Начало Психология Поведенческа психология Патология Груповата терапия е ефективна стратегия за справяне със социалната тревожност

Груповата терапия е ефективна стратегия за справяне със социалната тревожност

Груповата терапия е ефективна стратегия за справяне със социалната тревожност - изображение

Страхувате ли се от социални събития? Тревожите ли се дни наред, преди да настъпи моментът им, търсите ли трескаво оправдания, за да не отидете? Чувствате ли се неловко сред много хора, притеснявате ли се, че всичко може да се обърка? Изпотяват ли се дланите ви, бие ли лудо сърцето ви?

Ако тези симптоми ви звучат познато, то може би страдате от социална тревожност, предупреждава психотерапевтът Шон Гловър.

Хората, които страдат от социална тревожност, имат ирационален страх, че могат да бъдат наблюдавани, оценявани и критикувани по неудобен или унизителен. Този страх и дискомфортът, който го придружава, може да е толкова силен, че да попречи на нормалното функциониране.

Обикновено социалната тревожност се появява по време на пубертета, но в редки случаи може да започне и в детството.

Според Американската асоциация на тревожността и депресията в САЩ тревожните разстройства са сред най-често срещаните психични заболявания, които засягат над 40 милиона възрастни или 18% от населението.

Без лечение, тревожните разстройства се влошават, намаляват продължителността на живота и ви принуждават да се оттеглите от света. Колкото повече се оттегляте в изолация, толкова повече се влошават симптоми. Скоро съвсем обикновени задачи като пазаруване в магазина или поръчване на храна в ресторант се превръщат в истинско предизвикателство. За съжаление, не са малко хората, които посягат към алкохола или наркотиците в опит да управляват безпокойството си.

През последните години много проучвания стигнаха до заключението, че груповата терапия е особено ефективна при лица, страдащи от социална тревожност и дори трябва да се препоръчва като една от първите възможности за лечение.

На какво се дължи високата ефективност на груповата терапия?

Индвидуалната терапия кара хората със социална тревожност да се чувстват спокойно и комфортно, но в разговора с терапевта те не могат да изпитат тревогата, която би се проявила в социална ситуация.

Груповата терапия дава възможност на терапевтите да наблюдават социалното безпокойство в действие и могат да идентифицират причините за него. Например, тревожността може да е резултат от погрешно тълкуване на комуникацията, негативни прогнози, проблеми с пола или неразрешена травма. Въоръжени с това прозрение, груповите терапевти могат да се намесят в момента, в който се появи тревогата и да помогнат на социално тревожния човек да придобие умения да управлява чувствата, да намалява изкривяванията и да прави по-здравословен избор.

Ето и три начина, по които групова терапия съдейства за намаляване на социалната тревожност:

Нарушава социалната изолация

Груповата терапия нарушава социалната изолация, като осигурява нови, поддържащи взаимоотношения. Освен това, в групата ще откриете, че не сте сами, че други хора споделят вашите страхове и притеснения. В резултат на това вие развивате по-дълбоко състрадание и съпричастност към собствените си и чужди борби. Груповият опит подхранва увереността и насърчава комуникацията.

Изгражда социални умения

Групата ви осигурява място за практикуване на основни социални умения като самоизразяване, определяне на граници, управление на конфликти и прогресивна емоционална комуникация. И тук е най-добрата част: Когато тревогата ви пламне, лидерът на групата е там, за да ви помогне да я управлявате.

Възстановява социалните настройки

Социалната тревожност изисква социален подход на лечение. Груповата терапия ви помага да управлявате по-добре страховете си, като ви осигурявате безопасна, подкрепяща социална среда за обработка и разбиране на причините за вашата тревожност.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: studentaffairs.pitt.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСнимкиСпортБотаникаТестовеСпециалистиОрганизацииИнтервютаСоциални грижиИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения