Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 5 компонента на емоционалната интелигентност

5 компонента на емоционалната интелигентност

5 компонента на емоционалната интелигентност - изображение
Способността да изразяваме и контролираме емоциите си е от съществено значение, но не по-малко важна е и способността да разбираме, интерпретираме и реагираме на емоциите на другите. Опитайте се да си представите свят, в който не можете да разберете, когато някой е тъжен или когато някой от колегите ви е ядосан. Странен би бил този свят, нали?

Емоционалната интелигентност включва способността за разбиране и управление на емоциите. Тя играе важна роля за успеха, а според някои психолози може дори да е по-важна от коефициента на интелигентност. Много изследвания показват, че емоционалната интелигентност се отразява на всичко - от вземането на решения до постигането на академични постижения.

И така, какво е необходимо, за да бъдете емоционално интелигентни?

Психологът и един от най-продаваните автори в света Даниел Големан е убеден, че има пет компонента, които са от решаващо значение за емоционалната интелигентност. Разгледайте ги и вижте дали има неща, които можете да направите, за да подобрите уменията си във всяка една от посочените области.

Самосъзнание

Самосъзнанието или способността да разпознавате и разбирате собствените си емоции е изключително важна част от емоционалната интелигентност. Но освен да разпознавате емоциите си, вие трябва да сте наясно и с ефекта, който предизвикват вашите собствени действия, настроения и емоции. За да постигнете това, трябва да сте в състояние да се наблюдавате, да разпознавате различните емоционални реакции и да идентифицирате правилно всяка отделна емоция. Това не само ще подобри взаимодействията ви с околните, но и ще ви направи по-самоуверени, комуникативни и свободни да подхождате към различните ситуации с повече чувство за хумор.

Саморегулация

Освен да сте наясно със собствените си емоции и влиянието, което имат върху другите, емоционалната интелигентност изисква от вас да можете да регулирате и управлявате емоциите си. Това не означава да потискате емоциите или да прикривате истинските си чувства - означава просто да изчакате подходящото време, място и начин, за да изразите емоциите си. Саморегулирането е свързано с изразяване на вашите емоции по подходящ начин. Веднъж овладели това, вие ще бъдете много по-отговорни в действията си, по-гъвкави и адаптивни към промените, лесно ще преживявате неуспехите, умело ще избягвате конфликти и успешно ще разсейвате напрежението в трудни ситуации.

Социални умения

Да можеш да общуваш добре с другите е също важен аспект на емоционалната интелигентност. Истинското емоционално разбиране е нещо повече от разбирането на собствените ви емоции, вие трябва да умеете да разбирате и чуждите, но не само това, трябва да умеете и да включвате тази информация в ежедневните си взаимодействия и комуникации.

В професионалните направления мениджърите могат се възползват от възможността да изграждат ценни връзки със служителите, а работниците от своя страна - да развият силни взаимодействия със своите ръководители и колеги. Някои важни социални умения включват активно слушане, словесни комуникационни умения, невербални комуникационни умения, лидерство и убеждаване.

Емпатия

Емпатията или способността да съчувствате и съпреживявате емоциите на другите, е абсолютно необходима за емоционалната интелигентност. Емпатията означава да се отнасяме с внимание към състоянията, настроенията и проблемите на хората, с които комуникираме.

Умението да бъдем съпричастни оказва огромно влияние на социалните взаимоотношения, особено на работното място. Способността да съчувствате и съпреживявате ще подобри неимоверно отношенията ви.

Мотивация

Вътрешната мотивация също играе ключова роля в емоционалната интелигентност. Хората, които са емоционално интелигентни, са мотивирани от стимули, които са извън външните награди като слава, пари, признание. Вместо това те се стремят да изпълнят собствените си вътрешни нужди и цели.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл