Начало Психология Социална психология Аз 6 личностни черти на успешните хора

6 личностни черти на успешните хора

6 личностни черти на успешните хора - изображение

Кои фактори допринасят за високия успех както в професионален, така и в личен план? Полагането на много труд и интелигентността са едни от най-очевидните компоненти за забележителен прогрес и отличие, но има още много елементи, които играят роля. Психолозите, учителите и бизнес организациите са инвестирали много усилия, време и пари в желанието си да идентифицират факторите, които биха подсказали кой ще се справи и преуспее в определени ситуации.

Всъщност много работодатели разчитат на психометрични въпросници като този на Майерс-Бригс, за да открият служители с най-голям потенциал за развитие. През 2017 г. изследователите Иън Макрей и Ейдриан Фърнам от Лондонски университетски колеж стигат до заключението, че 6 личностни черти могат да бъдат свързани с успеха на работното място.

Наличието на оптималните нива на изброените по-долу черти може значително да спомогне за постигането на добри резултати в професионален аспект. Важно е да запомните, че позиционирането в крайностите на чертите – изключително високи или ниски нива – носи със себе си и някои негативи. Също така ползите от всяка една от чертите зависи и от други фактори като специфичната ситуация, дадената професия и ролята във фирмения колектив.

Шестте личностни черти, идентифицирани от Макрeй и Фърнам, са:

1. Съзнателност

Съзнателните личности имат склонността да обмислят внимателно своите действия и въздействието, което могат да имат. Умерените нива на съзнателност позволяват на хората да планират ефективно и отговорно. Прекалено високите нива на тази черта може да доведе до липса на гъвкавост и нежелание за промяна. Предишни проучвания са показали, че съзнателността е един от най-важните фактори, предвещаващи академичен успех.

2. Приемане на неяснотата и несигурността

Мъжете и жените, които имат висок потенциал за успех, често са тези, които несмутимо приемат наличието на несигурност и неяснота в ежедневието си. Тези, които имат ниски нива на тази черта, предпочитат ясно начертаните инструкции, като ценят предвидимостта и предварителната подготовка. Когато става въпрос за вземането на решения, тези, които трудно приемат несигурността и неяснотата, искат работата им да включва минимално количество двусмисленост, непредсказуемост и изненади. Личностите, които съобщават за високи нива на чертата, са готови да обмислят множество различни варианти и позиции, преди да вземат окончателно решение.

3. Приспособяване

Умението да се приспособяваш и адаптираш към промяната е основен фактор за постигането на успех, като предишни проучвания са открили, че хората, които не притежават тези качества, обикновено имат по-ниски резултати в академичен и професионален план.

4. Решителност

Успехът често включва желанието за поемане на риск. Хората, които притежават смелостта да изпробват нови методи и стратегии, да се изправят пред предизвикателства и да разрешават конфликтни ситуации, по-често постигат целите си. Тези, които се плашат от риска, са склонни да избягват предизвикателства и трудностите, като по този начин значително забавят своя прогрес.

5. Любознателност

Проявяването на интерес спрямо заобикалящия ни свят е от изключително значение за поддържането на мотивацията и креативността. Предишни изследвания са открили силна връзка между фактора любопитство и професионалния успех.

6. Състезателност

Наличието на състезателен дух може да бъде открито при повечето успешни и знаменити хора, но прекалено интензивната състезателност може да прерасне в завист, агресия и ревност. Наблюдаването на качеството на работата на колегите и стремежът към достигане на сходни или дори по-добри резултати помагат за подобряването на цялостното представяне. Трябва обаче да се внимава да не се правят твърде много сравнения, които да навредят на самочувствието и психичното здраве.

Разбира се, необходимо е редица други проучвания да бъдат проведени, за да затвърдят хипотезата на Макрeй и Фърнам. Въпреки това двамата учени твърдят, че посочените от тях 6 личностни черти представляват точен и надежден начин за предсказване на субективното и обективно ниво на успех. Предишно проучване открива, че приемането на несигурността и състезателността са най-силните фактори, които определят бъдещите високи постижения. Съзнателността пък е един от най-добрите начини за предсказване на професионалната удовлетвореност.

Ако се опитвате да подобрите шансовете си за успех на работното място, обмислете дали не си заслужава да култивирате някои от тези личностни черти.

Редактор: Нора Маркова
Източник: explorepsychology.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноИсторияТестовеЛичности