Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Грешки при разрешаването на конфликти във връзката, които трябва да избягвате

Грешки при разрешаването на конфликти във връзката, които трябва да избягвате

Грешки при разрешаването на конфликти във връзката, които трябва да избягвате - изображение

Конвенционалната мъдрост (и научните изследвания) казва, че добрата комуникация може да подобри взаимоотношенията, да увеличи интимността, доверието и подкрепата. Обратното също е вярно: лошата комуникация може да отслаби връзките, създавайки стрес, недоверие и дори презрение. Тъй като конфликтът е почти неизбежен в отношенията (а не непременно знак за проблем), можете да намалите значително стреса и да укрепите вашите взаимоотношения едновременно, ако изградите знания и умения за справяне с конфликтите по здравословен начин. Ето някои примери за негативни и дори разрушителни нагласи и модели на комуникация, които могат да влошат конфликта в една връзка. Колко от тях звучат като нещо, което бихте направили?

Избягване на всички конфликти

Вместо да обсъждат по-спокойно и уважително належащите си фрустрации, някои хора просто не казват нищо на партньора си, докато не стигнат до момента да експлодират, а след това избълват всичко по гневен и болезнен начин. Това изглежда привидно като по-малко стресиращ подход – избягването на конфликти като цяло — но обикновено предизвиква повече стрес и за двете страни, тъй като напрежението се увеличава, възмущението също и в крайна сметка се стига до много по-голям конфликт. Много по-здравословно е проблемът да се адресира и разрешава.

Отбранителна позиция

Вместо да отвръщат на оплакванията на партньора с обективен поглед и желание да разберат гледната точка на другия, хората, които заемат защитна позиция, категорично отхвърлят каквато и да е възможност да постъпват грешно и усилено избягват да погледнат на възможността да допринасят за проблема. Отхвърлянето на отговорността може да изглежда сякаш облекчава стреса в краткосрочен план, но създава дългосрочни проблеми, защото партньорите не се чувстват чути и неразрешените конфликти продължават да растат.

Прекалено генерализиране

Когато се случи нещо, което не им се харесва, някои хора го раздуват непропорционално, правейки широки обобщения. Избягвайте да започвате изречения с "Винаги" и "Ти никога", както и "Винаги закъсняваш!" или "Никога не правиш това, което искам от теб!" Спрете и помислете дали това наистина е вярно. Също така, не повдигайте минали конфликти, за да отклоните темата на дискусията и да предизвикате по-голяма негативност. Това пречи на истинското разрешаване на конфликта и увеличава степента на проблемите.

Понякога не сме наясно с начините, по които умът може да раздуха нещата извън пропорция. Този списък на общите когнитивни изкривявания може да попречи на здравите взаимоотношения с другите и да изостри нивата на стрес. С кои от тях сте запознати?

Да сте прави

Вредно е да решите, че има "правилен" и "грешен" начин да се гледа на нещата и че вашият е правилният. Не изисквайте от партньора си да вижда нещата по същия начин и не го приемайте като лична атака, ако той/тя има различно мнение. Търсете компромис или приемайте несъгласието и не забравяйте, че невинаги има "правилно" или "грешно" и че и двете гледни точки могат да са валидни.

"Психоанализа"/четене на ума:

Вместо да попитат за мислите и чувствата на партньора си, хората понякога решават, че "знаят" какво мисли и чувства само въз основа на неправилни тълкувания на действия му – това винаги е грешно! (Например, решавате, че щом партньорът е закъснял, то не му пука достатъчно, за да дойде навреме или че умореният ви партньор отказва секса, заради пасивна агресия.) Това води до враждебност и недоразумения. Важно е да имате предвид, че всички ние имаме уникална гледна точка и да се стараете да не правите предположения; наистина слушайте отсрещния и го оставяйте той да обясни каква е неговата.

Да забравяте да слушате

Някои хора прекъсват, въртят очи и репетират какво ще кажат след това, вместо да слушат и да се опитват да разберат партньора си. Това ви пречи да видите неговата гледна точка и кара партньора да не желае да види вашата. Не подценявайте значението на истинското слушане и съпричастност към отсрещния! Тези умения са важни и трябва да ги имате предвид.

Прехвърляне на вината

Някои хора се справят с конфликта, като критикуват и обвиняват другия за ситуацията. Виждат признаването на някаква слабост от своя страна като отслабване на тяхната надеждност и го избягват на всяка цена и дори се опитват да засрамят другия като "виновен". Вместо това се опитайте да видите конфликта като възможност да анализирате ситуацията обективно, да прецените нуждите на двете страни и да излезете с решение, което да помогне и на двамата.

Да се опитвате да "спечелите" спора

Когато хората се съсредоточат върху "спечелването" на спора, връзката губи. Смисълът на взаимоотношенията трябва да бъде взаимното разбирателство и постигането на споразумение или решение, което да зачита нуждите и на двете страни. Ако се стремите да докажете колко греши отсрещния, отхвърляйки чувствата му, докато оставате забити във вашата гледна точка, то вие сте на грешна посока!

Нападате характера на отсрещния

Понякога хората взимат някои отрицателни действия на партньора си и ги преобръщат в личностни недостатъци. (Например, съпругът ви си хвърля чорапите наоколо, вие определяте това като черта на характера и го наричате "безразсъден и мързелив", или съпругата иска да обсъди проблемите във връзката, и вие й лепвате етикет "твърде взискателна"). Това създава отрицателни усещания и у двете страни. Не забравяйте да уважавате другия, дори поведението му да не ви харесва.

Протакане на дебати

Когато единият от партньорите иска да обсъди проблеми в отношенията, понякога отсрещния или отказва да говори, или да изслуша партньора си. Това показва неуважение, а в определени ситуации, дори презрение, като в същото време позволява основният конфликт да нараства. Протакането не решава нищо и води до тежки емоции и вреди. Много по-добре е да слушате и обсъждате нещата по уважителен начин.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиИсторияНовини