследване показват, че приблизително една трета от включилите се в него доброволци заявяват, че гневът им помага да видят собствените си пропуски и грешки.

Гневът може да намали насилието

Много често гневът предхожда насилието, но според психолози той всъщност може да го намали. Гневът е силен знак, че сме в проблемна ситуация, която трябва да бъде разрешена. Когато изразим гнева си, другите приемат това като сигнал, че трябва да ни успокоят, след което и двете страни са в състояние да обсъдят проблема спокойно и разумно.

Гневът може да бъде използван като стратегия за преговаряне

До този извод са стигнали психолози след изследване, фокусирано върху преговорите, в което участниците са правили повече и по-големи отстъпки на гневни преговарящи, отколкото на спокойни преговарящи.

Изследователи смятат, че гневът може да бъде полезен в по-глобален мащаб. Според Никол Тауш от университета „Сейнт Андрюс” той има важно значение за мобилизирането на обществото. Нейният екип е сравнил студентските протести срещу въвеждане на платеното образование в Германия, борбата на индийските мюсюлмани с неравенството и реакциите на британските мюсюлмани след „войната с терора” на британското правителство.

Според Тауш, въпреки че всички тези хора са били ръководени от гнева, те са изразили гнева и недоволството си чрез мирни демонстрации. В дадената ситуация гневът може да означава, че хората се чувстват активни участници в политическия процес, тоест гневът тук е признак на здрава демокрация, а не заплаха за нея.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: Opozita.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноВидео