Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как ниската емоционална интелигентност вреди на взаимоотношенията – част 1

Как ниската емоционална интелигентност вреди на взаимоотношенията – част 1

Как ниската емоционална интелигентност вреди на взаимоотношенията – част 1 - изображение

Ниската емоционална интелигентност е проблем, който може сериозно да навреди на взаимоотношенията и живота ни. Някои специалисти дори предполагат, че емоционалната интелигентност всъщност може да бъде по-важна от коефициента на интелигентност при определяне на цялостния успех в живота.

Умението да разбираме, контролираме и изразяваме собствените си емоции, заедно с умението да разбираме и правилно да интерпретираме и реагираме на емоциите на другите, е от съществено значение за пълноценните и щастливи взаимоотношения.

Емоционалната интелигентност може да играе важна роля в това как взаимодействаме с другите. Много често лошите емоционални умения стават причина за конфликти и напрежение и обратното – високата емоционална интелигентност помага за добрия развой дори на трудни житейски ситуации.

Вижте няколко класически признака, които ще ви помогнат да разпознаете хората с ниска емоционална интелигентност:

Създават излишни спорове и скандали

Сигурно имате познат в обкръжението си, който сякаш е в постоянен скандал с хората около себе си и притежава талант да създава спорове от нищото. Тъй като хората с ниска емоционална интелигентност не разбират чуждите емоции, те спорят и се карат с тях, без изобщо да се замислят какво чувстват околните и без да пожелаят да чуят аргументите на отсрещната страна.

Вземат прибързани решения

Хората с лоши емоционални умения изграждат бързо мнението си по даден въпрос и го защитават горещо, дори в случаите, в които им бъдат предоставени неоспорими доказателства, че грешат. Това поведение е особено опасно за ръководителите, чиито решения засягат работата на цели екипи.

Не разбират как се чувстват другите

Хората с ниска емоционална интелигентност често не забелязват чувствата на други хора. Те дори не допускат, че и партньорът им, и колегите им, и приятелите им могат също като тях да се чувстват раздразнени и ядосани. Но не само това, те се разгневяват, когато другите забележат емоциите им – накратко: като цяло чувствата силно разгневяват хората с лоши емоционални умения.

Вярват, че никой не ги разбира

Хората с ниска емоционална интелигентност се чувстват неразбрани, защото много често не успяват да изразят това, което искат, така че другите да ги разберат правилно. От друга страна, те не могат да се погледнат отстрани и да добият представа как изглеждат в очите на другите.

Убедени са, че са заобиколени от прекалено чувствителни хора

Специалисти дават следния интересен пример – човек с ниска емоционална интелигентност може да си позволи да направи неуместна шега в най-неудачния момент (погребение, посещение в болница, трагично събитие) и когато в отговор получи забележка, то той ще заключи, че е обграден от прекалено чувствителни хора. Зад това поведение се крие неспособност за тълкуване на емоциите на другите.

Отказват да чуят другите гледни точки

Хората с ниска емоционална интелигентност са убедени, че са прави и винаги разгорещено защитават позицията си, отказвайки да чуят това, което другите имат да кажат. Това особено важи за случаите, в които са обект на критики заради факта, че не желаят да чуят или разберат доводите и емоциите на околните. От друга страна, те самите често са твърде критични към чувствата на другите.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: starrtherapy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл