Начало Психология Поведенческа психология Патология 16 психични проблема в рисунки

16 психични проблема в рисунки

16 психични проблема в рисунки - изображение

Как би изглеждало психичното заболяване, ако бе къща?

Фредерико Бабина разработва концептуална идея в проект, наречен Archiatric, който ни показва 16 различни психични проблема, като архитектурни произведения с различен облик. Дизайнът очевидно е абстрактен, но за всеки, живеещ в агонията на психичното заболяване, те са лесно разпознаваеми и изключително характерни.

Авторът е публикувал анимиран клип с творбите си, като въздейства по великолепен начин на зрителя, карайки го чрез геометричния си стил на работа да се замисли за човешката душа и нейната крехкост.
На вниманието ви представяме прекрасния проект на Фредерико Бабина, показващ ни 16 психични заболявания, чрез визуалното изкуство.


Тревожност

Тревожност


Състояние на психиката, характеризиращо се с усещане за напрежение, мисли, изпълнени с безпокойство, и физически промени като повишено кръвно налягане. Нерядко се появяват треперене, сърцебиене, изпотяване, световъртеж и хипервентилация.

Депресия

Депресия

Депресията е нещо повече от тъга и меланхолични усещания. Страдащите от депресия изпитват липса на интерес и усещане за удоволствие от ежедневните дейности, често имат значителна промяна в телесната маса, проблеми със съня, постоянна умора, неспособност за концентрация, усещане за постоянна болезненост и прекомерна вина, повтарящи се мисли за смърт или самоубийство. Депресията е най-често срещаната психическа патология, но за щастие е лечима.


Инсомния или безсъние

Инсомния

В най-общи линии се касае за съществени проблеми със съня и нощната почивка на организма. Терминът се отнася до нарушения, при които човек има проблем с някой от следните елементи на съня: заспиване, нощно събуждане с липса на последващ сън и нередности със събуждането. Състоянието се счита за сериозен проблем след продължителен период от време и причинява опустошителни последствия върху страдащия. Един от големите проблеми на безсънието е, че причинява притеснение (дали ще се появи отново) като впоследствие понижава шансовете за достигане на отпускане и спокоен сън.


Деменция

Деменция

Дементните състояния представляват физически разпад на мозъчното функциониране, водещ до объркване и тежък упадък на интелектуалните функции. Деменцията е синдром - състояние представляващо сбор от симптоми, които могат да са последствие от много медицински причини. Като се изразяват основно във физически и интелектуален упадък, осезателни проблеми с краткосрочната памет, загуба на възможност за концентрация и отдаване на внимание.


Шизофрения

Шизофрения

Шизофренията е сериозно психическо заболяване, характеризиращо се с непоследователни и ирационални мисли, странно поведение и реч, и заблуди или халюцинации (като чуване на гласове или виждане на паяци).


Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно — компулсивно разстройство според архитекта

Тревожно е разстройството, при което хората не могат да спрат да повтарят едни и същи мисли или да изпълняват същите (успокояващи ги) ритуали отново и отново. Обичайно за обсесивно-компулсивното разстройство е честото миене на ръцете. Хората се опитват да облекчат своя страх или безпокойство, като изпълняват определени действия (например, измиват ръцете си точно 63 пъти, преди да напуснат къщата). Изпълняването на ритуалните дейности често пречи на нормалния живот.


Аутизъм/разстройство в аутистичния спектър

Аутизъм

Разстройството на аутистичния спектър е набор от симптоми, които се характеризират най-вече с увреждания в социалните взаимодействия, комуникационни затруднения и повтарящи се поведения. Обикновено се диагностицира в първите две години от живота и за пръв път се забелязва, когато детето има затруднения с нормални социални взаимодействия (като контакт с очите и комуникация), които изглежда го отдалечават от другите. Това се нарича нарушение в аутистичния спектър, тъй като тежестта и нивото на увреждане могат да варират от едва доловими до много тежки.


Болест на Алцхаймер

Алжхаймер

Форма на деменция и намаляване на умствения капацитет, най-често срещана при хора над 65 години. Някои от най-ранните признаци включват загуба на паметта и объркване. Други, които се появяват при болестния прогрес, са агресията, промените в настроението и оттеглянето от обичайните дейности. Страдащите от болестта на Алцхаймер изискват много грижи. Оставени сами могат да забравят да се хранят в продължение на дни, да се опитват да готвят и да ядат неща, които не са годни за консумация, да излязат и да не знаят как да се приберат вкъщи, създавайки потенциално опасни ситуации. Малко е известно за причината за болестта на Алцхаймер, но през последните години в изследването й се влагат много средства, като учените вече са стигнали до извода, че част от етиологията е генетично обусловена.

Биполярно разстройство на личността

Биполярно разстройство според Бабина


Биполярното разстройство е сериозна психична болест, при която емоциите стават интензивни и често се увеличават непредсказуемо. Хората с биполярно разстройство могат бързо да се люшнат от крайностите на щастието, енергията и яснотата до тъга, умора и объркване. Тези промени могат да бъдат толкова опустошителни, че страдащите да стигнат до самоубийство.

Всички хора с биполярно разстройство имат манийни епизоди – необичайно повишени или раздразнителни настроения, които продължават най-малко една седмица и увреждат цялостното им функциониране, но не всички стигат до депресивни състояния.

Фобии

 

Фобии

Фобия — екстремен, ирационален страх от конкретен обект или ситуация. Тя е класифицирана като вид тревожно разстройство, тъй като безпокойството е главният й симптом. Фобиите се смятат за заучени емоционални отговори. Обикновено се счита, че страховете се появяват, когато емоцията, предизвикана от оригиналната заплашваща ситуация, се прехвърля върху други подобни, като първоначалният страх често се потиска или забравя. Прекомерният, неоснователен страх от вода, например, може да се основава на забравено детско преживяване, което е можело да завърши с удавяне. По този начин лицето се опитва да избегне сходна ситуация в бъдеще — отговор, който, макар и да намалява безпокойството в краткосрочен план, подсилва асоциациите на лицето с ярка поява на тревожност.


Параноя

Параноя


Параноята се дефинира като постоянни ирационални мисли и чувство за преследване. Параноидните хора имат подозрения и ирационални мисли, които не изчезват. Вместо това те са преувеличени, дори когато няма доказателства, които да подсказват, че подозренията им са верни. Тези страхове ги затрудняват да са адекватни в обществото, да работят или да имат близки взаимоотношения. Те изпитват интензивни страхове от възможността да се случи нещо лошо. Винаги обвиняват околните в имагинерни престъпления. Живеят с преувеличени вярвания, дори за тях да няма истински доказателства.


Дислексия

Дислексия

Това е нарушение на четенето, при което хората изпитват затруднения с разпознаването на знаците. Страдащите от този проблем, изпитват усещането, че отпечатаните букви растат, свиват се и се разбъркват на случаен принцип. Това прави ученето да се чете и пише невероятно трудно.


Хранителни разстройства

Хранително разстройство

Хранителните разстройства са синдроми, характеризиращи се с тежки смущения в хранителното поведение, предизвикани от стрес или от тревога по отношение на външния вид на тялото/теглото и често възникват при тежки медицински, или психиатрични съпътстващи заболявания. Отричането на симптомите и нежеланието на страдащите да търсят подобрение правят лечението особено предизвикателно.


Дисоциативно разстройство

Дисоциативно разстройство като архитектура


Разстройство с психогенен характер, плод на преживяна травма. Дели се на няколко вида, като всеки от тях може да доведе до сериозни затруднения в живота на страдащия. Едно от тях е дисоциативна амнезия — загуба на спомен за миналото, която се появява след силен стрес. Друг представител на разстройството е дисоциативната фуга, която събира дисоциативната амнезия с целенасоченото излизане от позната среда. Дисоциативен ступор – липса на волеви движения, говор и реакции при външни стимули. Съществуват също разстройство на моториката, което отнема възможност за движение на част или цял крайник, гърчове и дори състояние на обладаност.


Разстройство на половия идентитет

Разстройство на половия идентитет


В миналото е наричано разстройство на половата идентичност и се определя от силни, упорити чувства на идентификация с противоположния пол и дискомфорт със собствения пол, които водят до значителни проблеми или увреждания. Хората, които имат подобен проблем, желаят да живеят като представители на противоположния пол и често се обличат и използват маниери, свързани с подобна принадлежност. Несъответствията в менталния и физически пол предизвикват изключително високи нива на хроничен стрес.

Нарколепсия

Нарколепсия


Това е нарушение на съня, при което засегнатото лице заспива без никакво предупреждение. Страдащият от нарколепсия може да заспи, докато шофира, или докато изкачва стълбище. Неспособността да се контролира съня очевидно води до предизвикателства в ежедневието на хората и върви в комплект с много усложнения.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: apa.org; alleydog.com; youtube.com ; study.com
Снимки: youtube.com; boredpanda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияЛеченияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаБотаникаСнимкиСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведения