Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Учени: Хората изглеждат по-привлекателни в група, отколкото индивидуално

Учени: Хората изглеждат по-привлекателни в група, отколкото индивидуално

Учени: Хората изглеждат по-привлекателни в група, отколкото индивидуално - изображение

Ново изследване доказа, че хората изглеждат по-привлекателни в група, отколкото индивидуално.

Изследването, публикувано в списание „Psychological Science”, е установило, че ефектът се наблюдава не само при групи от жени, но и при групи от мъже.

На какво обаче се дължи това?

Психологът Дрю Уокър от Калифорнийския университет в Сан Диего обяснява, че когато гледаме група хора, ние сме склонни да „изглаждаме“ непривлекателни техните черти. Така лицето на всеки един от групата изглежда по-стандартно.

„Разбира се, да заявиш пред някого, че има стандартни черти, далеч не звучи като комплимент, но е факт, именно стандартните лица се приемат като най-привлекателни!”, допълва Уокър.

В проучването са участвали 130 доброволци, на които са показани снимки на общо 300 души. Задачата им била да тяхната привлекателност два пъти – първо в групова снимка (заедно с хора от същия пол), а после и в самостоятелна снимка. Доброволците оценявали като по-привлекателен човека на груповата снимка.

Заключението на екипа е, че може би най-добрата стратегия за търсещите партньор е да излизат по-често с приятели, а не сами или с малобройна компания, особено ако чертите им се допълват.

Друг важен извод от изследването е, че дори не е нужно да бъдеш част от група, за да изглеждаш по-привлекателен. В рамките на този експеримент хора в колажи от индивидуални снимки също са оценявани като привлекателни. Тоест, ако застанете сред тълпа от непознати хора, бихте постигнали същия ефект като това да си бъбрите с приятели.

Готови ли сте да тествате новата теория? Пожелаваме ви успех!

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Business Insider
Снимка: bhg.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиСпортТестовеСнимкиИнтервютаСоциални грижиАлт. медицинаИзследванияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияОрганизации