Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Теорията за малките победи може да повиши самоуважението ни

Теорията за малките победи може да повиши самоуважението ни

Теорията за малките победи може да повиши самоуважението ни - изображение
Теорията за малките победи твърди, че животът е по-добър, ако се научим да опростяваме. Най-големите и най-трудните за решаване проблеми са по-лесни за справяне, ако ги разбием на малки части.

Няма нищо по-полезно за вашето самочувствие от многото малки победи. Тези ежедневни триумфи могат да ви мотивират да продължите. Антрополозите твърдят, че способността за постигане на напредък е естествено заложен в хората.

Технологичният, социален и културен напредък са почти безспирни. И то до такава степен, че скоро ще имаме нови поколения, които посещават неизследвани планети. Те ще изкоренят болести, които днес са нелечими.

"Ходя бавно, но никога не ходя назад."- Ейбрахам Линкълн

Основната идея е следната: ще ви е трудно да постигнете малки победи, ако не стимулирате мотивацията си да го правите. Трябва да повярвате във възможностите си. В противен случай онези, които са уверени в способностите си и имат високо самочувствие и самоувереност, ще ви задминат.

Теорията за малките победи в действие

Джеймс Уотсън, съоткривател на молекулната структура на ДНК, обяснява в мемоарите си, че в училище никой не говори за това как работи мотивацията. Никой не ни казва как да се справяме с мрачните моменти и личните поражения.

Д-р Уотсън и Франсис Крик се провалят няколко пъти в опита си да дешифрират ДНК. Нещо повече, години наред вярват, че техният модел ще се провали и че ще станат смях пред света.

Въпреки това и двамата учени решават да сменят фокуса - мислено и емоционално - и да приложат това, което днес познаваме като теория за малките победи. В края на краищата няма нищо по-добро от изграждането на самоувереност стъпка по стъпка. Всеки правилен отговор и всеки малък тласък в крайна сметка ще доведе до триумф.

Как да използвате теорията за малките победи, за да подобрите визията си за себе си

Всички знаем, че не можете да накарате дете да тича, ако първо не се е научило как да ходи. Трябва да завършите основата на къща, преди да построите покрива. Важно е да предприемате малки стъпки. Трябва да знаете какво да правите и кога. Преди всичко имате нужда от разумна мисъл, за да подхранвате търпението си. За съжаление, в нашето ежедневие често няма много място за онези, които искат да забавят темпото. Ние не ценим хора, които отделят време, за да погледнат, преди да скочат.

Повечето от нас всъщност са заклещени в другата крайност. Имаме големи мечти и желания. Имаме и големи проблеми. Всичко това ни смазва и изтича през пръстите ни. Започваме да мислим, че няма измъкване от този провал и че сме използвали всичките си възможности. Подобни идеи изяждат нашето самочувствие и разрушават всяка мотивация, с която разполагаме, за да успеем.

Има едно име, което заслужава признание в психологическия свят за приноса й в областта на човешката мотивация. Тереза Амаби е професор от Харвард, специализиращ в креативността, производителността и удовлетворението на работното място. Тя подчертава онова, което предлага теорията за малките победи. За да постигнете важни цели и да разрешите сложни проблеми, най-добре е да разделите пътя към целта на малки етапи.

Малки ежедневни революции

Карл Уейк е известен социален психолог и експерт в областта на мотивацията. Според Уейк повечето съвременни общества не са ефективни при справянето със сериозни проблеми. Това са хронични проблеми като безработица и престъпност. Това, което правят политиците и неправителствените организации, е да инвестират много пари в "големи решения".

Тези големи решения обаче винаги изглеждат неуспешни. Големите схеми и добри намерения бързо се превръщат в дим. Да говорим за тях е едно, но да ги осъществим е друго. Реалното решение се крие в теорията на малките победи. Начинът, по който наистина да се решат тези проблеми, е с малки ежедневни революции. За да откриете нещата, които не са наред, трябва да сте квалифициран и търпелив микрохирург, който може да намери източника на проблема.

Най-доброто решение е да се създадат прости и непретенциозни планове на местно ниво. Страните като Норвегия и Финландия го правят и то много добре. Те знаят как да се доближат до хората и създават достъпни структури, които да провокират промяна малко по малко.

"Ако искате да промените големи неща, обърнете внимание на малките неща." — Рудолф Джулиани

Подобрете самочувствието си с малки цели

Няма значение колко голямо е предизвикателството или проблемът. Ако го разделите на осъществими цели, всичко може да стане управляемо. Теорията за малките победи казва, че за да запазите емоционалното си здраве, са ви нужни ежедневни малки победи. Начинът да направите това е чрез задаване на прости, ежедневни цели.

Малко по малко, вашето самочувствие ще се подобри. Докато напредвате, можете да правите по-големи промени и да предприемате по-големи и по-уверени стъпки. Ще видите целта си малко по-близо до хоризонта. Инвертирайте усилията си в тази проста и скромна техника и наблюдавайте как вашите ограничения изчезват.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: jesusgilhernandez.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитно