Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Интелектуалното развитие на децата според Жан Пиаже

Интелектуалното развитие на децата според Жан Пиаже

Интелектуалното развитие на децата според Жан Пиаже - изображение

Как се развива детето е тема на много теоретични разработки. Колкото повече от тях познава човек, толкова по-вероятно е да открива правилни реакции в себе си при проявите на детския характер.

Жан Пиаже е един от учените наблюдавали, тествали и работили дълго с деца, за да съставят теориите си. Може да се каже, че теорията за интелектуалното развитие, която е изградил е основана на философското течение епистемология, защото се базира на начините, по които децата учат и възприемат света. Пиаже проучва и описва четирите стадия на интелектуалното развитие, през които минава човек.

Стадий на сензомоторния интелект - от раждането до 2 години

При раждането детето не съзнава, че е различно от света и благодарение на постепенното учене започва да отделя себе си от предметите в околния свят. След като съзнае, че не е едно с останалите предмети забелязва, че може да манипулира с тях, да оказва ефект над заобикалящата среда, да действа съзнателно, с цел да се случват събития (или да удължат продължителността си, ако са приятни). Открива, че нещата продължават да съществуват, дори когато не ги наблюдава и забелязва. Появява се „телеграфната реч“. Действията водени от инстинкти се впрягат, за да извършват преднамерени такива. С времето се натрупва опит, който му дава възможност да използва инструменти, за да достигне желаното (ще дръпне покривката, за да достигне играчката на масата). Започва чрез опит и грешка да натрупва нужния опит, така че дори да експериментира при решаване на проблем.

Стадий на предоперационния интелект - от 2 до 7 години

В този период детето се учи да сравнява, измерва, подрежда, да сортира и дава оценка. Повторението на определени решения (на задача) му подсказва, че самостоятелно може да развали, вече съграденото. Разбира обратимостта на част от действията.
В този период децата започват да използват свободно думите и да съзнават символното им значение. Това е видимо от назоваването на количествата с цифри и на заместването на един предмет с друг по време на игра. Върхът на този символизъм, е когато детето започва само да „замества“ други хора в играта си, приемайки роля.
В този период критичното мислене е затруднено от егоцентризъм. То все още не е способно да наблюдава собствените си мисли и да ги анализира. Разбира и опитва да обясни своята гледна точка, но умът му не е натрупал нужния опит, за да се постави на мястото на другиго.

Стадий на конкретните операции - от 7 до 12 години

Детето успява да мисли логично в точно определени ситуации. Започва и опознаването и разбирането на логически правила, намира обосновки. По-лесно му е да премине от своята гледна точка към друга, да сравнява и дава по-обективни оценки. Психиката вече обръща внимание на повече от едно качество на обекта, и се забелязва няколко негови характеристики. Егоцентризмът постепенно намалява, детето успява да види чужди гледни точки и да проследи логиката им.

Стадий на формалните операции - след 12 години

В този период логиката вече работи във всички, а не само в конкретни случаи. Появяват се предпоставки за научно мислене. Разсъжденията са насочени не само към активността, но и към самото действие, което значи че могат да бъдат наблюдавани и анализирани. Абстрактното мислене се овладява до степен, в която могат да се създават хипотези, логически предложения и разсъждения.

Интелектуалното развитие на децата има пряка връзка със социализацията им. Доброто познаване на възможностите, които имат ще ограничи вероятността за ощетяване или неизползване на целия им капацитет при обучение.

 

По статията работи: Станислава Тонева
Снимка: joyousoasis.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеРецептиАнкетиСпортТестовеИсторияХранене при...Алт. медицинаЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника