Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 30-дневни предизвикателства: има ли полза от тях?

30-дневни предизвикателства: има ли полза от тях?

30-дневни предизвикателства: има ли полза от тях? - изображение

Интернет и възходът на социалните медии се оказват идеалното място за създаване, споделяне и ангажиране с 30-дневни предизвикателства. Те ни обещават лесна отправна точка и простички насоки за започване на нов живот и здравословни навици. Предизвикателствата могат да бъдат свързани с голямо разнообразие от здравословни поведения, продуктивни навици или други малки промени, които да доведат до общо подобряване на живота.

Видове 30-дневни предизвикателства

Има няколко типа 30-дневни предизвикателства, които са по-популярни напоследък. Те главно попадат в две категории: такива, които се основават на самите себе си, и такива, които ви предлагат нещо различно всеки ден (често всеки следващ ден е по-предизвикателен).

Първият тип предизвикателство ви помага да изградите определени умения или цял куп такива, задобрявайки с практиката. Например, едно 30-дневно популярно предизвикателство започва с 10-секундно изпълнение на упражнението планк в първия ден, като времето се увеличава всеки следващ ден, кулминирайки в 3-минутен планк в последния ден на предизвикателството.

Колко време отнема Промяната?

Колко време отнема да осъществим трайна промяна? Много статии на тази тема съобщават, че изграждането на нов навик отнема точно две седмици. Други твърдят, че са нужни точно 28 дни или дори 30. Нека видим какво казва науката.

Изследванията не установяват конкретен брой дни, които да водят до сигурна трайна промяна във всяко лице, за всеки нов навик и всяка ситуация. Съществуват различни времеви рамки, основаващи се на това колко трудно осъществима е самата промяна, колко мотивиран е човекът да пристъпи към нея, и колко усилия са нужни, за да се циментира в ума му. Независимо от горното, изследователите се опитват да получат по-ясна представа за това, как би изглеждала общата времева рамка за повечето хора и повечето промени.

Проведени са няколко проучвания, с цел да се проследи как хората се променят и колко време траят тези промени. Едно от тях установява, че формирането и установяването на нов навик отнема от две седмици до два месеца, което означава, че ако преминете през усилията да го включите в живота си за този период от време и го упражнявате редовно, той ще стане част от живота ви и в действителност ще се нуждаете от повече усилия, за да промените навика и да спрете да го правите.

Друг набор от проучвания установява, че правим промените в стъпки и че след като преминем през обмислянето на промяна, е много по-лесно да продължим да живеем с новия навик. Това изследване установява, че има отделен етап ("етапът на предварителното съзерцание"), който всъщност се случва, преди да мислим активно за извършването на промяната; следващата фаза включва самото мислене и планиране, но не и действително видима промяна — единствено самото обмисляне на навика.

Едва в следващия етап се придобива действителния нов навик. Интересното е, че ако той бъде изоставен, това не се счита за провал, а по-скоро предвидима част от целия процес на промяна и дори определен етап от самата промяна, т.е. ако не се откажем от опита; това се счита за част от процеса на създаване на трайна промяна.

30-дневното предизвикателство: Ползи и съвети за успех

С оглед на факта, че завършването на 30-дневно предизвикателство не дава гаранция, че здравословното поведението ще стане част от вашия живот, това означава ли, че не си струва усилието да го завършите? Въобще не!

Ползата от 30-дневното предизвикателство е, че то представлява огромен тласък, за да започнете. То ви дава стимула, който ви трябва, за да преодолеете инерцията си и да започнете да преобразявате живота си, превръщайки желаната промяна с действителна промяна в поведението. Предизвикателството също така ви позволява да виждате някои резултати, което осигурява мотивацията да продължите новия навик.

Да предположим, че има и други хора, които се опитват да преминат предизвикателството заедно с вас — това може да ви осигури допълнителен импулс. Поддържащ партньор или група със същите цели могат да бъдат чудесна подкрепа за вашата издръжливост и мотивация. Аспектът "предизвикателство" дава възможност за приятелска конкуренция или чувство, че "всички сме в това заедно". Всички тези неща могат да помогнат да се движите напред и да продължавате да го правите. Дори само по тези причини 30-дневното предизвикателство е отличен начин да започнете успеха си във всички промени, които искате да направите с живота си.

Ключът се крие в това да намерите предизвикателство, което е в съответствие с промяната, която сте готови да направите сега, дори ако е трудно да го постигнете до края на месеца. Също така е важно да запомните, че ако се отклоните от предизвикателството, можете отново да го повторите по всяко време, като го рестартирате от деня, в който сте се "отказали" или като започнете от ден 1, давайки си ново начало, в зависимост от вашите обстоятелства.

И накрая, важно е да погледнете цялото предизвикателство и да се уверите, че е в съответствие с това къде в крайна сметка искате да стигнете. Например, точно както не би трябвало да започвате предизвикателството да спестите 200 лв. до края на месеца, ако изкарвате толкова на седмица. Не трябва да започвате физическо предизвикателство, което изисква ниво на упражняване, което надхвърля онова, което смятате за безопасно, здраво или желателно спрямо вашата ситуация и цели.

Сега, след като разгледахме основите на тези предизвикателства, ето и това, което отправяме към вас. То може да ви помогне да постигнете максимално ниво на щастие, да сведете стреса до минимум и най-общо да отведете съзнанието си на следващото ниво.

30-дневно предизвикателство за вашия ум

Ден 1: Помислете за едно нещо, за което сте благодарни. (Прочетете за ползите от благодарността.)

Ден 2: Прочетете няколко вица, които ви карат да се смеете. (Има значими ползи от смеха.)

Ден 3: Медитирайте за 3 минути. (Ето как да започнете с медитацията.)

Ден 4: Отделете няколко минути да поговорите с някого, който ви кара да се усмихвате.

Ден 5: Чуйте песен, която ви прави щастливи. (Прочетете за музикалната терапия тук.)

Ден 6: Запишете три неща, които ви правят щастливи в дневника си за благодарност.

Ден 7: Гледайте видео онлайн, което ви кара да се смеете.

Ден 8: Медитирайте за 8 минути.

Ден 9: Свържете се с добър приятел за няколко минути.

Ден 10: Слушайте музика, която ви прави щастливи.

Ден 11: Запишете три неща, за които се чувствате благодарни, в дневника си за благодарност.

Ден 12: Споделете няколко шеги с приятели, за да се посмеете добре.

Ден 13: Медитирайте за 13 минути.

Ден 14: Отделете няколко минути, за да се свържете с някого, за когото ви е грижа.

Ден 15: Пуснете любимата си музика и танцувайте на нея за 15 минути.

Ден 16: Запишете три неща, за които се чувствате благодарни в дневника си за благодарност.

Ден 17: Изгледайте няколко смешни видеоклипа, за да се посмеете.

Ден 18: Медитирайте за 18 минути.

Ден 19: Отделете няколко минути, за да се свържете с някого, за когото ви е грижа.

Ден 20: Пуснете си музика, която ви харесва, просто слушайте и се отпуснете.

Ден 21: Запишете три неща, за които се чувствате благодарни в дневника си за благодарност.

Ден 22: Споделете някоя добра шега с приятел.

Ден 23: Медитирайте за 23 минути.

Ден 24: Свържете се с приятел за няколко минути днес.

Ден 25: Слушайте музика, която ви връща страхотни спомени.

Ден 26: Запишете три неща, за които се чувствате благодарни в дневника си за благодарност.

Ден 27: Гледайте нещо, което знаете, че ще ви накара да се смеете.

Ден 28: Медитирайте за 28 минути.

Ден 29: Отделете няколко минути, за да се свържете с някого, за когото ви е грижа.

Ден 30: Слушайте музика, която ще ви накара да се усмихнете.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпортЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижи