Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Любовта е велика! Любовта е прекрасна и необходима! Но любовта не е достатъчна…

Любовта е велика! Любовта е прекрасна и необходима! Но любовта не е достатъчна…

Любовта е велика! Любовта е прекрасна и необходима! Но любовта не е достатъчна… - изображение

„Love Is Not Enough” e не просто парче на Nine Inch Nails. Лично за мен текстът на тази песен бе първият ми сблъсък с истината за любовта и връзките. Естествено, първата ми реакция бе да откажа да разваля романтичната си представа само заради твърдение в някаква песен (та дори тя да е на Nine Inch Nails) и да повярвам, че любовта действително не е достатъчна.

Но Трент Резнър е прав. Всички стигаме до тази сурова житейска истина рано или късно. Любовта не стига - освен ако разбира се не се стремиш само към няколко изпепеляващи страстни нощи и набързо казано: „Беше страхотно, пожелавам ти щастие”. В такива случаи просто гасиш свещите, допиваш виното и започваш да планираш следващата голяма, изпепеляваща любов… Но май в определен етап от живота това някак започва да не ни стига. Започваме да си даваме сметка, че имаме нужда от здрава връзка, но тя освен от страст и силни емоции, има нужда и от други неща – от уважение, постоянство, доверие и т.н.

По този начин разсъждава и автор, който вече сме представяли в psychology.framar.bg – Марк Менсън, автор на книги за самопомощ и създател на един от най-популярните в САЩ блогове за личностно развитие. И понеже гледната му точка е изключително интересна и всеобхватна, реших да я представя и на вас - в няколко части.

любов

Първото, с което Менсън ме спечели, бе съпоставянето именно на „Love Is Not Enough” на Nine Inch Nails с друга еблематична песен - Love Is All You Need на Beatles. Тази съпоставка е наистина перфектният начин, по който може да бъде описано и разбрано цялото това сложно нещо, наречено любов. Тя е всичко, от което имаме нужда, и въпреки това тя не e самодостатъчно чувство. За да го запазим, развием, за да разцъфне и да ни прави щастливи, имаме нужда от няколко неща. Но кои са те?

Ето какво прави мистър Менсън седмица преди сватбата си:

„Благодарение на сайта си имам достъп до стотици хиляди интелигентни и невероятни хора. Реших да се обърна към тях! Защо да не поискам съвет от тези хора за брака и връзките? Защо да не обобщя техния опит и мъдрост в нещо съвсем просто и приложимо във всяка връзка, без значение чия е тя? И защо, искайки съвет от това море от умни и опитни влюбени двойки, да не събера всички ценни поуки в „Абсолютното брачно ръководство, което да сложи край на всички брачни ръководства“( The Ultimate Relationship Guid end all Relationship Guides™)? E, това и направих”.

Една седмица преди сватбата Марк Менсън отправя следния призив: „До всички хора, които са женени от 10 и повече години и все още са щастливи заедно: Какви съвети бихте дали на всички останали? Какво сработва при Вас и Вашия партньор? А ако сте разведени – какво доведе до раздялата?“

Реакцията била поразителна. Менсън получил съвети от близо 1500 човека! Обемът информация бил толкова голям, че са му били нужни две седмици, за да успее да прегледа всичко.

„Това, което открих, ме шокира. Всички отговори бяха невероятно повтарящи се. Не искам това да звучи обидно. Всъщност е точно обратното. Това бяха отговори от изключително умни и любезни хора от всякакви сфери на живота, от различни кътчета на света, всеки със своите истории, трагедии, успехи и грешки… Но въпреки това всички те казваха едни и същи неща. Тоест, явно е, че изводите им са важни, но най-вече дават резултат”, пише Менсън.

Точно тези поуки, изстрадани и осъзнати от хора от цял свят, ще ви представя в тази статия, която ще бъде разделена на няколко части. Ще ги намирате лесно в таговете под всяка една от тях.

И така, ако любовта не е достатъчна, какво още ни е нужно, за да изградим здрава и щастлива връзка? Според съвета на тези 1500 души, за да бъде успешно едно романтично партньорство, на първо място трябва да:

Съвет 1: Бъдете заедно поради правилните причини

връзка, брак, любов

„Не бъдете никога с някого, само защото се чувствате задължени или притиснати поради някаква причина. Първият път, когато се ожених, го направих, защото бях католик. Тоест, от мен се очакваше да направя точно това. И се оказа грешка. Когато се ожених за втори път, го направих, защото се чувствах самотен и нещастен. Вярвах, че една мила и любяща съпруга ще разреши всичките ми проблеми. Е, оказа се, че отново съм грешал. Бяха ми нужни три опита, за да осъзная, това, което трябваше да знам още в началото: Има една-единствена причина, поради която трябва да бъдете със своя партньор и тя е, че просто обичате да сте около него! Наистина е толкова, толкова просто.“ – Грег

Менсън уточнява, че е поискал от читателите с няколко брака зад гърба си, да посочат къде точно са сгрешили в миналото си, какво са объркали. Най-честият отговор е бил: „Причината да бъда с този човек не бе правилната”.

Вижте няколко от посочените грешни причини:

- Натиск от страна на близки и приятели.

- Усещането, че си загубеняк, защото всичките ти приятели имат семейства, а ти си сам, и затова се обвързваш при първия удобен случай с първия попаднал човек.

- За да не развалиш създадения имидж – защото връзката изглежда перфектно на теория и снимки, а не защото реално съществува възхищение и красота между двамата.

- Защото когато си млад, наивен и безнадеждно влюбен, вярваш, че любовта ще разреши всички проблеми.

Изводът на Менсън, подкрепен със солидни доказателства, които ще прочетете в статията, е, че всичко, което прави една връзка „работеща“, тоест, носеща щастие, спокойствие и удовлетворение и на двете страни, е искрено и дълбоко взаимно възхищение. Без взаимното уважение всичко друго като полезни практики и съвети, е напълно безсмислено!

Друга неправилна причина (посочена от Грег), поради която можете да започнете връзка е, за да решите проблемите си. Този стремеж – да използваш нечия любов, за да облекчиш собствените си емоционални драми води неминуемо до взаимозависимост. Това е изключително нездравословно и вредно партньорство, при което и двамата негласно се съгласяват да използват любовта на другия, за да потушават с нея собствената си самоомраза.

Любовта сама по себе си е неутрална. Тя е чувство, което има силата да бъде и здравословно, и нездравословно, и полезно, и вредно - всичко зависи от това защо и как обичате и сте обичани от някого).

Сама по себе си любовта не стига, любовта никога не е достатъчна, за да поддържа една връзка.


Съвет 1 >>>

Съвет 2 >>>

Съвет 3 >>>                               

Съвет 4 >>>

Съвет 5 и 6 >>>

Съвет 7 и 8 >>>

Съвет 9 и 10 >>>

Съвет 11 и 12 >>>

Съвет 13 >>>


По статията работи: Ина Фенерова

По материали от: markmanson.net

Снимки: thebalance.com, mohonk.com, pinterest.com, weheartit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология