Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Непоколебимото уважение, което изпитваме към любимия, ще ни връща в прегръдките му след всяка буря

Непоколебимото уважение, което изпитваме към любимия, ще ни връща в прегръдките му след всяка буря

Непоколебимото уважение, което изпитваме към любимия, ще ни връща в прегръдките му след всяка буря - изображение

Любовта е всичко, от което имаме нужда, и въпреки това тя не e самодостатъчно чувство. За да го запазим и развием, за да разцъфне и да ни прави щастливи, имаме нужда от няколко неща. Но кои са те?

Създателят на един от най-популярните в САЩ блогове за личностно развитие Марк Менсън помоли 1500 души от целия свят да му дадат съвет как да изгради здрава и щастлива връзка.

Той събра поуките им в „Абсолютното брачно ръководство, което да сложи край на всички брачни ръководства“( The Ultimate Relationship Guid end all Relationship Guides™), което ви представяме в няколко части. Мъдрият съвет, с който ще ви запознаем в тази, може да ви изненада, защото противоречи на всичко, което сме чували, но все пак:

Съвет 3: Не комуникацията е най-важното в една връзка, а уважението

„Това, в което съм убедена, и което за мен е съвет номер едно за здрава и щастлива връзка е, че най-важно от всичко между двама души е уважението. Не е нито сексуалното привличане, нито външният вид, нито споделените цели, нито любовта. Със сигурност ще има моменти, в които няма да изпитвате любов към половинката си. Но никога не бихте желали да изгубите уважението си към него, защото изгубите ли го веднъж, няма да успеете да си го върнете никога“ – Лори

Марк Менсън посочва, че докато е преглеждал хилядите получени съвети за щастлива връзка, е забелязал интересна тенденция:

„Открих, че хората, преживели развод, и тези, чиито връзки са продължили само около 10-15 години, посочват предимно комуникацията като най-важна предпоставка за една работеща връзка. Съветът им е партньорите да си говорят открито и често. Да си говорят за всичко, дори когато темите са болезнени.

любов, уважение

Но от друга страна забелязах, че хората, сключили брак преди 20, 30 или 40 години, говорят най-вече за уважението. Мисля, че благодарение на богатия си опит, те са научили, че винаги идва момент, в който комуникацията - независимо от това колко честна, прозрачна и дисциплинирана е - просто пропада. Обидите, конфликтите и скандалите са неизбежни. В тези най-мрачни, най-отчаяни и тъжни моменти в един съвместен живот, единственото, което може да ни спаси – и нас и човекът до нас, е непоколебимото уважение, което изпитваме един към друг”, споделя Менсън.

Именно високата оценка, която имаме за другия, вярата ни в него – която много често е по-голяма от тази, която изпитваме към самите себе си, е това, което ще ни връща в прегръдката на любимия след всяка буря.

Ако връзката ви не е изградена върху здравата основа на взаимното уважение, то неизбежно ще дойде моментът, в който и двамата ще се усъмните в намерението си да извървите заедно живота си. А това води след себе си токсична реалност, в която криете важни неща един от друг, за да избегнете критичните забележки на партньора си, или реалност, в която картините на отчуждение и дори отвращение, заменят изцяло прекрасния живот, който сте имали в началото на връзката си. Първите пукнатини на една връзка се появяват най-вече заради липсата на уважение между двамата.

„Скоро със съпруга ми отпразнувахме 15-годишнината си. И понеже често ставам свидетел на разпадащи се пред очите ми бракове, се замислих по въпроса какво ни крепи заедно. Това, към което, постоянно се връщам, е думата „уважение“.
И уточнявам, че уважението не само трябва да се демонстрира, нужно е да го усещаш дълбоко в себе си. Аз уважавам съпруга си искрено и дълбоко заради толкова много неща - заради професионализма му, търпението, изобретателността, интелекта му, ценностите му. Давам си сметка, че точно от това уважение произтича всичко друго като доверие, постоянство (което и двамата трябва да проявяваме, защото понякога животът е наистина труден). Имам желание да чуя това, което иска да ми каже – дори в случаите, в които не съм съгласна с него, именно защото уважавам неговото мнение. Имам желание да му осигурявам възможност за собствено свободно време дори в рамките на нашето така натоварено ежедневие. Давам си сметка, че резултатът от взаимното ни уважение е, че и двамата се чувстваме сигурни един с друг, а това ни дава възможност да си споделяме своите най-съкровени страни.“ – Никол

Но освен любимия, трябва да уважавате и себе си. Защото човек, който не уважава себе си, се чувства недостоен за уважението, което партньорът му оказва. Ако не уважавате себе си, ще посрещате неговото уважение с нежелание и опит да го подкопаете. Ще чувствате болезнена нужда да компенсирате и постоянно да доказвате, че сте достойни за любовта му, а това ще влоши отношенията ви.

„Уважавай съпругата си, но уважавай и себе си. Не я нагрубявай и не говори лошо за нея. Не уважаваш ли жена си, не уважаваш себе си. Избрал си я ти, нали, уважавай избора си и живей съгласно него.“ - Олов

Според читателите, включили се в анкетата на Марк Менсън за това кои са най-важните неща в здравата връзка, уважението е:

любов, уважение

  • Никога да не говориш лошо за партньора си и да не се оплакваш него пред приятелите си. Ако имате проблем помежду си, обсъдете го помежду си, а не с някой друг. Когато говорим лоши неща за партньора си, това разяжда уважението ни към него и ни кара да се чувстваме по-зле, от това, че сме обвързани с него, а не по-добре.

 

  • Да уважавате различните си хобита и интереси, различните мнения и гледни точки. Фактът, че имате различия не означава, че единият или другият е по-добър или по-лош. Означава само това – че макар и заедно, вие все пак оставате различни личности.

 

  • Да уважавате правото на другия да има думата във връзката ви. Бъдете истински партньори - в един екип, ако единият е нещастен, то цялото, ядрото не е успешно.

 

  • Да нямате тайни. Съвместният живот е кауза, която е обречена, ако липсва уважение. Но за да го има, трябва да бъдете честни един с друг, дори по деликатни теми като странно увлечение, което може би сте почувствали към някой друг. Обсъдете го и се надсмейте над това. А може би имате странна сексуална фантазия? Споделете я. Трябва да се обсъжда всичко.

 

  • Уважението не може да съществува без доверие. То е кръвта на всяка връзка, независимо дали тя е романтична или не. Без доверие е невъзможно да усетите нито комфорта, нито богатството да си толкова близък с някого. Без доверие любимият човек ще се превърне в тежко бреме за ума ви, в нещо, което постоянно трябва да се следи и анализира, вместо в сигурен дом – както за сърцето, така и за ума ви.

Съвет 1 >>>

Съвет 2 >>>                          

Съвет 4 >>>

Съвет 5 и 6 >>>

Съвет 7 и 8 >>>

Съвет 9 и 10 >>>

Съвет 11 и 12 >>>

Съвет 13 >>>


По статията работи: Ина Фенерова

По материали от: markmanson.net

Снимки: botanamesa.com.br, cdn.lifebuzz.com, asunshinyday.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология