Начало Психология Социална психология Аз Отвъд шаблоните: три мита за интровертите

Отвъд шаблоните: три мита за интровертите

Отвъд шаблоните: три мита за интровертите - изображение

Някои митове за интровертите и екстровертите успяват да се задържат по-дълго от дъвка, залепнала на тротоара. Като например:

Интровертите мразят останалите хора.

Екстровертите никога не спират да говорят.

Интровертите са невротични.

Екстровертите са повърхностни хора.

Защо обаче толкова много погрешни схващания са станали част от нашето мислене? Една от причините за това е огромният интерес относно личностните теории в психологията през последните няколко години. Разбира се, тези концепции са обект на неспирно проучване от страна на учените десетилетия наред, но обикновените хора тепърва започват да се запознават с термини като невротизъм, екстроверсия и съзнателност.

Вече е почти невъзможно да не попаднете на разнообразни тестове във Фейсбук, обещаващи да ви разкрият скритата ви истинска същност – от психометричните въпросници на Майерс-Бригс до относително по-малко научните тестове на Бъзфийд (Buzzfeed).

Къде ни поставя това днес? Първоначалната фаза на поставяне на хората в двете крайности вече е отминала, като представата за личностните черти започва да включва и други нюанси освен черно и бяло.

Ето защо в тази статия се опитваме да опровергаем 3 мита за интровертите, които спомагат единствено за това да обрисуват един не толкова положителен образ за голяма част от населението.

Мит №1: Интровертите не харесват хората.

Този стереотип представя интровертите като хора, чийто дом мечта представлява изолиран морски фар на самотен остров, или като индивиди, които предпочитат да преминат през тежки физически изтезания, вместо да комуникират с другите.

Изследване, проведено от учени от Илинойския университет, всъщност показва, че екстровертите и интровертите прекарват едно и също време, социализирайки. Дори по-интригуващо е откритието, че интровертите изпитват еднакво увеличение на нивата на щастие като екстровертите, когато комуникират с други хора.

Щом продължителността на социализиране и подобрението на настроението са еднакви при двете групи, защо съществува този стереотип за интроверта мизантроп?

Всъщност лошата слава идва от объркването на останалите относно причината, поради която интровертите предпочитат да са сами понякога.

Накратко, индивидите с високи нива на интровертност притежават по-ниска поносимост към стимулация, което включва и социалната стимулация. Те не харесват чувството да бъдат превъзбудени поради множеството хора или непознати ситуации, както и не понасят изтощението, което настъпва след това.

Негативните емоции, породени от свръхстимулацията, често се бъркат за неприязън към самите хора. Желанието за уединение обаче не е проява на непоносимост към другите, а по-скоро инстинкт за самосъхранение.

Мит №2: Интровертите са депресирани и тревожни индивиди.

Това е труден мит за премахване. Изследване, включващо повече от 2,000 участници, желаещи да започнат да посещават терапевт, открива, че интроверсията е свързана с депресията. Това означава, че колкото по-високи нива на екстроверсия има даден човек, толкова по-малко вероятност има да страда от депресия.

Също така, други проучвания показват, че хората са сравнително по-щастливи, когато се държат по-общително. Например експеримент, проведен от университета Уейк Форест, представя доказателства, че участниците се чувстват по-щастливи, когато са разговорливи, енергични, самоуверени или авантюристични.

Чакайте, има още: новаторско изследване, публикувано в научното списание Journal of Personality and Social Psychology, използва участници, които са или супер-интроверти, или супер-екстроверти. Учените са избрали индивиди, които се намират в 20% на дъното или на върха на скалата за екстроверсия. След това участниците са помолени да се държат като интроверти или екстроверти по време на групово упражнение. Без значение дали са били естествени интроверти или екстроверти, всеки съобщава, че общата задача им харесва повече, когато им е възложено да се държат като екстроверти.

Какво означава всичко това? Като цяло, социализирането се отразява добре и на двете групи хора. Тогава, ако общуването допринася за повече щастие, защо интровертите го избягват?

Митът за депресираните и тревожни интроверти продължава да упорства в публичното мислене заради тенденцията на тази група хора да се уединяват, за да могат да презаредят батериите си. Понякога интровертите прекаляват с изолацията, а без значение какъв е личностният ви тип това може да доведе до депресия и тревожност.

За да обобщим: за екстровертите и интровертите комуникирането с други хора е като цяло удовлетворяващо и освежаващо. Но за интровертите прекарването на време в собствената им компания има същият ефект. Това им позволява да получат най-доброто и от двата свята – те се чувстват щастливи сами и в обкръжението на другите.

За интровертите почивката от останалите хора по-скоро означава почивка от стимулацията, която идва със социализирането.

Мит №3: Интровертите предпочитат да са сами.

Това не е задължително. Интровертите имат нужда от повече време, за да презаредят, но това не означава, че предпочитат самотата като решение на проблема си. Свръхстимулацията е изморителна за тези индивиди, но това не означава, че те не биха прекарали времето си с партньора си или близък приятел, докато релаксират.

За интровертите, поддържането на психичното им здраве е трудна задача – прекалено много изолация и те започват да се чувстват самотни и несигурни, а прекалено много стимулация ги изтощава.

Например даден интроверт може да мрази партита, но не защото има много хора. Причината е, че има твърде много от всичко – силна музика, танци, светлини и непознати.

Вместо шумното парти интровертите може да предпочетат вечеря с близките си, където ще могат да говорят с часове с най-близките си приятели и роднини. Отново не става въпрос за хората, а за стимулацията.

Така че следващия път, когато чуете някой да се определя като интроверт, не го поставяйте в една и съща категория с тези стереотипни схващания – бъдете търпеливи и проявете разбиране към него. Кой знае може да се изненадате колко общителен е всъщност.

Ако искате да разберете кои са митовете за екстровертите, прочетете нашата статия ТУК!

По статията работи: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияТестовеЛюбопитноЛичности