Начало Психология Социална психология Аз Отвъд шаблоните: 4 погрешни схващания за екстровертите

Отвъд шаблоните: 4 погрешни схващания за екстровертите

Отвъд шаблоните: 4 погрешни схващания за екстровертите - изображение

Революцията, свързана с личностните теории за човешкото поведение, завинаги промени как възприемаме себе си. За жалост, погрешните схващания също са пуснали корени в общото съзнание.

Тези митове за интровертите и екстровертите продължават да се разпространяват, но единствената им функция е да обрисува хората като черно-бели карикатури. Погрешните схващания включват примери като:

Екстровертите не могат да създават трайни връзки.

Екстровертите присъстват на всяко парти.

Екстровертите никога не спират да говорят.

Верни ли са тези крайни твърдения? В много редки случай може би, но поставянето на толкова голяма група под общ знаменател, отричайки нюансите и разликите между отделните индивиди, само ограничава вашите възприятия за останалите. Именно поради това д-р Хелън Хендриксен ще опровергае 4 мита за екстровертите.

Мит №1: Екстровертите имат само краткотрайни връзки

Ако интровертите гордо заявяват, че тихата вода е най-дълбока, то тогава се подразбира, че екстровертите трябва да представляват езеро или дори локва.

Този мит обаче е напълно грешен. Не е необходимо да сте интроверт, за да се сближите с някого, както и не е задължително да сте екстроверт, за да имате голяма мрежа от близки и приятели.

Вярно е, че екстровертите имат склонността да сформират по-големи социални кръгове. Това се случва поради няколко причини. Първо, екстровертите обикновено прекарват повече време комуникирайки с останалите отколкото интровертите. По-голямата честота и продължителност естествено води до увеличен шанс за нови приятелства.

Така наречената екстровертна хомогилия, която представлява тенденцията екстровертите да прекарват повече време с други екстроверти, също играе важна роля. Близките по характер хора избират подобни ситуации, което увеличава вероятността да социализират помежду си. Поради тези причини екстровертите често имат по-големи социални мрежи.

Това не означава, че взаимоотношенията на екстровертите с другите са само повърхностни и фалшиви. Изследване от 2017 г., публикувано в научното списание Journal of Research in Personality, не открива директна връзка между екстроверсията и удовлетворението от близките връзки.

Мит №2: Комуникирането с другите дава енергия на екстровертите

Това твърдение е вярно, но това, което го превръща в мит, е фактът, че е непълно. В действителност социализирането изпълва с енергия както екстровертите, така и интровертите.

Интересно проучване, използващо индивиди, които попадат в топ 20% на долната и горната граница на скалата на екстроверсията, изисква от участниците си да се държат като интроверт или като екстроверт по време на групова задача.

Без значение дали хората са естествени интроверти или екстроверти, всички съобщават, че дискусията им е харесала повече, когато се е изисквало да се държат общително и комуникативно.

Интровертите имат нужда от малко време да се настроят на вълна социализиране, като след това обикновено имат необходимост да се възстановят от комуникирането с другите. Това обаче не означава, че те приемат общуването с хората като вид мъчение.

Ако социализирането предизвиква непреодолимо притеснение, то тогава става въпрос за социална тревожност.

Мит №3: Екстровертите не страдат от социална тревожност

Лесно е да се досетим как този мит е започнал да се разпространява сред хората. Интроверсията и социалната тревожност често биват обърквани и заменяни едно с друго. Сред суровите условия на човешките взаимоотношения интровертите обикновено могат да бъдат намерени сред спокойствието на собствения им дом, както и тези, които страдат от социална тревожност.

Допълнително, силно стимулиращи дейности като партита, импровизирани събирания или конференция могат да бъдат избягвани както от интроверти, така и от хора, страдащи от социална тревожност.

Малко по-задълбочен поглед ще покаже, че приликите между двете групи хора приключват с тези два примера.

За индивид, който се определя като интроверт, избягването на силно стимулиращи социални обстановки е съзнателен избор, но за тези със социална тревожност причината е страхът от оценката на другите.

Да си социално тревожен екстроверт е доста трудна задача. Това означава даден човек да се зарежда от компанията на други хора, но в същото време да се притеснява изключително много от тяхната преценка за него.

Социалната тревожност произлиза от страха, че даден недостатък ще бъде забелязан от всички, вследствие на което ще последва отлъчване от дадената група или общество. А този тип мислене се среща сред всички личностни типове.

Екстроверт, който страда от социална тревожност, може да харесва партита, но да се притеснява, че никой не го иска там. Възможно е той или тя да иска да излиза вечер с приятелите си, но да смята, че те го/я канят от любезност. Социално тревожният екстроверт може да се наслаждава на работата си като учител, но тайно да мисли, че студентите му не го/я харесват.

Мит №4: Екстровертите нямат нужда от презареждане

Поради този мит много екстроверти погрешно се идентифицират като интровертни. Истината е, че всеки трябва да презареди батериите си – дори най-големите екстроверти на света.

Науката също подкрепя това твърдение. Изследване, проведено от Хелзинкския университет, открива, че социализирането, без значение дали е извършено от интроверт или екстроверт, допринася за по-добро настроение и по-голяма енергия.

Резултатите от проучването също така сочат, че общителното поведение е свързано с по-голяма умора. Според изследването с колкото повече хората комуникират участниците, толкова по-изморени се чувстват след три часа, отново без значение дали става въпрос за естествени интроверти или екстроверти.

Всичко това звучи логично, тъй като въпреки разликите в личностните черти, хората са социални животни, които имат нуждата от компанията на другите.

Изглежда границата между интроверти и екстроверти не е толкова ясна, колкото сме си мислели преди.

Ако искате да разберете кои са митовете за екстровертите, прочетете нашата статия ТУК!

По статията работи: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСнимкиТестовеИсторияЛичности