Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Живата любов е любов, която постоянно се развива

Живата любов е любов, която постоянно се развива

Живата любов е любов, която постоянно се развива - изображение

Любовта е всичко, от което имаме нужда, и въпреки това тя не e самодостатъчно чувство. За да го запазим, развием, за да разцъфне и да ни прави щастливи, имаме нужда от няколко неща. Но кои са те?

Марк Менсън помоли 1500 души от целия свят да му дадат съвет как да изгради здрава и щастлива връзка. Той събра поуките им в „Абсолютното брачно ръководство, което да сложи край на всички брачни ръководства“( The Ultimate Relationship Guid end all Relationship Guides™), което ви представяме в няколко части.

Първият съвет, който получава Марк, е да бъде с някого само по правилните причини. Ето го и втория:

Съвет 2: Очакванията ви към връзките и романтиката трябва да бъдат реалистични

„Невъзможно е останете напълно луди един по друг до края на живота си всеки божи ден! А единственото, което правят глупостите от рода на „и заживели щастливо…“ е само да подготвят почвата за провал.

Сякаш всички хора са обречени да започват връзка с подобни очаквания, които са толкова нереалистични. А после изведнъж осъзнават, че тръпката между двамата е изчезнала и връзката е съсипана, край, всичко е приключило и трябва да намерят начин да я приключат. Не!

любов

Ще има дни и дори седмици (а може би и по-дълги периоди), в които изобщо няма да се чувствате въодушевени и привлечени един от друг, нито пък влюбени. Може дори да се случи така, че някоя сутрин да се събудите и да си кажете: „Ох, още си тук…“ И това е нормално! Но още по-важното в случая е, че търпението си заслужава. Защото този период ще отмине. И след няколко дни или седмици ще погледнете партньора си и ще ви залее невероятна вълна от любов. И ще го обичате толкова силно, че ще имате усещането, че сърцето ви няма да издържи и ще се пръсне! Това е така, защото живата любов е любов, която постоянно се развива. Тя се разширява и се свива, изтънява и се задълбочава. Да, невинаги ще бъде така, както сте свикнали да бъде, но и не трябва. Сигурна съм, че ако повече двойки осъзнаят това, ще се тревожат по-малко и няма да им минава през ума да бързат да се разделят.“ – Паула.

Любовта е невероятно забавна и сладка, докато ни кара да чувстваме еуфория

Толкова много истории има за тази луда, еуфорична любов, която кара момчето да напусне училище, да продаде колата си и да избяга с любимата, за да се ожени за нея. В повечето случаи краят е предизвестен, след години те се разделят – и двамата разочаровани - и от любовта, и от живота.

Това е необузданата любов. Това е начинът, по който природата ни подмамва да правим луди и неразумни неща, за да създадем потомство с друг човек… Може би защото ако спрем и си дадем сметка за последиците от отглеждането на деца, и от това да изберем да бъдем с един човек завинаги, най-вероятно никой от нас не би го направил - никога.

Романтичната любов е капан и обикновено продължава няколко години. Опиянението и еуфорията един ден отминават.

Ето затова трябва да сте убедени, че сте се обвързали с правилния човек, когото искрено уважавате и изпитвате удоволствие да сте край него.

В противен случай, когато дойде моментът, в който нищо вече не е толкова розово и сладко като в началото нещата ще станат неприятни.

Истинската любов, дълбоката и трайна любов, е избор. Тя изисква да си постоянно отдаден на човека до себе си - без значение обстоятелствата. Приемете, че няма как вашият партньорът да ви прави щастливи във всеки момент. Но това не е и необходимо. Приемете, че той или тя е човек – също като вас, който понякога ще има нужда от вашата подкрепа, както и вие от неговата.

любов

Това е най-трудната форма на любовта. Тя не е толкова опияняваща. Нито бляскава. Тази любов включва посещения при лекаря, ежедневни неприятни дейности, обсъждане и занимаване със страховете, несигурностите и идеите на другия, дори когато изобщо не ви е до това…

Но именно тази любов, тази трудна любов е и много по-смислена и удовлетворяваща. Точно тази любов ни дарява с истинско щастие, а не просто с поредната серия еуфория и опиянение.

„Не съществува такова нещо като „и заживели щастливо до края на дните си“. Просто е нужно всеки ден да се събуждате и да решавате да обичате половинката си и живота си – с доброто, лошото и отвратителното. Ще има дни, в които това ще представлява огромна трудност, но в други ще се чувствате като най-щастливия човек на света.“ – Тара

За съжаление много хора през целия си живот не научават как да постигнат тази безусловна любов. Вместо това остават пристрастени към опиянението от романтичната любов. Те предпочитат да са във връзки заради тръпката и когато тръпката изчезне, и те изчезват.

Много хора създават връзка, за да си набавят нещо, което им липсва или пък мразят у себе си. Но това е еднопосочен билет за отровна връзка, тъй като прави любовта условна, тоест, ще обичате партньора си, само докато ви помага да приемате себе си, ще давате, само докато получавате от него…

Съвет 1 >>>

Съвет 3 >>>                               

Съвет 4 >>>

Съвет 5 и 6 >>>

Съвет 7 и 8 >>>

Съвет 9 и 10 >>>

Съвет 11 и 12 >>>

Съвет 13 >>>

По статията работи: Ина Фенерова

По материали от: markmanson.net

Снимки: quotesgram.com, activehealthywell.com, lavozeternadedios.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология