Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Признаци на социална тревожност при бебетата

Признаци на социална тревожност при бебетата

Признаци на социална тревожност при бебетата - изображение

Социалната тревожност предизвиква чувство на паника или страх по време на взаимодействие с хора, може да се проявява само в определени ситуации или почти през цялото време. При възрастните тя може да е причина да избягват други хора, групи или големи тълпи.

Социалната тревожност обаче може да се прояви много по-рано – още в първите месеци от живота на детето.

Как да разпознаем социалната тревожност при бебетата и на какво се дължи тя в тази ранна възраст?

Трудно е да се определи какво причинява социална тревожност при кърмачетата и малките деца. Според някои проучвания при бебетата е вследствие на тревожното поведение на майката – ако тя е със социална тревожност и изпитва страх от взаимодействие с непознати, то детето ще расте с убеждението, че те са източник на заплаха и тревога.

Социалната тревожност може да бъде обяснена и с генетична обусловеност. Изследвания показват, че някои генетични особености могат да увеличат риска от тревожност и ситуационни фобии. Някои от тези признаци могат да включват страх от критика и съдене. Според проучване на университета Маккуайър при децата, които като малки показват високо ниво на безпокойство и които имат родител, страдащ от тревожност или депресия, рискът да развият чувство на безпокойство е от 7 до 11 пъти по-висок.

Несигурната и неспокойна семейна среда също може да повиши риска от социална тревожност при децата. Навременната терапия на детските емоционални травми може да проправи пътя към по-стабилно психично здраве на децата в бъдеще.

В допълнение, степента на социална тревожност може да варира – при някои деца тя се проявява рано, а при други, когато вече са възрастни.

Социалната тревожност при децата може да наподобява срамежливост, страх от раздяла с родителя или дори аутизъм. Няма определена най-ранна възраст за проява на симптомите, но обикновено стават по-категорични в предучилищните години. Родителите обаче могат да забележат признаци, които биха могли да предскажат социална тревожност при децата още в кърмаческа възраст.

Признаците за социална тревожност при кърмачета могат да включват:

- Страх или безразличие към нови неща, включително играчки.

- Трудно се успокояват.

- Реагират силно дори на малки промени.

- Разстройват се от нов, нетипичен за домашната среда шум, от непознати хора.

- Чувствителни са дори към лек дискомфорт.

Това поведение може да бъде стресиращо за родителите, защото бебетата не могат да кажат какво ги притеснява.

Според специалистите при по-големите деца признаците на социална тревожност са по-лесни за разчитане, научете повече за тях тук >>> Признаци на социална тревожност при децата <<<

Редактор: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСнимкиЛеченияСпортБотаникаТестове