Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Усмивката инструмент за любов, съчувствие и война

Усмивката инструмент за любов, съчувствие и война

Усмивката инструмент за любов, съчувствие и война - изображение

Усмивката е най-честият и гъвкав израз, използван за разкриване на емоции, прикриване на други и управление на социалните взаимодействия, които са запазили общностите сигурни и организирани в продължение на хилядолетия.

Как да разпознаем видовете усмивки

"Когато разграничават усмивките и учените, както обикновените хора, се стремят да различат истинските и фалшиви усмивки. Всички вярват, че ако се усмихваш, без да си щастлив, то усмивката е фалшива", казва Паула Нейдентал (професор по психология в Университета в Уисконсин — Медисън). "Но хората се усмихват при много различни обстоятелства и по време на много емоционални състояния. Затова твърденията, че само усмивките, произтичащи от състояние на щастие са „истински“, са ограничение за разбирането ни за един от най-важните лицеизрази.“
Нейдентал и колеги от Кардифския Университет и Университета в Глазгоу публикуват набор от експерименти, които се стремят да разширят разбирането за човешката усмивка в списанието Psychological Science, показвайки три различни нейни разновидности и описват комбинациите от мускули на лицето, които ги съставят.

Zygomaticus major

Всяка усмивка се оформя около анатомичните свойства на мускула наречен „zygomaticus major“, продълговат мускул под скулите, който издърпва ъгълчетата на устата нагоре. Но това съвсем не е единственият работещ мускул, действащ за усмихването. По време на проучването участниците разглеждат хиляди компютърно генерирани изрази с произволни комбинации от активни мускули на лицето.

Ние използваме разновидности от всичко, което може да бъде променяно в изражението, но нашите изрази винаги включват мускула на усмивката - zygomaticus major“, казва Магдалена Ричловска, следдипломен изследовател в Кардиф. "Помолихме участниците да ни кажат кога виждат възнаграждаваща, приятелска или доминантна усмивка и кога изразът не е усмивка“ — обяснява тя за изследването. Учените връщат оценените от участниците усмивки на още двама наблюдатели, проверявайки определенията за тях и социалните послания, докато не получат точност за всяка усмивка.

Според Нейдентал награждаващата усмивка е най-интуитивната — “онази усмивка, която бихте използвали с бебето, когато то ви се усмихва или върши неща, които ви харесват“. Тя се състои в симетрично стягане на мускулите zygomaticus, съчетано с повдигане на веждите и разпъване на устните.

Приятелските усмивки — използвани за съобщаване на толерантност, признание или връзка, показват, че не сте заплаха, идват с подобно симетрично разпъване на устните, но се разпространяват по-широко и с по-тънко поставени устни, без излагане зъбите на показ.

Доминантните усмивки се използват за означаване на статуса и управление на социалната йерархия. Те не са подчинени на симетрията, като се изразяват в разпъване на устните, повдигнати вежди и стегнати бузи, които обикновено (на подсъзнателно ниво) се свързват с изразяване на удоволствие. "Този израз на лицето се е развил, за да реши основните задачи на човешкия живот в социалните групи: Благодаря, харесвам това. Не се притеснявай, няма да те нараня. Хей, тук аз съм начело", казва Нейдентал. "Има толкова много думи, които хората използват, за да обяснят различни усмивки, но ги виждаме като описващи подтипове при ситуация на награждаване, привързаност или ситуация на преговори, отнасящи се до йерархия и пренебрежение към някой друг".

Видове усмивка

С точните физически описания на типичните усмивки, изследователите могат по-добре да класифицират подтипове, да проучат използването и ефектите от усмивките в ключови човешки взаимодействия. "Сега знаем кои движения трябва да търсим, когато описваме усмивките от реалния живот", казва тя. "Можем да ги третираме като набор от математически параметри, да създаваме модели на хора, използващи различни видове от тях и да ги използваме в нови изследвания". Ричловска и сътрудниците й вече разучават начина, по който приятелската и доминантната могат да променят чувствата, относно резултат след състезание или преговори.

Самата Нейдентал работи в помощ на хирурзи, поправящи травми, така че да реконструират костите и мускулите на лицето и те да останат ефективни. "Понякога трябва да направят избор, който да повлияе на изражението на пациента до края на живота му", разказва Нейдентал. "За тях е полезно да знаят как се използват различните видове усмивки в света и кои мускули са въвлечени в тях."

По-обстойните дефиниции на типичните усмивки могат да са от помощ за хората по-качествено ориентиране не само междуличностно, а и междукултурно. Знанието, относно различните послания, които носи стягането на всеки мускул, могат да са от голяма помощ за лицата, които (поради отклонение от нормата) не успяват да разпознаят емоциите на околните. По-стари изследвания показват, че освен вариациите в използването на видовете усмивки в отделните страни, има и огромна разлика в честотата на появата им в разнообразните култури.

"Американците се усмихват толкова много, че хората от други страни се учат да се усмихват повече, когато взаимодействат с нас", казва тя. „Проблемът е, че почти винаги научават един вид усмивка и това може да предизвика объркване. Обучаването на хората за съществуването на различни типове „истинска усмивка“ може да е от помощ, така че да обърнат повече внимание и да избегнат някой недоразумения.

Функционални усмивки: Инструменти за любов, съчувствие и война

Усмивката е най-честият израз на лицето, но не всички усмивки са равни. Социално-функционалното измерване твърди, че усмивките за принадлежност и доминиране служат на основни социални функции, включително възнаграждаващо поведение, социално обвързване и договаряне за йерархията. Тук учените характеризират моделите на лицеизраз, свързани с тези три вида усмивки. По-конкретно, моделират изражението на лицето, използвайки подход, основан на точни данни, и показват, че насърчаващите усмивки са симетрични и са придружени от повдигане на веждите; приятелските усмивки са големи, но не показват зъбните структури; а доминантните са асиметрични, включват набръчкване на носа и повдигане на горния край на устните.

Според класификаторът Bayesian анализът и откриването на повече факти за различните усмивки е потвърждение, че имат различни роли и социални послания. Резултатите предоставят подробно описание на физическата форма и социалните тематики, предавани чрез трите вида функционални усмивки и дават доказателство за гъвкавостта на човешките изражения.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимка: neurosciencenews.com; en.wikipedia.org; net.hr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияНовиниАлт. медицинаСоциални грижиСпортПатологияПроизводителиКлинични пътекиИзследванияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииЛечения