Начало Психология Социална психология За психологията Богатите хора виждат света по различен начин и то буквално

Богатите хора виждат света по различен начин и то буквално

Богатите хора виждат света по различен начин и то буквално - изображение

Подразбира се, че начинът, по който виждаме света зависи от културата, от която идваме. Ако изложите западняк и източноазиатец на една и съща зрителна сцена, например, първият е по-вероятно да се фокусира върху отделни обекти, а вторият вероятно ще я погледне по-цялостно. Изследванията показват, че източноазиатците са по-цялостни в мисленето си, а западняците са по-аналитични.

Същото нещо важи за хората, които са от една и съща страна, но принадлежат към различни социални класи. Изследване показва, че богатите и работническата класа наистина живеят в различни култури, и по този начин виждат света по различен начин.

По ирония, респондентите с по-висок социално-икономически статус се оценяват като по-съпричастни – в отделно изследване - но в действителност е точно обратното.

Резултатите "показват, че хората с по-висок социално-икономически статус имат понижени невронни отговори на чуждата болка", пишат авторите. "Тези открития предполагат, че емпатията, поне някои компоненти от нея, е по-ниска при тези с по-висок статус."

Проучване от 2016 открива доказателства, които сочат, че хората от по-ниските социални слоеве имат по-чувствителна огледално невронна система – за която се смята, че симулира нещата, които виждате отсреща - при наблюдение на видео с движения на ръката. "Нашите когнитивни системи и степента, до която те се хармонизират с другите хора в околната среда, са засегнати от нашата собствена социална класа", казва един от автрите.

Друго проучване от октомври миналата година, публикувано в Psychological Science, също показва разликата във вниманието при отделните класи.

Резултатите му сочат, че "социалнокласовата култура може да влияе на социалното внимание (вниманието към човека) по дълбок и всеобхватен начин", казва един от изследователите. Вашият клас оформя "екологията", която развивате и закотвя вашите навици на внимание.

Има множество интерпретации за това защо хората с по-нисък статус са по-приспособени към хората наоколо. Една от тях е, че когато растете в бедност, вие трябва да разчитате повече на останалите; това означава, че вие не живеете в сигурна среда, така че трябва да се свързвате с другите, за да запазите себе си в безопасност.

Хората с повече възможности са по-фокусирани върху собствените си цели и желания. Те също така игнорират околните в по-висока степен. "Ако имате повече власт и по-висок статус, няма нужда да се грижите толкова много за това, което хората мислят и чувстват; но също така, ако сте в среда с ограничени ресурси, където нещата са малко по-непредвидими и може би малко по-опасни, би било много адаптивно да обръщате внимание на другите - как те се чувстват и какво правят.", допълва той. В много отношения привилегията е невидима, но тя оформя това, което е видимо за нас.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: nymag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиФизиология