Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Обичайте партньора си въпреки различията между вас, а когато доведат до конфликт – прощавайте!

Обичайте партньора си въпреки различията между вас, а когато доведат до конфликт – прощавайте!

Обичайте партньора си въпреки различията между вас, а когато доведат до конфликт  – прощавайте! - изображение

Въпреки че всичко, от което имаме нужда, е любов, тя не e самодостатъчно чувство. За да я запазим и развием, за да ни прави щастливи и да ни държи сплотени, имаме нужда от още няколко неща. Но кои са те?

Създателят на един от най-популярните в САЩ блогове за личностно развитие Марк Менсън помоли 1500 души от целия свят да му дадат съвет как да изгради здрава и щастлива връзка.
Той събра поуките им в „Абсолютното брачно ръководство, което да сложи край на всички брачни ръководства“( The Ultimate Relationship Guid end all Relationship Guides™).

Представяме ви го в няколко части, всяка от които може лесно да откриете в края на статията.

Съвет 9: Научете се да прощавате

„Ако се окаже, че сте правите в спора, просто замълчете. По-разумно и уважително е да замълчите - нищо че вие сте правите. Любимият ви ще разбере това и без да го натяквате, но още повече - ще се почувства обичан, виждайки, че не се перчите с победата си в спора.“ – Браян

„В съвместния живот не съществува такова нещо като победа в спор.“ – Бил

Изследванията на професора по психология в Университета на Вашингтон и експерт в областта на семейните отношения Джон Готман показват, че много голяма част от успешните двойки всъщност не решават всички възникнали в отношенията им проблеми.

Напротив, Готман стига до изводи, които са напълно противоположни на това, което повечето хора очакват. Партньорите с щастливи и продължителни връзки имат проблеми, които не успяват никога да разрешат напълно, за разлика от хората, които са убедени, че във всеки един момент трябва да съгласни един с друг, както и да правят компромиси за всичко. Вторият тип двойки обикновено се уморяват от тези отношения, започват да се чувстват нещастни и скоро връзката им се разпада.

брак, връзка

Подобно на всичко останало и това има връзка с уважението, което партньорите изпитват един към друг. Ако те са здрави и щастливи личности, споделящи общ живот, то те неизбежно ще имат различни гледни точки по някои въпроси и ще споделят различни ценности. И да, това ще води до конфликти. Важното в случая е да не се опитвате да променяте другия, защото желанието да го направите е по принцип лишено от уважение (и от самоуважение). Вместо това приемайте различията. Обичайте другия въпреки тях, а когато доведат до конфликт – прощавайте!

„Всички твърдят, че тайната на успешната връзка се крие в компромисите, но аз и съпругът ми не споделяме това убеждение.

С годините ние стигнахме до извода, че по-успешната стратегия е да се опитваме да се разбираме. Компромисът е нещо глупаво и неправилно, а в дългосрочен план води до нещастие и неразбирателство. Компромисите ни оставят неудовлетворени и губещи частици от същността си в опитите постоянно да осигуряваме комфорта на другия.

От друга страна, компромисите са истинско бедствие за всяка връзка, защото изграждайки връзката си върху тази основа, вие всъщност превръщате партньора си в съперник – „Аз печеля, ти губиш“.

Това е неправилна цел, защото е базирана на резултата, а не на самия процес. Ако съсредоточите усилията си в това да се опитате да разберете нуждите и позицията на партньора си – но да разберете истински, в дълбочина – то неизменно този процес ще промени и самите вас. Благодарение на тази промяна с времето ще започнете да се справяте с конфликтите много по-лесно, защото вече ще познавате голяма част от ситуацията.“ – Мишел

Ключът към щастието в една връзка не се състои в това да постигнете най-дръзките си мечти, нито пък в чувството на постоянно опиянение.

Ключът е в това да устоявате на желанието си да сте винаги победител в споровете, да се научите да разбирате и приемате различията на партньора си и най-вече да се научите да прощавате – от сърце, така че дори частица негативно чувство да не остава в душата ви.

Перфектният партньор далеч не е този, който не създава проблеми. Перфектният партньор е този, който създава проблеми, с които вие можете да се справяте и това всъщност ви харесва.

Как да се научим да прощаваме? Читателите на Марк Менсън дават следните съвети:

  • Когато конфликтът ви приключи, приемете това. Най-често срещаната грешка, която двойките допускат е, че продължават да се връщат към проблемната тема и да преповтарят казани неща. Превърнете това в златно правило – не се връщайте към вече завършил спор. В момента, в който скандалите останат зад гърба ви наистина е без значение кой е бил правият, кой грубият и кой е проявил разбиране. Всичко е минало. Договорете се да не се връщате към този конфликт, а не да се връщате към него през следващите три години.
  • Не се стремете към резултат. Между партньорите нещата не се свеждат до това някой да „победи“. Забравете за реплики от рода на: „Дължиш ми го, защото миналата седмица съсипа прането“, „Когато става въпрос за финанси, винаги аз съм правият, затова слушай мен” и т.н. В една връзка всичко се прави безвъзмездно - без манипулации и очаквания.
  • Когато партньорът ви допусне грешка, старайте се да правите разлика между намеренията и поведението. По-скоро се съсредоточете върху нещата, които обичате в половинката си, нещата, за които му се възхищавате. Приемете, че е дал най-доброто от себе си, че просто е сгрешил – не защото е лош човек, нито пък защото е спрял да ви обича и тайно планира да се раздели с вас. Припомнете си, че той е добър човек и точно това е причината, поради която избрахте именно него за ваш спътник в живота. Изгубите ли вяра в това, постепенно ще загубите вяра и в себе си.
  • Избирайте мъдро споровете си. Пазете търпението си за нещата, които наистина си заслужават. 

брак, връзка

„Повече от 40 години съм щастливо женен. Съветът, който искам да дам на всички двойки е с внимание да подбират споровете си. За някои неща си струва да се разстроим, но за повечето – не си заслужава. Ако се карате за дреболии, ще живеете в скандали. А с времето това ще започне да се отразява на отношенията ви. Прилича на китайското водно мъчение, което в краткосрочен план е незначително, но с течение на времето се превръща в разрушително. Затова помислете добре преди да влезете в скандал: Значима ли е причината или не? Струва ли си?“ – Фред

Съвет 10: Малките жестове са от голямо значение за всяка връзка

„Отделяйте време да се виждате за обяд, да се разхождате, да гледате филм заедно. Ако не правите това, то практика ви си имате съквартирант, а не партньор. От изключително голямо значение е бъдете свързани – не само по време на възходите, но и по време на паденията в живота. Децата ви ще пораснат, родителите ви ще си отидат. Ще остане той, човекът, с когото сте избрали да прекарате живота си. Но ако не поддържате близостта си, след 20 години ще се събудите до непознат и то само защото сте позволили на живота да разруши връзката ви и да ви отчужди един от друг.“ – Браян

Марк Менсън уточнява, че от 1500-те отговора, които е получил от своите читатели, близо половината от тях са дали следния простичък, но много полезен съвет: Никога не забравяйте малките жестове. С времето ще оцените колко ценни са те.

Малки неща като да кажеш „обичам те“ преди да заспиш, държането на ръцете, докато гледате филм, взаимните услуги или помощта, която си оказвате - всички тези малки неща са от голямо значение и оказват огромно влияние на отношенията ви.

Точно както споровете, и малките жестове се натрупват, само че в положителен смисъл, затова - не ги пренебрегвайте.

Читателите на Марк Менсън се обединяват и около още един призив, но този път по отношение на децата: бракът трябва да е на първо място.

„Съвременната култура боготвори децата. Малцина са тези, които осъзнават, че най-добрият начин да отгледаш здрави и щастливи деца е като поддържаш здрав и щастлив брак. Добрият брак прави децата добри, а не обратното. Точно затова поставете брака си на първо място.“ – Сюзън

 

Съвет 1 >>>

Съвет 2 >>>

Съвет 3 >>>                               

Съвет 4 >>>

Съвет 5 и 6 >>>

Съвет 7 и 8 >>>

Съвет 11 и 12 >>>

Съвет 13 >>>

По статията работи: Ина Фенерова

По материали от: markmanson.net

Снимки: upsocl.com, womansday.com, elmstba.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология