Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Изказването на вашето мнение гласно е полезно за психичното здраве

Изказването на вашето мнение гласно е полезно за психичното здраве

Изказването на вашето мнение гласно е полезно за психичното здраве - изображение

Несъгласието с другите или това да мислим по различен начин ни стресира поради факта, че сме социални същества, които се чувстват комфортно, когато принадлежат към група. Ето защо изразяването на нашето мнение понякога може да бъде страшно. Ние не искаме да засягаме някого, да бъдем отхвърляни, нито да насърчаваме нестабилността в нашата среда.

Но ако се въздържаме от изразяването на лично мнение от страх, че хората ще ни отхвърлят или ще бъдем изключени от групата, ние ще се отклоним от истинската си същност. По подобен начин това може да доведе до инерция в група или общност. Една група не може да се развива, ако всички нейни членове са съгласни помежду си през цялото време.

"Нашият окаян вид е така устроен, че онези, които ходят по утъпкания път, винаги хвърлят камъни върху тези, които показват нов път." — Волтер

Големите пробиви в света са възможни благодарение на хората, които надигат гласа си и изразяват мнението си, дори когато другите не са съгласни. Ако Мартин Лутер Кинг не беше изразил мнението си за расовата дискриминация, гражданските права никога нямаше да се променят. Друг съвършен пример е Нелсън Мандела и много други през цялата история.

Изразяването на мнение е акт на смелост

Изисква се смелост, за да изразиш мнението си, особено когато противоречи на това на другите. Хората търсят взаимна идентификация чрез консенсус. Онези, които излагат на риск една група, често биват отхвърлени, поне в началото. Такова отхвърляне варира от малки жестове на неодобрение до изключване от групата.

Мнозинството винаги са склонни да се налагат и когато изказваме мнение, което ги предизвиква, ние се поставяме в светлината на прожекторите. И когато сме числено превъзхождани, със сигурност чувстваме психологически натиск. Затова трябва да бъдете смели, за да изразявате мнението си.

Това е почти инстинктивен въпрос. Човешките същества се нуждаят от други човешки същества, за да оцелеят. Вашето физическо и психологическо оцеляване зависи от това, тъй като ще ви е трудно да останете живи, ако сте напълно сами. Да се противопоставиш на мнозинството, означава да се противопоставиш на инстинкта за оцеляване. И това не е лесно.

Някои проучвания по този въпрос

През 50-те години Соломон Аш, американски психолог, провежда различни експерименти за натиска от връстници и неговите ефекти. Той показа, че отклоняването от мнозинството е много трудно.

В неговите експерименти няколко поставени участници налагат неправилни отговори на другите. Резултатът? 37% от изследваните лица са предпочитат да отговорят като мнозинството, дори и да смятат, че отговорите са неправилни.

Няколко години по-късно невроикономистът Грегъри Бернс изучава как мозъкът се променя, когато някой се изолира от мнозинството. Той заключава, че несъгласието увеличава активността в амигдалата, която обработва емоции като страх. Онези, които отговарят като част от групата показват по-ниски нива на стрес.

Колко важно е несъгласието

Емоционално е по-лесно да се адаптираме към група, отколкото да изразяваме мнение, което противоречи на мнозинството. Обаче, ако всички се държим като стадо овце, което следва само другите, вероятно ще допринесем за укрепването на тоталитаризма и няма да има колективен прогрес.

Изследователят Чарлан Немет от Калифорнийския университет в Бъркли доказва, че присъдите на съдебните заседатели са много по-справедливи, когато един от съдебните заседатели не е съгласен с мнозинството. Тези разногласия водят до преразглеждане на фактите и обстоятелствата. Когато някой оспорва мнението на мнозинството, тези, които са съгласни с него, се чувстват принудени да съберат повече доказателства, за да докажат своята гледна точка. И това е нещо положително.

Изказването на мнение е много важно. Вие трябва да сте лоялни към себе си. Може да грешите, но това няма значение. Най-основното нещо е да оставите вашата съвест да ви ръководи и да възстановите правото си да мислите по различен начин.

Като социален вид е важно да се научим да слушаме онези, които мислят по различен начин и да се съсредоточим върху най-валидните аргументи, без да се замисляме колко хора са съгласни или не са съгласни с нас.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: manager.bg

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиНовиниФизиология