Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Най-добрият начин да разпознаете емоцията в другите — слушайте

Най-добрият начин да разпознаете емоцията в другите — слушайте

Най-добрият начин да разпознаете емоцията в другите — слушайте - изображение

Най-ефективният способ да усетите правилно чуждата емоция е да използвате само слуховия анализатор, без намесата на очите.
Американска психологическа асоциация публикува изследване, според което, ако искате да знаете как всъщност се чувства някой, най-вероятно е добре за вас да затворите очи и да използвате ушите си.

Хората са склонни да четат емоциите на околните по-точно, когато слушат, а не докато гледат

"Социалните и биологични науки през годините откриват дълбокото желание в индивидите да се свържат с други и да развият умения, за да различават емоциите или намеренията им. И въпреки наличието на воля и умение голяма част от хората възприемат неправилно чуждите емоции“ разказва авторът Майкъл Краус (доктор от Университета в Йейл). „Нашето изследване предполага, че разчитането на комбинации от вокални и лицеви кодове, или само лицевите такива, може да не е най-ефективната стратегия за точно разпознаване на емоционалните състояния при околните.“

В изследване, което е публикувано във водещо психологическо издание, американският психолог Краус описва поредица от пет експеримента, включващи повече от 1800 участници. Във всеки експеримент хората са били помолени да общуват с някого или им е било представено взаимодействие между двама други. В някои случаи доброволците са в състояние да слушат и да не гледат, в други те могат да гледат, но не чуват случващото се, на част от субектите е позволено да гледат и слушат. В един от случаите изследваните субекти са слушали компютъризиран глас, четящ диалог от човешко взаимодействие с израз, в който липсва обичайният емоционален наклон на човешката комуникация.

Това дава на учените възможност да разгледат успеваемостта при всеки вид наблюдение на човешките емоции. Разделянето на групи и поставянето им в различни ситуации дава поглед над разнородна палитра от реакции, като натрупва достатъчно данни за изследването. При всички пет експеримента слушащите субекти (които не са наблюдавали лицата) са идентифицирали по-точно емоциите, преживени от другите. Изключение е, разбира се, резултатът от субектите слушащи компютъризираните гласове. В тази разновидност резултатите от задачата са с най-лоша точност от всички.

Очите могат да се заблудят от актьорската игра, но слуха не

Според Краус, поради факта, че голяма част от проучванията над емоционалното разпознаване са фокусирани върху ролята на лицевите кодове на израз, тези резултати откриват нова област за изследване.
"Мисля, че при разглеждането на добитите констатации по отношение на това как психолозите са изследвали емоцията, конкретните резултати може да са изненадващи. Много тестове за емоционална интелигентност разчитат на точни възприятия идващи от наблюдаване на лицето", допълва ученият. "Тук ние откриваме, че може би хората обръщат твърде много внимание на изражението – гласът може да предаде голяма част от съдържанието, необходимо за правилното възприемане на вътрешните състояния на другите. Констатациите показват, че трябва да се съсредоточим повече върху изучаването на гласа, изразяващ емоциите".

Краус вярва, че съществуват две възможни причини, поради които самостоятелно гласът е по-добър проводник за емоционалното послание от комбинираната комуникация (чуване на изказване и визуално наблюдение). Едната е, че човешките същества са натрупали доста повече практика, използвайки изражението на лицето си, за да маскират умело емоциите, които изпитват. Другата е, че повече информация не винаги е по-добър вариант за достигане на точност от мозъка. В света на когнитивната психология се счита, че ангажирането в две сложни задачи едновременно (т.е. гледане и слушане) пречи за качественото изпълнение на всяка от тях.
Така се оказва, че човекът използва лицето си по-често за актьорска игра, отколкото съзнава. Гласът, от друга страна, не е толкова лесен за овладяване и може да издаде истинското съдържание зад думите.
Според Краус има една много проста и ясна последица от изследването. „Всъщност, като се има предвид това, което хората казват и начините, по които го правят, може да се стигне до по-добро разбиране на другите на работното място или в личните отношения".

По статията работи: Станислава Тонева
Източник:  neurosciencenews.com
Снимки: jackielauer.com; christianitytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиФизиологияЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиСпортБотаника