Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Най-лесният начин да бъдем щастливи – според психолозите

Най-лесният начин да бъдем щастливи – според психолозите

Най-лесният начин да бъдем щастливи – според психолозите - изображение

Кога за последен път почувствахте, че всичко в живота ви е наред, кога за последно вървяхте усмихнато или подсвирквайки си, твърдо уверени, че животът е прекрасен? Спомняте ли си кога за последен път почувствахте, че сте наистина щастливи?

Щастието е едно невероятно, но за огромно съжаление често убягващо ни чувство и много от нас не го изпитват достатъчно. Всъщност, не само че не го изпитваме достатъчно, но и сме убедени, че стремежът към по-успешна кариера, по-добри доходи и сериозна връзка са единствените сигурни начини, които ще ни помогнат да го постигнем.

Е, психолозите предупреждават, че това е една опасна заблуда…

Изследователите прибягват до различни изследвания и анкети, за да измерят нивото на щастието, и в крайна сметка неизменно откриват, че значителна част от усещането за щастие всъщност е генетична. Според някои изследвания между 30 и 80 процента от щастието може да се обясни с генетични причини, а близо 60 процента от него се дължи на нагласата ни и на начина, по който гледаме на живота, което означава, че едва 10 процента се дължат на външни фактори като кариера, личен живот или доходи.

Според психологичния феномен от 70-те години на миналия век, известен като "хедонистична адаптация", хората имат базово ниво на щастие, което всъщност не се променя, независимо какво се случва в живота ни. Според тази теория по-голямата част от външните фактори във всекидневието като постиженията в службата например, са временни емоции.

В началото на 90-те години британският психолог Майкъл Айзенк оприличи този постоянен глад за още и още с бягащите пътечки във фитнеса. Тичаме, но пътеката не се движи, тоест, оставаме си все на същото място. Така стоят нещата и с външните източници на временно щастие в живота ни - например чувстваме се щастливи, когато ни повишат в службата, но скоро радостта от това събитие отслабва и нивото ни на щастие се връща към обичайното си.

Психолозите препоръчват няколко прости трика, които ще ни помогнат да се чувстваме щастливи в дългосрочен план:

Медитирайте

Многобройни проучвания показват, че медитацията, фокусирана върху настоящето, за определени периоди от време може да помогне за намаляване на депресията и безпокойството.

Разхождайте се

Разходките сред природата намаляват нивото на хормона на стреса - кортизол. Скорошно проучване установи, че група ученици, прекарали в гората две нощи, са имали по-ниски нива на кортизол в сравнение с тези, които са останали в града.

Участвайте в културни дейности

Посещение на концерт, пиеса или клуб, в който ще срещнете хора, които имат интереси като вашите, понижават стреса, облекчават неприятните чувства и гарантират по-високо удовлетворение от живота.

Анализ на данни за над 50 хиляди възрастни в Норвегия, е показал, че при тези от тях, които са участвали в повече културни дейности, като клубове по интереси, игри, посещения на различни културни събития, се наблюдават значително по-ниски нива на депресия и по-голямо удовлетворение от живота.

Харчете парите си за другите

Многобройни проучвания показват, че хората са много по-щастливи, когато харчат пари, за да зарадват другите, а не себе си. Отделете средства и направете подарък на любимите си хора или ги дарете за благотворителност.

Отделете време за доброволческа дейност

Анализ на резултати от 40 проучвания, извършени през последните 20 години, показа, че доброволческата дейност укрепва психичното здраве и повишава значително нивото ни на щастие и удовлетворение от живота.

Заключение: Ако искате да се чувствате щастливи и да запазите положителната си житейска нагласа, фокусирайте се върху настоящото си състояние, бъдете благодарни за това, което имате, и отделяйте време, за да му се насладите. Много скоро ще почувствате промяната.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: sciencealert.com
Снимка: perfecte.ro

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи