Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Медитацията помага да овладеем емоциите си

Медитацията помага да овладеем емоциите си

Медитацията помага да овладеем емоциите си - изображение

Случвало ли ви се е да се попитате защо не умеете да владеете емоциите си, защо просто не ви се отдава винаги да успявате да запазите будистко самообладание? Ново изследване дава силна надежда на емоционалните и бликащи от чувства и спонтанни реакции хора!

Според ръководителя на проучването Янли Лин дори тези от нас, които не се отнасят особено съзнателно към своите вътрешни изживявания, могат да извлекат многобройни ползи от медитацията, за да контролират емоциите си.

„Резултатите от изследването ни показват, че редовното медитиране подобрява значително емоционалното здраве, но не само това. Всички ние можем да извлечем ползи от медитацията, независимо какви са нашите „естествени“ склонности”, обяснява д-р Лин.

В рамките на изследването доброволците били помолени да гледат серия от смущаващи изображения, веднага след като медитират за първи път.

Участниците, за които това било първа медитация, били способни да контролират емоциите си далеч не по-малко успешно от тези с естествена склонност да се владеят.

Емоционалният контрол след медитация е потвърден и чрез измервания на електрическата активност на мозъка.

„Ако характерът ви помага да осъзнавате случващото се във всеки един момент, то тогава всичко е наред. При това положение е лесно да се освобождавате от различни емоции. Но ако сте лишени от подобно умение, именно медитацията ще ви помогне да го придобиете”, твърди д-р Джейсън Моузър, съавтор на изследването.

Тези от нас, които по природа не обръщат особено внимание на преживяванията си в настоящето и никога не са медитирали, трудно биха променили нагласата си. Но пък спокойно могат да отделят 20 минути, за да медитират, това би им донесло много ползи, убедени са учените.

Mindfulness (съзнателна медитация) е процес, при който обръщаме внимание на своите мисли, чувства и усещания, които преживяваме в настоящия момент.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: meditatewithholly.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияНовиниАлт. медицинаСпортЛеченияЗдравни съветиЛайфстайл