Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Теории и примери за детското развитие — част 2

Теории и примери за детското развитие — част 2

Теории и примери за детското развитие — част 2 - изображение

Психосоциална теория за развитието на Ериксън

Психоаналитичната теория е особено влиятелна през първата половина на двадесети век. Ето защо последователите на Фройд разширяват идеите му и развиват собствени теории. Идеите на Ерик Ериксън са може би най-известните неофройдистки такива. 

Ериксонската теория за психосоциалното развитие описва растежа и промяната през целия живот, съсредоточавайки се върху социалното взаимодействие и конфликтите, възникващи по време на различните етапи на развитие.

Докато теорията на Ериксън за психосоциалното развитие споделя някои прилики с тази на Фройд, тя е драстично различна по много начини. Вместо да се фокусира върху сексуалния интерес като движеща сила в развитието, Ериксън вярва, че социалното взаимодействие и опит играят решаващи роли.

Неговата стадийна теория за човешкото развитие описва този процес от ранната детска възраст до смъртта. По време на всеки етап хората се сблъскват с конфликт на развитието, който оказва влияние върху по-късното функциониране и по-нататъшен растеж.

За разлика от много други теории за развитието, психосоциалната теория на Ерик Ериксън се фокусира върху развитието през целия живот. На всеки етап децата и възрастните са изправени пред криза на развитието, която служи като основен поврат. Успешното управление на предизвикателствата на всеки етап води до появата на психологическо целомъдрие през целия живот.

Теории за поведенческо развитие на детето

През първата половина на ХХ век ново мисловно учение, известно като бихейвиоризъм, се превръща в доминираща сила в психологията. Бихейвиористите вярват, че психологията трябва да се съсредоточи само върху наблюдаеми и количествено измерими поведения, за да стане по-научна дисциплина.

Според бихейвиористката перспектива, цялото човешко поведение може да бъде описано от гледна точка на влиянията на околната среда. Някои представители, като Джон Б. Уотсън и Б. С. Скинър, настояват, че ученето се осъществява само чрез процеси на асоцииране и подкрепление.

Поведенческите теории за развитието на детето се съсредоточават върху това как влиянието на взаимодействието с околната среда повлиява поведението и се основава на теориите на психолози като Джон Б. Уотсън, Иван Павлов и Б. С. Скинър. Тези теории се занимават само с наблюдаеми поведения. Развитието се счита за реакция на награди, наказания, стимули и подкрепление.

Тази теория се различава значително от другите теории за развитие на детето, тъй като не отдава никакво внимание на вътрешните мисли или чувства. Вместо това тя се съсредоточава изцяло върху това как опитът оформя това кои сме ние.

Два важни вида учене, които се разграничават в този подход към развитието, са класическото кондициониране (форма на асоциативно учене, която е демонстрирана за първи път от Иван Павлов) и оперантното кондициониране. Класическото кондициониране включва учене чрез сдвояване на природно възникващия стимул с преди това неутрален стимул. Оперантното кондициониране използва подкрепление и наказание за промяна на поведението.

Когнитивната теория на Жан Пиаже

Когнитивната теория се занимава с развитието на мисловните процеси на човека. Тя разглежда още как тези процеси оказват влияние върху това как разбираме и взаимодействаме със света. Пиаже предлага идея, която изглежда очевидна днес, но е революционна за разбирането на детското развитие: Децата мислят по различен начин от този на възрастните.

Неговата когнитивна теория е една от най-влиятелните в сферата на когнитивното развитие. Стреми се да опише и обясни развитието на мисловните процеси и менталните състояния. Той също така разглежда как тези мисловни процеси оказват влияние върху начина, по който разбираме и взаимодействаме със света. Теорията цели да отчете стъпките и последователността на интелектуалното развитие на децата.

Вижте цялата теория Тук >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: activemomsnetwork.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортИсторияФизиологияСпециалистиТестовеИнтервютаРецептиХранене при...Алт. медицинаАнкетиОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника