Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Топ 10 съвети за по-добра невербална комуникация—част 2

Топ 10 съвети за по-добра невербална комуникация - част 2

Топ 10 съвети за по-добра невербална комуникация - част 2 - изображение

Добрите умения за комуникация могат да помогнат както в личния, така и в професионалния живот. Докато словесните и писмените комуникационни умения са важни, изследванията показват, че невербалното поведение съставлява голям процент от ежедневната ни междуличностна комуникация.

Как може да подобрите своите невербални комуникационни умения? Следните съвети могат да ви помогнат да се научите да четете невербалните сигнали на останалите и да подобрите способността си да общувате ефективно.

Като обръщате по-голямо внимание на неизказаното поведение на околните, ще подобрите способността си да общувате невербално.

Използвайте сигнали, за да направите комуникацията по-ефективна и по-значима

Не забравяйте, че вербалната и невербалната комуникация работят заедно за предаването на дадено послание. Можете да подобрите вербалната си комуникация, като използвате езика на тялото, който подсилва и поддържа това, което казвате. Това е особено полезно, когато правите презентации или говорите пред голяма група хора.

Например, ако целта ви е да изглеждате уверени и подготвени по време на презентация, трябва да се фокусирате върху изпращането на невербални сигнали, които да гарантират, че другите ви виждат като самоуверени и способни. Застанете здраво на място, с рамена, изправени назад, и тежест, балансирана между двата крака—това е чудесен начин да демонстрирате уверена поза.

Разглеждайте сигналите като група

Един жест може да означава много неща, но може и да не означава нищо. Ключът към прецизното четене на невербалното поведение е да се търсят групи от сигнали, които подсилват една обща позиция. Ако поставите твърде голям акцент върху един от многото сигнали, може да се стигне до неточно заключение за това, което човек се опитва да изкомуникира.

Обмисляйте контекста

Когато общувате с другите, винаги обмисляйте ситуацията и контекста, в които се осъществява комуникацията. Някои ситуации изискват по-формално поведение, което може да се интерпретира много различно във всяка друга обстановка.

Вземайте предвид дали невербалното поведение е подходящо за контекста. Ако се опитвате да подобрите собствената си невербална комуникация, съсредоточете се върху начините да накарате сигналите да съответстват на нивото на формалност, налагано от ситуацията.

Например, езикът на тялото и невербалната комуникация, които използвате в работата си, вероятно са много различни от вида сигнали, които ще изпратите при случайна петъчна вечер с приятели. Стремете се вашите невербални сигнали да съответстват на ситуацията, за да сте сигурни, че предавате посланието, което наистина искате да предадете. 

Бъдете наясно, че сигналите могат да бъдат прочетени погрешно

Според някои, силното ръкостискане показва силна личност, докато слабото ръкостискане се приема като липса на твърдост. Този пример илюстрира възможността за неправилно разчитане на невербалните сигнали. Мекото ръкостискане може всъщност да показва нещо друго, като например артрит.

Винаги търсете групи на поведение. Общото поведение на човек казва много повече от един жест, разглеждан изолирано.

Практика

Някои хора притежават естественото умение да използват невербалната комуникация ефективно и да интерпретират правилно сигнали от другите. Те често се описват да "разчитат хората".

В действителност, можете да изградите това умение, като обръщате особено внимание на невербалното поведение и упражнявате различни видове невербална комуникация с другите. Чрез забелязването на невербалното поведение и упражняването на собствените си умения, можете драстично да подобрите способностите си за комуникация.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: lifehack.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиФизиологияНовини