Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Когнитивната терапия е най-добрият метод за лечение социална тревожност

Когнитивната терапия е най-добрият метод за лечение социална тревожност

Когнитивната терапия е най-добрият метод за лечение социална тревожност - изображение

Ново изследване показа, че когнитивната терапия е най-ефективното лечение на социално тревожно разстройство, много по-успешна от комбинацията на медикаменти и психотерапия. Според резултатите от проучването когнитивната терапия е постигнала значителен успех при 85 процента от пациентите.

„Можем да кажем, че постигнахме световен рекорд в успешното лечение на социално тревожно разстройство”, заяви ръководителят на изследването проф. Ханс Нордал. По думите му това е едно от най-добрите изследвания върху социалната тревожност до момента. То е продължило 10 години и е било истинско предизвикателство - в академично отношение и по отношение на логистиката, резултатите обаче са повече от окуражаващи.

В редица социални ситуации безпокойството е напълно естествено, но при хората, страдащи от социално тревожно разстройство, е особено мъчително да водят нормален живот. Не са редки случаите, в които, при общуване с непознати те получават световъртеж, зачервяване и други тежки симптоми на тревожност. Честа практика е социалната тревожност да се лекува с лекарства.

„Много от пациентите разчитат предимно на медикаментозното лечение, без да считат терапията за важна. Те са убедени, че оздравяват заради лекарствата и естествено развиват зависимост, вместо да се научат да се саморегулират”, обяснява проф. Нордал.

Когнитивната терапия е ефективна, защото помага на хората да приемат своите чувства, окуражава ги да се упражняват в различни социални ситуации, да се фокусират върху това, което искат да кажат или да направят.

„Учим пациентите да работят върху своите собствени мисли, реакциите и убеждения. Обръщаме сериозно внимание и на предъвкването и безпокойството им за начина, по който се справят в социални предизвикателства. Регулацията на вниманието и умствените задачи са нови елементи, носещи огромен потенциал за тази група пациенти", обяснява още проф. Нордал.

В рамките на това изследване за период от една година е проследено състоянието на 100 души. Анализът на резултатите е показал, че когнитивната терапия категорично е най-добрият метод за лечение за пациентите със социална тревожност.

Прочетете още: 4 (лесни) съвета за управление на социалната тревожност

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: dissolve.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниОрганизацииСпециалистиЛайфстайлИнтервютаСоциални грижиИсторияКлинични пътекиСпортСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеЗаведения