Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да преодолеем отхвърлянето в няколко прости стъпки

Как да преодолеем отхвърлянето в няколко прости стъпки

Как да преодолеем отхвърлянето в няколко прости стъпки - изображение

Никое отхвърляне, независимо дали е в любов, кариера, приятели или предложение за силно желана дейност не е нещо, което трябва да се отрази на щастието ви. Вярно е, че не предизвиква възторг, но не трябва да е причина за изчезване на усещането ви за благополучие. Реалността в живота е, че то е естествена част от съществуването, и е нормално да има случаи, в които кандидатурата ви за работа, или предложението за пром или опит да се сприятелите се провали, да се чувствате отхвърлени. Това здравословно отношение на приемане и отхвърляне е част от реалността и е много важно да се справите с усещанията, свързани с него и да се върнете към своя живот.

Справяне с непосредствените последици

Създайте си подходящ период за тъгуване

Ще се почувствате разстроени, независимо дали е отказ да ви наемат, приключване на приятелство или неуспех с обект на романтични чувства. Естествено е да се натъжите, дори може да се каже, че е здравословно, да си дадете време, за да преживеете емоциите, които се раждат в ума ви.

Отхвърляне

Отделете известно време, за да изживеете отхвърлянето. Ако имате желание да останете сами, погрижете се да се случи. Разходете се, хапнете шоколадова торта и оставете емоцията да се освободи натиска от вас.

Отичането на тежките чувства трябва да се случи, но не е редно да му отделяте много време. Уверете се, че не прекарвате дни, седейки в дома си, потънали в тъга, това само ще ви накара да се чувствате по-зле в дългосрочен план.

Говорете с доверен човек

Това не значи да се разридаете горко, защото има кой да чуе плача ви. Нека сме честни, малко хора са склонни да търпят лични мелодрами, когато не ги разбират. Изберете внимателно човека, на когото ще споделите чувствата си.

Довереното лице трябва да е човек, който ви говори направо. Може да ви помогне да видите кое точно се е объркало, ако имате вина в ситуацията, ще ви я посочи и впоследствие ще знаете за какво да внимавате. Той може да се погрижи да сложите граница на времето, отделено за тъгуване, преди да сте прекалили.

Избягвайте да публикувате терзанията си в социалните мрежи. Интернет никога не забравя и когато се опитвате да получите нова възможност (сходна на отхвърлящата ви), съвсем нетактично може да ви напомни и с това да я провали.
Не се оплаквайте твърде много. Това просто ще ви връща на изходна позиция относно емоциите, които сте изпитвали в началото. Не започвайте всеки разговор с близките си, обсъждайки отказа. Ако смятате, че сте прекалили с тъгуването и потъването в чувствата, попитайте „твърде много ли се засягам от това отхвърляне?“, възможно е да получите положителен отговор.

Приемете случващото се

Колкото по-рано приемате отхвърлянето и се опитвате да продължите, толкова по-лесно ще ви бъде. Също ще подпомогне в бъдеще да не се чувствате така силно разтърсени от сходни ситуации.

Например: ако са наели друг, за желаната от вас работна позиция, позволете си известно време да тъгувате и после пуснете мисълта. Когато се освободите от нея започнете да търсите нещо друго или прегледайте какво бихте могли да промените за в бъдеще.

Добре е да имате предвид, че щом нещо не работи, както сте очаквали, значи е наложително да се потърсят други тактики за действие.

Не приемайте отхвърлянето лично

Не приемайте отхвърляне лично

Не забравяйте, че отхвърлянето не казва нищо за вас като човек. Да бъдеш отхвърлен е част от живота и не е лична атака. По някаква причина работодателят, познатият, момичето, не могат да приемат предложеното то вас.
Отхвърлянето не е ваша отговорност. Другият, който е получил предложение отказва нещо неработещо за него, а не вас самия.
Каквото и да ви кажат, не забравяйте, че няма как да отхвърлят вашата личност, защото не ви познават. Дори да сте отишли на десетина срещи с някого, не може да се каже, че потенциалният партньор знае всичко за вас. Уважавайте решението на хората да не приемат ситуация, пред която ги поставяте – те имат това право.

Правете нещо друго

След като се натъгувате, просто отклонете ума си. Не се връщайте веднага на дейността, довела до отхвърлянето. Имате нужда от малко пространство и време, за да продължите напред.

Например: Ако сте били отхвърлени от човек, от който сте привлечени, след кратък период на тъгуване преминете към създаване на приятелски отношения с нови хора.

Правенето на нещо забавно може да е чудесен начин да изведете ума си от отхвърлянето, подпомагайки фокусирането ви. Излезте на танци, купете нова книга, отидете на планина с приятел. Не може да оставите отказът да доведе живота ви до път без изход, защото ще има много подобни случаи и в бъдеще. Не трябва едно действие да руши щастието ви.

Справяне с дългосрочните последствия от отхвърлянето

Пренаредете мислите си

Спомените за някакви ситуации доста често ни вадят извън релсите на собственото ни поведение. Постоянно да живеете с мисълта, че ви предстои отхвърляне е по-лошо отколкото да пренебрегвате случилото се, защото ви фокусира над негативното и променя напълно маниерите ви.
Преосмислянето на отхвърлянето е простичко - „не получих работата“, вместо „отхвърлиха кандидатурата ми за работа“; „той/тя търсеше друго“ вместо „не ме искат“. Един от най-ефективните е „не се получи“, защото премахва вината и от вас самите и от другите.

Преценете добре кога да се откажете

Когато нещо не сработи, не винаги трябва да се отказвате, но е важно да признаете, щом настъпи време да се предадете и да продължите по пътя си. Често да не се отказваме, всъщност означава да спрем да упорстваме по този конкретен случай и да продължим търсенето, избирайки по-благотворен начин, в същата посока.

Например: Ако получите съвет да не се отказвате да търсите любовта, това не значи непременно, че трябва да е с конкретния, отхвърлил ви човек. Може да потърсите своята половинка в другиго.
Винаги помнете, че нямате право да изисквате потвърждение. Щом нещо/някой не приема ситуация с ваше предложение, нямате право да го обвинявате.

Не позволявайте на случилото се да контролира бъдещето ви

Вече няколко пъти споменахме, че отхвърлянето е съвсем естествена част от живота. Опитвайки се да го избягвате или потъвайки в него ще ви направи нещастни. Трябва да сте в състояние да приемете, че нещата не винаги работят по желания от вас начин. Многократното преживяване и „предъвкване“ на неприятната ситуация може да навреди на психиката ви. Гледайте напред. Живота в миналото ще ви държи в мрак и няма да позволи да се насладите на настоящето.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: wikihow.com
Снимки: unstoppableteen.com; romanceways.com; privataaffarer.se

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория