Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Избягвайте три неща в разговора, за да звучите по-уверено

Избягвайте три неща в разговора, за да звучите по-уверено

Избягвайте три неща в разговора, за да звучите по-уверено - изображение

Много от навиците си придобиваме още като деца, когато с лекота попиваме всичко, което виждаме в поведението на възрастните около нас. Когато сме малки, често ни правят забележки, ако не сме достатъчно внимателни и любезни, напомнят ни да поздравяваме, да благодарим, да се усмихнем учтиво, да се извиним, да не прекъсваме, да не натрапваме мнението си…. Така обаче често усвояваме модел на поведение, чрез който демонстрираме, че нашите знания и мнения не са важни.

Вижте три основни грешки, които често допускаме по време на разговор и които ни пречат да звучим достатъчно убедително. Ако успеете да надмогнете тези три навика, веднага ще откриете колко уверено и убедително можете да звучите.

Изключете от речта си всички наречия, които изразяват несигурност

В стандартния разговор често се използват неясни формулировки, които са една от основните причини да общувате без себеутвърждаване:

- може би;

- вероятно;

- би трябвало;

Въпреки че използваме тези думи, за да изразим обективност и коректност, те много често се възприемат като знак за несигурност. Заменете ги с изрази, които внушават авторитет и увереност:

- очевидно;

- със сигурност;

- определено;

- ясно е, че…

Тези думи утвърждават, че знаете за какво говорите и искате да убедите останалите в тезите, които защитавате.

Старайте се да не правете уговорки

От правна гледна точка ограничаването на отговорността служи, за да предотврати възможни недоразумения. Но в ежедневието хората са склонни да използват предварителни уговорки тогава, когато не са уверени в това, което казват или в това, което обещават. В действителност често сме много по-информирани, отколкото показваме заради неуверения си изказ.

- „Не съм напълно сигурен, но…“
- „Не съм специалист по този въпрос, но…“
- „Може би греша, но…“

Общото между тези фрази, е, че ни представят като несигурни и неуверени, употребата на „но“ усложнява нещата още повече. Хубаво е да запомните, че това е дума, която спъва – избягвайте я. Заменете плахите и неуверени реплики с нещо по-добро:

- „Сигурен съм, че…“

- „Скоро научих, че…“

- „Няма да допуснем грешка, ако…“

Забравете за всякакви „нали“-та

Заслушайте се в разговорите около вас и сами ще се убедите колко много хора имат този толкова грешен навик:

- …, не одобрявате ли?

- …, харесва ли ви?

- …, нали?

Основният проблем със задаването на тези въпроси е посланието, че търсим утвърждаване на мнението си. Кому е нужно това? Един уверен човек не се стреми към това всяка негова гледна точка да бъде непременно одобрена. Най-ефективният начин да се справите с несъзнателното послание, което изпращате, е като избягвате да завършвате с въпрос твърденията си. При необходимост да попитате нещо, използвайте простичкото: „Имате ли някакви въпроси?“

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: LifeHack
Снимка: tumblr.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниФизиология