Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Признаци на социална тревожност при децата

Признаци на социална тревожност при децата

Признаци на социална тревожност при децата - изображение

Страхът и безпокойството в определени периоди от живота на децата и възрастните са нормални, но е разумно да се отнасяме с необходимото внимание към тях. Всъщност високата тревожност и различните фобии са някои от най-често срещаните емоционални разстройства при децата, които не бива да се пренебрегват, защото могат да доведат до сериозни затруднения и пречки в живота на детето и развитието му.

Средната възраст за настъпване на социално тревожно разстройство е 13 години, а при 75% от децата се наблюдава между 8 и 15 години. Специалистите обаче предупреждават, че признаци на тревожността могат да бъдат наблюдавани в много ранна възраст (Признаци на социална тревожност при бебетата).

Признаците на социална тревожност при децата не са трудни за разпознаване, но за да ги идентифицирате, е нужно внимателно да наблюдавате поведението им и в случай на притеснителни знаци, задължително да се обърнете съм опитен специалист, защото справянето с тревожността може да бъде сериозно предизвикателство.

Социалното тревожно разстройство може да причини значителни трудности при децата и има негативен ефект върху академичните постижения, социалните отношения, самочувствието и други области на функциониране.

Признаците за социална тревожност при децата включват:

- страхове и фобии;

- силно съпротивление на всяка промяна в ежедневната рутина;

- разстройване от силен (или нов) шум;

- непоносимост към изцапани дрехи, ръце, пикантна храна;

- постоянно следване на родителите;

- срамежливост или недоверие към непознати;

- притеснение от говорене, хранене пред по-малко близки или непознати хора;

- четене на глас пред други хора;

- невъзможност за общуване с по-голяма група деца или участие в масови дейности в детската градина или в училище;

- проблеми със съня.

Социалната тревожност може да има и някои физически признаци, включително гадене, стомашни болки, зачервяване и треперене.

Родителите на дете със социална тревожност често нямат представа с какъв проблем се сблъскват и не са редки случаите, в които наказват малчугана заради тревожното му поведение. Това обаче може да има силен обратен ефект, много изследвания показват, че деца, които са наказвани от родителите си заради тревожността си, се отчуждават от тях и се затварят в себе си. Суровото и неподкрепящо родителство може да задълбочи социалната тревожност, както и да доведе до други проблеми в по-късна възраст.

Ако забележите някой от изброените признаци, се обърнете към терапевт, който ще ви помогне да се справите с предизвикателствата, които поражда социалната тревожност.

Какво могат да направят родителите, за да помогнат на детето си?

Ако детето ви страда от социална тревожност, то ще се нуждае от вашата подкрепа. Ето няколко неща, с които можете да му помогнете:

- Подгответе го предварително за ситуация, която го притеснява.

- Споделяйте с детето си вашите собствени негативни преживявания в социални ситуации – това ще му помогне да разбере, че не само то се чувства така, а също и да осъзнае, че вие го подкрепяте и знаете как се чувства.

- Нежно насърчавайте детето си да се включва в социални взаимодействия и да започва нови дейности. Избягването им ще влоши проблема.

- Не принуждавайте детето си да говори или да прави неща пред други хора.

- Не наказвайте детето си, когато не успее да се справи.

- Не етикетирайте детето си като "срамежливо".

- Уведомете в детската градина или училището за социалната тревожност, която детето ви изпитва.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: mamablog.teach-through-love.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория