Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Ново изследване проучи начина, по който гневът блокира рационалното мислене

Ново изследване проучи начина, по който гневът блокира рационалното мислене

Ново изследване проучи начина, по който гневът блокира рационалното мислене - изображение

Фактът, че гневът може да има неблагоприятни ефекти върху поведението, е всеизвестен и очевиден за всички. Когато хората се ядосват, те се държат по начин, който обикновено им е напълно чужд. Така че, гневът пречи и дори блокира рационалното мислене.

Новите експериментални изследвания на Гейбъл, Пуул и Хармън-Джоунс (2015), публикувани в сп. "Личност и социална психология", подкрепят идеята, че гневът блокира рационалното мислене. По-конкретно, гневът ограничава когнитивния обхват на хората (т.е. вниманието и мисленето).

Когато когнитивният обхват се стеснява, тогава всичко, което знаем (и чувстваме) за обекта, който предизвиква гнева, временно се изключва. Следователно ограниченият когнитивен обхват подкопава когнитивния контрол на хората и рационалното мислене. В резултат на това, когато хората са разгневени, често правят неща, които обикновено не правят. Както казват авторите:

"Ограниченият от гнева когнитивен обхват понижава вероятността ядосаните индивиди да виждат алтернативни начини за справяне с проблема, предизвикващ гнева".

Гневът e предпоставка за агресия и свързаните със здравето проблеми като сърдечносъдови заболявания. Гневът, също така, е и основната емоция, допринесла за развитието на важни адаптивни функции. Изследванията в лабораторията на професор Хармън-Джоунс са насочени към разбирането на гнева (и емоциите, свързани с гнева като ревност например) и на това как тя може да се различава от другите отрицателни емоции. От десетилетия различни теории предполагат, че положителните емоции ни мотивират да действаме, да вземем това, което искаме, докато отрицателните ни карат по-скоро да се оттеглим. Изследванията, провеждани в лабораторията на професор Хармън-Джоунс, показват, че гневът често предизвиква желание за действие, за разлика от другите отрицателни емоции, които обикновено ни карат да се оттеглим.

Изследването подкрепя и "мотивационния интензивен модел", според който мотивационният интензитет ограничава когнитивния обхват.

Емоциите, които имат висока мотивационна интензивност, са например стрес, страст, страх и отвращение. Чувствата, които имат ниска мотивационна интензивност, са например благодарност, забавление и тъга.

Емоциите с висока интензивност оказват отрицателно влияние върху когнитивния обхват на хората. Резултатите от изследването показват, че както положителните емоции (като страстта), така и отрицателните (гняв, страх, отвращение) следват този модел.

Интересното е, че експерименталните изследвания показват, че емоциите с нисък мотивационен интензитет, както положителни, така и отрицателни, разширяват когнитивния обхват на хората (Harmon-Jones et al., 2013).

Така че, дали вашият когнитивен обхват е стеснен или разширен, зависи от мотивационната интензивност на вашите емоции.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psy.unsw.edu.au, reflectd.co
Снимка: reflectd.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноВидео