Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Качество # 1, което да търсите в един романтичен партньор

Качество # 1, което да търсите в един романтичен партньор

Качество # 1, което да търсите в един романтичен партньор - изображение

Ако сте в света на срещите с потенциални романтични партньори, то вероятно обработвате много информация. Вие сте един вид изследовател, който сглобява голямо количество данни. Тук ще говорим за вас в женски род (за наше улеснение), а за потенциалния партньор в мъжки, но всичко това важи за всеки пол и сексуална ориентация!

Вие оценявате себе си, поставяйки въпроси като:

  • Емоционално подготвена ли съм за връзка?
  • Колко привлекателна съм за потенциалния романтичен партньор?
  • Как ще разбера, кога съм ГО намерила?
  • Оценявате информацията си, задавайки си въпроси като:
  • Колко съм привлечена към него?
  • Мога ли да видя себе си, изграждайки бъдеще с него?
  • Това няма значение... Искам ли втора среща с него?

Случват се много неща в главата ви, знаем. Когато асимилирате цялата тази информация, трябва да различите наистина важните неща от тези, които не са толкова важни. Искаме да насочим вниманието ви към това, което мислим за най-важното качество, което да търсите в потенциален романтичен партньор. Това качество няма да е очевидно в профила му в социалната мрежа, но както ще видите по-долу, можете да намерите улики за наличието или отсъствието на това качество още на първата ви среща. То е наистина важно! То е от съществено значение за дългосрочната жизнеспособност на връзката - качество, от което и двамата ще имате нужда, за да създадете основата за щастлива и здравословна романтична връзка.

Кое е най-важното качество? Релационно самосъзнание. Релационно самосъзнание се определя като способността да се държите любознателно по отношение на себе си. Хората, които имат релационно самосъзнание, могат да правят следното:

Те могат да говорят за предишните си релационни преживявания (предишните си връзки и отношения) и за това как оформят връзките си днес.

Те могат да обърнат вниманието си навътре и да назоват това, което чувстват (вместо да действат под въздействието на чувството).

Те могат да видят проблема в отношенията като комбинация от "някои неща, които съм правил погрешно" и "някои неща, които ти си правил погрешно".

Те могат да изслушат отсрещната критика за себе си, без да отвръщат с борба или бягство. Или, може би по-реалистично, те могат да се усетят, когато започнат да го правят и да опитат отново да слушат с отворено сърце и съзнание това, което им се казва.

Ако това, към което се стремите, е дългосрочна връзка/ брак, намирането на човек с релационно самосъзнание е много по-важно от намирането на човек, който покрива критериите, свързани с ниво на образование, доходи, височина или някое от безбройните други неща, от които се интересуваме обикновено. Това е така, защото дългосрочната любов е свързана с това да избереш някой, който да бъде до теб, когато нещата се объркат. Когато се намирате в един от тези не толкова приказни мигове и това, от което се нуждаете, е някой, с когото ще бъдете рамо до рамо срещу проблема, пред който сте изправени.

Как може да оцените степента на релационно самосъзнание на някого, докато го опознавате? Тук са две стратегии, които можете да използвате, за да прецените степента на релационното самосъзнание.

# 1. Наблюдавайте неговата "стимул-отговор" реакция

Нашите дни са изпълнени с моменти (стимули), в които трябва да изберем как да реагираме (отговор). Забележете как човекът отсреща отговаря на тези неизбежни неловки моменти. Например: Излизате на вечеря и сервитьорът обърква поръчката; Пътувате нанякъде с кола и някой ви засича; Касиерът забравя да ви даде разписка. Когато нещата се оплескат, можем да отговорим по един от трите начина.

  • Борба – да сме шумни, обвиняващи и изискващи.
  • Бягство - засрамване и напускане на ситуацията.
  • Изучаване на момента – да ударим на пауза, да се съберем и да намерим начин да защитим себе си, без да потискаме никого.

Разбира се, всички сме склонни да се борим или да бягаме, но с наличието на релационно самосъзнание можем да изберем този невероятен трети вариант. Можем да спрем за момент, да регулираме емоциите си и да се справим със ситуацията, така че да можем да задоволим собствените си нужди, без да потъпкваме никого. Ако човекът, с когото излизате има релационно самосъзнание, ще го видите да подхожда внимателно в този неловък момент със сервитьора, шофьора или касиера.

Защо има значение как човекът до вас се справя с тези незначителни разочароващи моменти? Защото в някакъв момент, рано или късно, ще настъпи такъв момент. Ще направите нещо, което той намира за досадно или неуважително, или странно. Вместо партньор, който ви обвинява или мълчаливо се оттегля от връзката, ние искаме за вас да построите живот с някой, който ще каже нещо като: "Трудно ми е да приема това, което правиш. Наистина искам да поговорим за това, по начин, по който да ме чуеш и искам да те слушам по начин, който ще ти помогне да говориш с мен за това." Това е релативно самосъзнание в действие!

# 2. Слушайте как говори за връзките си, особено за миналите си романтични отношения

Друг начин, по който можете да получите ранна представа за релационното самосъзнание на потенциалния ви партньор, е да обърнете внимание на това как говори за връзките си, особено за предишните си романтични отношения. Хората, които нямат особено релационно самосъзнание, разказват истории (особено любовни истории), които са пълни с вина и срам. Те са склонни да се виждат като жертви, а останалите като загубеняци. За разлика от тях, индивидите, които са относително самосъзнателни, разказват любовни истории, които имат много нюанси на сивото. Техните истории включват контекст ("Не беше подходящият момент за нас"), благородност на намерението ("Тя страдаше и следователно не можеше да се свърже с мен по здравословен начин") и фокус върху растежа ("Беше болезнено, но научих много от този опит").

И така, нека обобщим – оставете всичката друга информация настрани и се придържайте към тези две стратегии. Ако кавалерът ви изпрати обратно сбърканата си поръчка с лека пауза, доза състрадание и уважителна молба, то вероятно сте на прав път. Ако говори за бившата си с благородно намерение и нюанси, тогава не му мислете, уредете си втора среща!

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: readersdigest.ca

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиНовиниСнимкиИстория