Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Теория за устойчивостта на чувството на срам: Как да отговорим на това усещане

Теория за устойчивостта на чувството на срам: Как да отговорим на това усещане

Теория за устойчивостта на чувството на срам: Как да отговорим на това усещане - изображение

Теорията за устойчивостта на чувството на срам (SRT) е, както името подсказва, концепция за това как хората реагират на чувството на срам. Първоначално тя е изложена в доклад от 2006 г. на Брене Браун.

Срамът е универсална емоция, която може да има сериозни негативни последици, ако не бъде овладян. Ето защо изследването на нашата устойчивост на това чувство е от съществено значение за науката.

Какво е срам? И защо той има важно значение?

Срамът е фундаментална човешка емоция, подобна на чувството за вина и унижението. И докато човечеството усеща и обсъжда срама от поне 2000 години, както може да се види в писанията на римския философ Сенека по темата, исторически той не е изучаван в академична среда. Това се променя през последните няколко десетилетия, обаче, тъй като изследователите проучват неговата роля в широк спектър от проблеми, свързани с психичното и общественото здраве, включително самооценката, Аз-концепцията, депресията, пристрастяванията, разстройствата на храненето, тормоза, самоубийствата, семейното и сексуално насилие.

Тези проучвания показват, че срамът е мощна емоция, която може да има широкообхватно въздействие върху психичното ни здраве и не бива да бъде разглеждан единствено като усещане, което всеки човек изпитва от време на време. Освен че играе роля в гореспоменатите разстройства и ситуации, срамът може да доведе и до социално отдръпване и изолация, което допълнително задълбочава много от проблемите. Тъй като е невъзможно просто да не усетите рефлексивна емоция като срам, наложително е да разберете стратегии за преодоляване на чувствата на срам.

Какво представлява теорията за устойчивостта на чувството на срам?

Теорията (Shame Resilience Theory — SRT) изследва как хората преодоляват чувството на срам. SRT е опит да се определи срама и неговите последици, както и начините, по които хората (особено жените, в първоначалното проучване от 2006 г.) отговарят на срама. Според Брене Браун срамът кара хората да се чувстват "приклещени, безсилни и изолирани". Браун предполага, че докато задвижващият механизъм на това чувство може да варира между индивидите и културите, има някои тригъри, които са по-често срещани от други, като например:

"Външният вид и визия за тялото, сексуалността, семейството, майчинството, родителството, професионалната идентичност и работата, психическото и физическо здраве, стареенето, религията, изразяването и преживените травми".

Този широк спектър от примери показва, че срамът може да се появи във всички аспекти на живота на индивида, подчертавайки важността на теорията SRT.

Основната идея на SRT е изучаването на стратегиите, които хората използват, за да избегнат усещането за обреченост, безсилие или изолация пред лицето на срама. Целта на устойчивостта е да се помогне на онези, които чувстват срам да усещат "емпатия, връзка, власт и свобода", вместо емоции, които могат да се считат за противоположни на срама. Въз основа на целта да се постигне чувство на емпатия, връзка, власт и свобода, SRT предлага устойчивостта на срама да се състои главно от четири стъпки:

  • Да признаем личната уязвимост, довела до чувството на срам
  • Да се разпознаем външните фактори, довели до чувството на срам
  • Да се свържем с други хора, за да получаваме и предоставяме емпатия
  • Да подложим на обсъждане и деконструиране самите чувства на срам

С други думи, ключовият аспект на SRT е да бъдем в състояние да разпознаем нуждата срамът да бъде признат и разбран, преди да може да бъде преодолян. Изследванията показват, че той е най-вреден, когато не се признава и не се говори за него.

Ако приемем, че това е вярно, то подчертава колко важни са изследванията на това чувство, тъй като колкото повече хора знаят за него, толкова по-лесно могат да го преодолеят.

В много ситуации в живота си ще чувстваме срам, като оставим настрани крайните случаи. И тъй като няма начин да се избегне това усещане, а твърде много от него може да окаже тежки негативни последици (като усещане за обреченост, изолираност и безсилие), начинът, по който реагираме на срама, е важен за обмисляне. Това е движещата идея зад теорията за устойчивостта на чувството на срам (SRT).

SRT вярва, че най-добрият начин да се реагира на срама е да се признаят вътрешните и външните фактори, довели до него, а след това да обсъдим онова, от което се срамуваме у себе си с другите. По този начин ще започнем да чувстваме съпричастност, връзка, сила и свобода — противоположни усещания на срама.

Ако практикувате стъпките, които изброихме по-горе, ще се окажете по-устойчиви в лицето на срама и няма да страдате толкова, когато го почувствате. Също така е важно да се отбележи, че тъй като голяма част от SRT се състои в това да се обръщаме към другите, да бъдете до другите, когато чувстват срам, е също толкова важно, колкото да бъдете устойчиви на собственото ви усещане за него. Колкото повече практикуваме SRT, толкова по-свързани и овластени, а не изолирани и безсилни се чувстваме.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: positivepsychologyprogram.com

Снимка: experiencelife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияАнкетиСпортБотаника