Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 стъпки за вземане на сериозни решения

7 стъпки за вземане на сериозни решения

7 стъпки за вземане на сериозни решения - изображение

Обикновено вземаме десетки решения на ден - какво да ядем, какво да облечем, с кого да общуваме, как да подредим дневния си график, какво да включим в месечния – списъкът на малките и големи решения в живота ни е наистина дълъг.

Но има такива, които вземаме по-трудно от други, независимо дали заради настроението, мотивацията, ситуацията или спецификата на самото решение и неговите последици - просто блокираме и нямаме представа как да постъпим. И тъй като се чувстваме абсолютно парализирани да предприемем каквото и да било, ние отлагаме решението, а това ни кара да се чувстваме по-зле и по-стресирани, което от своя страна ни парализира още повече… На това му се казва порочен кръг, нали? Изход от него обаче има!

Ето какво трябва да предприемете, когато се опитвате да вземете решение:

Определете решението и необходимите стъпки, за да го вземете

Пример: Вие не сте сигурни дали можете да си позволите почивката, за която мечтаете, защото имате финансови затруднения и не сте сигурни дали ще можете да отделите необходимата сума.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е можете ли изобщо да отделите пари за почивка и каква сума ви е необходима за нея. Разгледайте бюджета си, за да си отговорите на този въпрос, а не правете предположения. Когато имате точни числа, ще придобиете увереност и ще изчистите колебанията. С точните данни пред погледа си вие бързо можете да решите дали финансовите възможности позволяват почивка и къде да бъде тя.

Направете списък с възможните опции

Отделете време и запишете всички възможни варианти и възможности, но не пропускайте да включите опция „пасивност” – защото е твърде вероятно да решите да не предприемете нищо, а да отложите решението.

Например, трябва да решите дали да поканите на рождения си ден някой, който не ви е особено близък. Имате три възможности: можете да решите да го поканите, можете да решите да не го поканите или да отложите вземането на решение и в крайна сметка да не го поканите.

Може би си мислите, че невземането на решение по същество е същото като да вземете решение да не поканите човека, което е вярно фактически, но не и психологически. Невзетите решения могат да бъдат източник на разсейване и стрес и колкото повече от тях задържаме в себе си, толкова повече се натоварваме ненужно.

Направете списък с плюсовете и минусите на всяка от опциите

Уверете се, че сте преценили възможностите от колкото е възможно повече гледни точки.

Например, когато изброявате плюсовете и минусите на пътуването за празниците, припомнете си как сте се чувствали в миналото – кога сте се чувствали по-добре, когато сте останали у дома, за да празнувате с приятели и близки, или напротив – било ви много по-хубаво да избягате от ежедневието на приятно място само с любимите си хора. Когато си отговорите на този въпрос, помислете и за желанията на останалите членове на семейството, след което преценете всички останали плюсове и минуси на възможните опции.

Поставете си краен срок за вземане на решението

Някои решения са спешни – като да решите дали да приемете ново предложение за работа или да останете на старото си работно място, да решите дали да приемете предложението на приятели за непланирано пътуване през уикенда, или да решите да останете вкъщи, за да довършите неотложни ангажименти.

Когато трябва да вземете решение, което не е спешно, но не искате да го отлагате, поставете си изкуствен краен срок, в който да разгледате детайлно въпроса и в крайна сметка да се спрете на най-добрата възможност.

Визуализирайте различните опции

Често вземаме спонтанни и бързи решения, дори когато става дума за важни неща в живота ни. Това, което ще ни помогне да се ориентираме, когато сме объркани, са фактите и визуализирането на живота ни, след като сме поели по пътя, който сме избрали.

Отделете си време, намерете тихо място, затворете очи и визуализирайте всяка от възможностите пред вас (опитайте наистина да нарисувате сцената - колкото повече детайли добавите, толкова по-голям е шансът да се доближите до възможната реалност).

Например, ако се чудите дали да си купите скъпа дреха, която наистина искате, но ви е трудно да си позволите, си представете какво би било да наистина да я имате и да я облечете за конкретен повод, но също така си представете и празната банкова сметка. Сега си отговорете на въпроса можете ли да живеете със стреса, съпътстващ финансовите затруднения в името на това да имате тази конкретна дреха точно в този момент?

Сега погледнете общата картина

Когато сте обмислили всичко и сте го разгледали от възможно най-много страни, изберете тази опция, която ви допада най-много. Ако подозирате, че вземате решението си, ръководени предимно от емоциите си, вижте последната стъпка. Ако обаче сте убедени, че решението ви е рационално, то няма какво повече да умувате.

Наспете се добре и вземете решението на сутринта

Ако смятате, че вашето решение е мотивирано от емоция (например, "Не трябва да го правя, но наистина искам да го направя!"), е добре да си дадете един нощен сън време, след който отново да прегледате плюсовете и минусите, за да се уверите, че не се подчинявате на емоциите си, а вземате обмислено и добре обосновано решение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: overdriveonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноБотаникаСпортНормативни актове