Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Укрепване на приятелството с добри умения за слушане

Укрепване на приятелството с добри умения за слушане

Укрепване на приятелството с добри умения за слушане - изображение

Добрите умения за слушане са от жизненоважно значение за здравите взаимоотношения. Независимо дали укрепвате връзка, разрешавате конфликт или предлагате подкрепа на някого в криза, добрите умения за слушане могат да бъдат жизнено важни. Научете се как да бъдете наистина подкрепящ слушател и може да се окажете заобиколени от себеподобни. Ето някои важни стъпки за развиване на добри умения за слушане:

Слушайте, слушайте, слушайте. Питайте приятелите си какво не е наред и наистина чуйте отговора. Оставяйте ги да изпуснат страховете си, разочарованията и други важни чувства, докато вие поддържате контакт с очи, демонстрирайки, че се интересувате от това, което имат да кажат. Устоявайте на желанието да давате нежелани съвети и просто ги оставяйте да изкажат всичко, което искат. 

Отразявайте това, което чувате. Обобщете и повторете разбирането си за това, което говорят, за да знаят, че ги чувате и се фокусирайте върху емоциите, които вероятно чувстват. Например, ако вашият приятел говори за семейни проблеми, отразяването може да звучи така: "Изглежда, че нещата са доста враждебни. Звучиш наранен."

Питайте за чувствата им. Помолете ги да разкажат повече за това, което чувстват и защо е така. Въпросът за техните чувства осигурява добро емоционално освобождаване, което може да бъде по-полезно от простото фокусиране върху фактите за тяхното положение.

Поддържайте фокуса върху тях. Вместо да се впускате в собствената си история, поддържайте фокуса си върху тях, докато се почувстват по-добре. Можете да посочите нещо, което се е случило с вас, но само ако бързо се върнете обратно към тях. Те ще оценят фокусираното внимание и това ще им помогне да се почувстват наистина разбрани и обгрижени.

Помогнете с мозъчна атака (т.нар. брейнсторминг). Вместо да давате съвети в началото, което възпира допълнителното изследване на чувствата и комуникацията, изчакайте да излеят всичко и след това им помогнете да помислят за решения. Ако им съдействате да измислят идеи и да разгледат плюсовете и минусите на всяка една от тях, вероятно сами ще стигнат до решение, с което ще се чувстват добре. При всички случаи ще са по-добре, след като са имали възможност да говорят и да бъдат чути.

Съвети:

Присъствайте наистина. Понякога хората се преструват, че слушат, но всъщност просто чакат другия да престане да говори, за да могат да кажат това, което мислено репетират докато се правят, че слушат. Отсрещните обикновено могат да усетят това и не се чувстват добре от този факт. Често сме склонни да пропускаме изреченото, защото не сме фокусирани.

Не давайте съвети. Вече споменахме това няколко пъти, но то е важно, защото нежеланите съвети всъщност могат да създадат стрес. Обичайно ние искаме незабавно да решим проблема на приятеля си. Освен ако той не е изрично поискан, не давайте съвет. Вие се опитвате да помогнете, но това, което работи за вас, може да не работи за отсрещния; понякога съветите могат да се приемат като снизходителност. Освен ако не се обърне към вас директно за съвет, вашият приятел вероятно просто иска да бъде чут и разбран, а след това да намери свои собствени решения.

Доверете се на процеса. Може да ви се стори малко плашещо да слушате за чувства, преди да се потопите в решения. Да чувате приятелите си да говорят за разстроени чувства може дори да ви накара да се усетите безпомощни. Обикновено да изслушате приятеля си и да поседите заедно с проблема му е най-полезното нещо, което можете да направите, а след като чувствата бъдат изяснени, решенията ще започнат да идват.

Оставете нещата да се променят с времето. С фокус върху проблемите на вашия приятел може да ви се стори трудно да не посвещавате време и на себе си. Отпуснете се и знайте, че когато имате нужда от него, той вероятно ще бъде по-добър слушател и за вас. Ако непрекъснато давате, то ще можете да преоцените динамиката на връзката. Умението да слушате може да доведе и много повече подкрепящо поведение във връзките ви.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: corporate.target.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения