Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Влиянието на приятелствата върху живота на самотните и семейните хора

Влиянието на приятелствата върху живота на самотните и семейните хора

Влиянието на приятелствата върху живота на самотните и семейните хора - изображение

През последното десетилетие в Съединените щати се наблюдава рекорден брой самотни хора. Според данните от преброяването през 2017 година повече от 110 милиона възрастни американци живеят в самота, а проучване, направено 7 години по-рано - през 2010-а, и обхванало повече от 3 хиляди души над 45-годишна възраст, установява, че 35 процента от анкетираните се чувстват самотни.

Дали обаче да си сам непременно означава, че се чувстваш самотен и изолиран?

Навсякъде по света хората все по-често избират да живеят сами заради промените в ценностната система, културните и обществени норми на обществото, все по-слабия икономически стимул за сключване на брак и т.н.

Възходът на безбрачието не може да бъде спрян дори при разумни съвети като този, че семейните хора имат някой, който да им помага и да ги подкрепя в периоди на нужда, докато самотните хора просто са сами.

И все пак, редица изследвания през последните години доказват, че този съвет, и изобщо, теориите, според които хората, избрали да живеят без партньор, са самотни и нещастни, са мит. Да бъдеш щастлив не зависи от това дали си семеен, или не.

Екип на Мичиганския държавен университет, провел проучване с повече от 270 000 души в около 100 страни, е открил, че сред хората на възраст над 65 години значимите приятелства са по-силни показатели за здраве и щастие, отколкото семейните взаимоотношения. С напредването на възрастта приятелствата стават все по-важни за здравето на хората. Изследователите също така са установили, че самотните възрастни - които са разведени или никога не са сключвали брак, но поддържат пълноценни приятелства, са също толкова щастливи и здрави, колкото и хората в пълноценни партньорства.

Друг интересен извод на учените е, че хората, които не са в партньорство, имат повече приятели и са по-добри в поддържането на приятелства в сравнение със семейните. И обратно, двойките са склонни да прекарват по-голямата част от времето си с партньора си и често оставят приятелствата и социалните връзки на заден план.

Проучване от 2015 година, проведено от психолозите Наталия Саркисян и Наоми Герстел, открива, че хората, които не живеят в партньорство, поддържат значително повече социални връзки и с двата пола. Заключението им е, че самотните хора са по-склонни да поддържат контакт и да получават помощ от приятели, семейство и съседи, отколкото онези, които са в двойка.

Друго изследване показва, че хората, които са обвързани в отношения, губят средно по двама близки приятели. Двойките са склонни да прекарват по-голямата част от времето си с партньора си – дори когато се срещат с приятели или роднини. Често браковете оказват отрицателно въздействие върху отношенията с други хора.

На свой ред приятелствата имат силно и положително въздействие върху хората, избрали да живеят сами. Изследване на учени от Харвард, продължило 75 години, е установило, че най-добрият показател за щастие са добрите социални отношения. Според друго проучване, проведено в Обединеното кралство, хората на възраст около 45 години, които поддържат 10 или повече приятелства са с по-високи нива на психологическо благополучие и щастие на 50-годишна възраст в сравнение с хората с по-малко приятели.

Многобройните изследвания неоспоримо доказват благотворното въздействие, което оказват приятелите върху физическото и психическото ни здраве. Най-важният извод, който можем да направим, е, че за да бъдем щастливи, трябва да имаме приятели, а също и че животът без партньор не означава непременно нещастие и самота. Всичко опира до личния избор.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниСоциални грижи