Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 неща, които да помните, когато в живота ви сякаш НИЩО не е наред

7 неща, които да помните, когато в живота ви сякаш НИЩО не е наред

7 неща, които да помните, когато в живота ви сякаш НИЩО не е наред - изображение

"Днес просто си стоя на болничното легло в очакване на операцията по премахване на двете ми гърди. Стресиращо е, да, но по някакъв странен начин се чувствам късметлийка. Аз съм на 69 години и това е първото ми сериозно заболяване досега. Намирам се в последната стая в края на коридора – точно преди детското отделение. Само за няколко часа видях десетки пациенти, болни от рак, да бъдат пренасяни на инвалидни колички и болнични легла. Никой от тях не е на повече от 17 години…"

Марк Черноф, съосновател на един от най-популярните блогове за личностно развитие, открива тези трогателни думи в дневника на майка си. Той ги разпечатва и закача на информационното си табло, където стоят вече 10 години, за да му напомнят, че "винаги, винаги, винаги има нещо, за което да бъде благодарен".

"Независимо колко зле или добре са нещата, аз всяка сутрин трябва да се събуждам благодарен за моя живот, защото някъде някой отчаяно и неистово се бори за своя", споделя Марк, чиито практични съвети са спечелили доверието на хиляди хора в света.

Вижте какво не бива да забравяме, дори когато имаме чувството, че животът ни се сгромолясва.

Болката е част процеса на израстването

Понякога животът затваря врати пред нас, просто защото е крайно време да продължим напред. И това не е непременно нещо лошо. Промяната трябва да бъде приемана като възможност, особено като се има предвид, че човек обича комфорта си и трудно се помръдва от мястото си, освен ако обстоятелствата не го изискват. 

Когато сте в труден момент, си спомнете, че всяка болка идва в живота ни с определена цел, след което се отдръпнете от това, което ви наранява, но не забравяйте никога поуката. От друга страна, не се заблуждавайте, че щом се налага да се борите, то вие определено се проваляте - не е така, всеки успех изисква борба, а всяко хубаво нещо – време. Нещата ще се получат, вярвайте в това, може би не веднага, но все някога. Не забравяйте, че има два вида болка – тази, която ни наранява, и тази, която ни променя. Ако успеете да се отдадете на живота, без да му се съпротивлявате, и двата вида болка ще ви помагат да израснете.

В живота всичко е временно

Всеки дъжд спира, всяка болка отшумява, след всяка нощ идва ден. Всички ние знаем това, но го забравяме в трудните моменти. Сякаш предпочитаме да вярваме, че нощта ще продължи завинаги. Не, няма. Нищо не е вечно. Затова, ако животът ви в момента е щастлив, зарадвайте се – истински! Защото няма да е все така. Ще дойде трудно време, но пък тогава не се тревожете прекалено, не се затваряйте в мрачния момент, защото той също няма да продължи вечно.

Оплакванията и притеснението не променят нищо

Огледайте се наоколо и ще се убедите, че хората, които най-много се оплакват, вършат най-малко. По-добрият избор винаги ще бъде да се опитате да направите нещо велико и да се провалите, вместо да не правите нищо и да успявате. Ако се провалите - това не е краят, всъщност краят е да не правите нищо, но не спирате да се оплаквате. Ако вярвате в нещо, продължавайте да опитвате. Запомнете, че ако прекарате целия нов ден в оплакване от вчерашния, това няма да направи утрешния по-светъл и по-добър. Действайте веднага и позволете на това, което сте научили, да подобри живота ви. Задействайте промяната и не поглеждайте назад. Истинското щастие идва само, когато спрем да се оплакваме и започнем да сме благодарни за проблемите, които нямаме.

Белезите са символ на сила

Тъга, живот

Не бива никога да се срамуваме или да изпитваме неудобство от раните, които ни е нанесъл животът. Белегът е доказателство, че болката е отшумяла, а раната вече е затворена. Белегът е татуировка на победата, с която се гордеете.  Не ставайте заложник на раните си. Не ги превръщайте в причина да живеете със страх. Започнете да гледате на тях като знак за вашата сила, а не за болка.

Мевляна Руми казва: "Раната е мястото, откъдето светлината влиза в теб". Повярвайте, така е. Най-силните характери в света са белязани от страданието. Приемете раните си като знак за "ДА! АЗ ГО НАПРАВИХ", "Успях да оцелея и имам своите белези, за да го докажа! А сега имам шанса да стана още по-силен!”.

Всяка малка битка е крачка по пътя напред

Търпението в живота не означава просто да чакаш. Търпението е в умението да запазим своето добро отношение докато работим здраво за мечтите си, дори когато сме наясно, че работата ни няма никаква стойност. Затова, ако ще се пробвате, отделете време да стигнете докрай, иначе няма смисъл да започвате. Разбира се, възможно е някъде по пътя да загубите комфорта и стабилността си, а в някои случаи и ума си. Възможно е също да не ядете каквото ви се иска, нито пък да спите, където ви се иска. Възможно е някъде по пътя да жертвате връзки с много ценни за вас хора, да търпите подигравки от околните. Възможно е по пътя да се наложи да изтърпите и много самота, но помнете, че тя много често е дар, който прави великите неща възможни. Самотата ви дава пространството, от което се нуждаете. Всичко останали пречки не са знак да се откажете, те са тест за решителността ви, за това колко силно искате да постигнете нещо.

Това, което трябва да бъде, просто ще бъде

Истински силни сме, когато има толкова много неща, за които да се разплачем или оплачем, но вместо това предпочитаме да се усмихнем и да оценим живота, който имаме. Във всеки белег, който носим, е скрита благословия. Но трябва да отворим ума и сърцето си, за да я видим. Приемете, че няма как да принудите нещата да се случат. Оставете това, което трябва да бъде, просто да бъде. Да обичаш живота си означава да вярваш на интуицията си, да не пропускаш шансовете, да намираш и губиш щастието, да се учиш от преживяванията си, да разказваш спомените си. Това е дълго пътуване. Спрете да се тревожите и да се чудите за всяка стъпка по пътя си. Усмихнете се на объркването и се наслаждавайте на живота - такъв, какъвто е. И да, може да не стигнете точно там, където сте решили да отидете, но със сигурност ще пристигнете точно там, където трябва да сте.

Продължавайте да вървите

Не се притеснявайте да се обърнете назад – за да опитате отново, за да обичате отново, за да мечтаете и живеете отново. Не допускайте суровите уроци да ожесточат сърцето ви. Най-добрите уроци в живота обикновено научаваме в най-лошия момент и от най-големите си грешки. Нормално е да има моменти, в които изглежда, че всичко, което може да се обърка, се обърква. Нормално е понякога да се чувстваме вкопчени в тази примка завинаги. В такива моменти си припомняйте, че нещата понякога трябва да са много зле, а нерядко и да се сринат напълно, за да може да стане по-добре. Понякога е необходимо да преминем през най-лошото, за да достигнем до своето съвършенство. Животът  е прост. Животът  е щедър. Говорете искрено и работете усърдно.  Но дори когато паднете ниско, продължавайте да вървите. Продължавайте да израствате.

Марк и Ейнджъл Черноф, основатели на един от най-успешните блогове за личностно развитие.

Марк и Ейнджъл Черноф

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: marcandangel.com, inc.com
Снимки: WordPress.com, Flipboard, Pinterest

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиСпортНовиниЛюбопитно